Naujai išrinktam prezidentui – medikų deklaracija

Evelina Machova
2019-05-30
„Nekalbame vien tik apie atlyginimus medikams, akcentuojame viso sveikatos sektoriaus nepakankamą finansavimą“, - sako Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkė Živilė Gudlevičienė. Sekmadienį naujai išrinktam šalies prezidentui Gitanui Nausėdai buvo įteikta medikų deklaracija, kurioje raginama keisti susiklosčiusią situaciją sveikatos apsaugos sistemoje.
Naujai išrinktam prezidentui – medikų deklaracija
Naujai išrinktam prezidentui Gitanui Nausėdai jau įteikė Lietuvos medikų profesionalumo deklaracija ir kreipimasis dėl būtinų pokyčių sveikatos sektoriuje.

Kuo gi nepatenkinti medikai?
Viešojoje erdvėje - geros žinios: kompensuojama vis daugiau naujų vaistų, atlyginimai gydytojams kyla, šeimos gydytų paslaugų įkainiai auga. Tad kuo gi nepatenkinti medikai? „Kalbame apie nepakankamą sveikatos apsaugos sistemos finansavimą (tą pabrėžia ir valstybės audito, ir užsienio ekspertai), per didelius darbo krūvius. Atlyginimų klausimas čia - ne pagrindinė problema. Darbo krūviai tapo nebereguliuojami, siekiama suteikti kiek įmanoma daugiau paslaugų trumpinant konsultacijų laiką. Tačiau tai atsiliepia kokybei. Dar vienas svarbus klausimas - kvalifikacijos kėlimas ir jos finansavimas. Kiek procentų turi būti skiriama slaugytojų ar gydytojų kvalifikacijai kelti numatoma šakinėje sutartyje, tačiau to nepakanka. Už dešimt eurų gal ir įmanoma kur Lietuvoje išklausyti teorines paskaitas, tačiau praktiniai mokymai kainuoja kur kas daugiau. Be to, dažnai jie vyksta užsienyje, tad kelionės, apgyvendinimo išlaidos dengiamos iš gydytojo kišenės. Taigi įteiktoje deklaracijoje norime atkreipti prezidento dėmesį į šiuos aspektus“, - sako Ž.Gudlevičinė.
 
„Mums kelia susirūpinimą Finansų ministerijos Lietuvos stabilumo 2019 metų programa, kurioje nenumatoma didinti finansavimo sveikatos priežiūrai, nepaisant įsipareigojimo suvienodinti įmokas už valstybės draudžiamuosius su savarankiškai PSD mokančių asmenų minimalia įmoka. Kelia abejonių ir kitas Vyriausybės įsipareigojimas, jau kitąmet pasiekti 1,5 VDU vidutinį atlyginimą šalies slaugytojoms ir 3 VDU - gydytojams. Atlyginimų didėjimas iki šiol buvo akivaizdžiai nepakankamas, remiantis Valstybinės ligonių kasos pateikiamais duomenimis. Sveikatos sistemos įstaigų reforma vyksta vangiai, vilkinamas sprendimas dėl žalos be kaltės modelio patvirtinimo. Vis dar nepilnai veikia visuotinė išankstinė pacientų registravimo sistema“, - rašoma įteiktoje deklaracijoje.
 

Tik biurokratinės reakcijos
Medikai ne pirmą kartą įteikia panašias deklaracijas valdžios atstovams, deja, reakcijos dažniausiai tik formalios. „Pernai kreipimasis buvo įteiktas mitingo metu Seimo pirmininkui. Gavome formalų atsakomąjį raštą. Po to kreipimasis įteiktas ir Sveikatos apsaugos ministerijai. Buvom pakviesti pokalbio, tačiau išgirdome tuos pačius deklaratyvius žodžius: sieksime, darysime, stengsimės. Konkrečių veiksmų medikų atžvilgiu per mažai“, - sako LMS pirmininkė.
Paklausta, ar kreipdamiesi į naujai išrinktą prezidentą, medikai nebesitiki jokio proveržio iš valdančiųjų, gydytoja Ž.Gudlevičienė pripažįsta, jog taip. „Artėja biudžeto svarstymas, vėl bus dalinami pinigai. Susitikime su sveikatos apsaugos ministru raginome imtis aktyvesnių veiksmų, kad Finansų ministerija atriektų didesnį gabalą sveikatos apsaugai. Kad būtų vykdomi Konstitucinio Teismo sprendimai, kurie nuolat linksniuojami Valstybės kontrolės. Tačiau jie nevykdomi. Norisi ryžtingų veiksmų“, - sako Ž.Gudlevičinė.


Tarp kitko
Naujai išrinktas prezidentas Gitanas Nausėda tiek debatų metu, tiek ir savo programoje teigia, jog sveikatos apsaugos sistema yra viena prioritetinių sričių. Išrinktas prezidentas akcentavo, jog gydymo įstaigų tinklas turi būti derinamas prie konkretaus miesto ar rajono sveikatos priežiūros poreikių. Taip pat ne kartą pabrėžė ir Konstitucinio Teismo sprendimų nepaisymą, valstybės draudžiamų asmenų per mažas įmokas.

 
Interviu
Vieno patarėjo sveikatos klausimais nepakaks

Išrinkus naująjį šalies prezidentą svarstoma, kokia gi turėtų būti jo komanda. Mat nuo jos, kaip sako ekspertai, daug kas priklauso. Pagalbos onkologiniams pacientams asociacijos prezidento Šarūno Narbuto, dirbusio Dalios Grybauskaitės patarėjų komandoje, teiraujamės, kas gi galėtų patarinėti naujai išrinktam prezidentui sveikatos srityje.

 

- Jums yra tekę dirbti prezidentės Dalios Grybauskaitės teisės grupės patarėju. Koks yra tas patarėjo darbas?
- Teisės grupei, kur aš ir buvau patarėju, tenka nemažas darbų krūvis, nes prezidentas skiria ar atleidžia teisėjus, taip pat didelę dalį pareigūnų, žinoma, nevienašališkai, jų kandidatūroms turi pritarti ir Seimas. Taip pat pilietybės skyrimo ar atėmimo klausimai, malonės suteikimas ar valstybės apdovanojimų skyrimas. Tačiau patarėjai turi atstovauti ne tik Prezidento institucijai, bet ir domėtis, kas vyksta viešajame gyvenime, susitikti su socialiniais partneriais ir visą tą informaciją komunikuoti prezidentui. Visuomenei patarėjai galbūt nėra labai matomi, bet tai - natūralu, nes svarbiausia čia Prezidento institucija, o patarėjai perduoda tik jo poziciją. Tarkim, dabartinės prezidentės kadencijos metu patarėjai negalėjo viešai komentuoti žiniasklaidoje vieno ar kito sprendimo.

- Kiek patarėjai gali turėti įtakos prezidento sprendimams ar teisės aktų pakeitimams?
- Teisės aktų ar įstatymų pakeitimus gali inicijuoti tik prezidentas. Žinoma, nors teisės aktus Seimui teikia ji, juos ruošia patarėjai. Prezidentas, aišku, procese dalyvauja. Kalbant apie poįstatyminius aktus Lietuvoje galioja nerašyta taisyklė, kad patarėjai nėra oficialiai įtraukiami į darbo grupes, kad nebūtų primetama autoriteto nuomonė, tačiau procesą gali stebėti iš šono. Turime gerbti valdžių atskyrimo principus. Konstitucijoje numatyta, kad prezidentas yra kariuomenės vadas, užsienio politikos vadovas, asmuo, galintis suteikti ar atimti pilietybę, bet be šių funkcijų jis turi atliepti ir visuomenės lūkesčius. Todėl socialiai jautrios temos yra įdomios. Natūralu, kad vienam žmogui aprėpti tiek sričių sudėtinga. Mano nuomone, prezidento kompetencijos ribos Lietuvoje yra net ir platesnės nei premjero. Premjeras kiekvienu atveju gali pasitelkti ministrus, sakydamas, kad vienos ar kitos problemos sprendimo atveju turite kreiptis į atitinkamą ministrą. O prezidentas nuomonę turi susiformuoti per savo kanceliarijos struktūrą.
 

- Prezidentė Dalia Grybauskaitė iniciavo eilių valdymo įstatymą, tačiau gydymo įstaigų vadovai, kurie juo nelabai džiaugiasi, sako, jog šio projekto autorius esate jūs. Kaip yra iš tikrųjų?
- Įvairios idėjos yra diskutuojamos bendrai, tuomet išgryninami tie projektai, kurie bus tiekiami Seimui. Natūralu, kad valstybės vadovas visų detalių negali sugalvoti. Bet jis prisiima atsakomybę už viso įstatymo įgyvendinimą ir rezultatus. Patarėjai yra tie, kurie padeda tai įgyvendinti.

- Kaip manote, kas turėtų patarinėti sveikatos klausimais naujai išrinktam prezidentui. Jūs turite nemažai patirties. Ar sutiktumėte prisijungti prie naujai renkamos komandos?
- Kaip sakoma, du kartus į tą pačią upę neįbrisi. Dirbdamas patarėju įgijau didelės patirties, nuveikta nemažai gerų darbų Lietuvai, bet šiandien būdamas ten, kur esu, dirbdamas nevyriausybiniame sektoriuje galiu atnešti daugiau teigiamo pokyčio šaliai, ypač tai bendruomenei, kuriai atstovauju. Kalbant apie tai, kokio patarėjo prezidentui reikėtų, manau, jog pravartu būtų turėti ne vieną, o kelis. Tiek švietimas, tiek sveikata yra temos, kur kiekvienas turi savo nuomonę. Negaliu išskirti vieno žmogaus, kuris žinotų visą sveikatos apsaugos sistemą. Nesvarbu, ar jis būtų įstaigos, ar ligonių kasų vadovas, ar ministras. Tai - labai plati sritis. Dirbu joje jau dvylika metų ir tikrai negaliu pasakyti, kad puikai išmanau viską, nepaisant to, kad esu teisininkas, besispecializuojantis šioje srityje bei aktyviai sekantis visas tendencijas.

Iš išrinktojo prezidento pareiškimų matome, kad jis vertina komandinį darbą, vadinasi, ir patarėjas sveikatos klausimais turi būti komandos žmogus, sugebantis surinkti informaciją, įsiklausyti į skirtingas nuomones, analizuoti, o ne bandyti piršti savo nuomonę.
Išrinktasis prezidentas teigė, jog Prezidentūra gali tapti diskusijų forumu švietimo, kultūros srityje. Manau, jog tas pats principas tinka ir sveikatos sektoriui. Nes valstybė iki šiol neatsakė kaip įgyvendins 2013 metų Konstitucinio Teismo nutarimą, neatsakė ir dėl įstaigų tinklo, kaip atrodys sveikatos sistema po dešimties penkiolikos metų, kai bus kur kas daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Klausimų yra labai daug, žinoma, ne visi jie turėtų būti sprendžiami Prezidento institucijos lygmeniu. Tačiau, ši institucija yra telkianti, sutiekianti stabilumo ir nurodanti šalies kryptį.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris