Nauja ligoninių tinklo optimizavimo strategija – jau liepą?

Evelina Machova
2019-05-09
Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija Seimo Sveikatos reikalų komitetui pristatė Nacionalinę reformų darbotvarkę. Tiksliau, pranešė apie nuveiktus darbus, kurie daliai komiteto narių nepasirodė šaunūs. O prof. Algimantas Kirkutis iš viso atsisakė reformai pritarti. Kiti gi murmėjo, kad viskas gražiu tik popieriuje, o realybėje nieko nėra ir nebus.
Nauja ligoninių tinklo optimizavimo strategija – jau liepą?

Labai daug priminimų
Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariams priminė, jog sveikatos apsaugos reforma yra viena Vyriausybės struktūrinių reformų. Jai yra nustatyti aiškūs tikslai bei uždaviniai ir ministerija juos ketina įgyvendinti. Dar komiteto nariams buvo priminta, kad sveikatos apsaugos reforma susideda iš penkių krypčių:
šeimos gydytojo paslaugų prieinamumo gerinimo ir plėtros;
ligoninių tinklo optimizavimo;
sveikos gyvensenos skatinimo;

slaugos paslaugų plėtros;
išlaidų vaistams mažinimo.
 
Šeimos gydytojai
Pasak viceministrės, šiemet šeimos gydytojams planuojama sumažinti administracinę naštą, kad nebedirbtų pažymų rašinėtojais. Pacientai jau gali gauti nuotolines paslaugas, tai yra pratęsti receptą vaistams paskambinę šeimos gydytojui. Ateityje planuojama, kad konkretaus paciento atveju šeimos gydytojai galės pasikonsultuoti ir su gydytojais specialistais, tada žmogui nereikės siuntimo ir specialisto konsultanto paslaugą jis galės gauti neiškeldamas kojos iš namų. Tiesa, kol kas darbo grupei, rengiančiai tokią tvarką, kyla nemažai keblumų, kaip šią paslaugą aprašyti.
Siekiant sumažinti darbo krūvį šeimos gydytojams, bus plečiama jų komanda. Be to, už gerus darbo rezultatus numatomi ir inovatyvūs mokėjimo metodai. Tikslas - skatinti teikiamų paslaugų kokybę per finansinius instrumentus.
Liberalui Jonui Liesiui kilo klausimas, kaip gi ketinama užtikrinti pakankamą gydytojų skaičių? Į jį viceministrė Lina Jaruševičienė atsakė, jog iš principo Lietuvoje gydytojų netrūksta. Keblumų gal kyla regionuose, bet tam numatyti įvairiausi paskatinami mechanizmai, pavyzdžiui, vienkartinės išmokos. „Labai ačiū už teorinį vaizdą, bet, kaip suprantu, praktiškai čia nieko nepadaryta ir nieko nebus ateityje“, - teigė J.Liesis.
 
Ligoninių optimizavimas
Ties šiuo klausimu K.Garuolienė ilgai neužtruko, nes laikinai šis projektas nevykdomas... Bet ateityje, tai neišvengiama, nes, pasak viceministrės, be paslaugų gerinimo rajonuose neišspręsime dabartinių sveikatos sistemos problemų, ypač prastos paslaugų kokybės bei didelių mirtingumo rodiklių gydymo įstaigose, kuriems įtaką ir dar prastai teikiamos paslaugos.
Nors, kaip minėjo K.Garuolienė, šis „projektas“ kol kas įstrigęs, pasak Valstybinės ligonių kasos direktoriaus Gintaro Kacevičiaus, jau liepą ledai gali pajudėti. Mat reformą turėtų įvertinti nepriklausomi užsienio ekspertai. Tokia praktika esą įprasta ir Lietuvoje ne kartą naudota. „Tik nesinorėtų, kad pasikartotų 2001 metų scenarijus, kai taip pat turėjome Švedijos nepriklausomų ekspertų išvadas dėl sveikatos apsaugos sistemos reformos, bet jos taip ir liko ilgiems metams dulkėti stalčiuose“, - teigė V.Kacevičius.


Sveika gyvensena
Pristatydama sveiką gyvenseną, viceministrė teigė , jog jai skatinti yra daugybė priemonių. Dauguma jų nukreiptos į vaikus, jaunus žmones. „Visi puikiai žino apie maitinimo pokyčius, fizinio aktyvumo skatinimą. Tiesa, skatinami ir pacientai dalyvauti profilaktinėse programose. Taigi šioje srityje dirbama intensyviai“, - tikino K.Garuolienė. 
Su tuo kategoriškai nesutiko prof. A.Kirkutis: „Svarstome labai svarbų dokumentą, kuris nulems mūsų ateities sistemą. Aš nustebęs, kodėl jame visiškai neidentifikuota pagrindinė sveikatos apsaugos sistemos problema? Viskas orientuota tik į gydomąją mediciną, bet iš principo juk turime kalbėti apie sveikatos apsaugą. Ši reforma visų pirma turi būti padalinta į dvi dalis : pirma, sveikų žmonių skaičiaus didinimą, antra, į sveikatos priežiūros paslaugų kokybės prieinamumą. Gal tuomet galėsime kalbėti apie kokybinius pokyčius. Negaliu pritarti tokiai reformai!“
Viceministrė į Seimo nario kritiką atsakė, kad kuriama sveikatos sistema iki 2020 metų, tai yra kol valdžioje bus ši vyriausybė. Na, jei prisimintume valdančiųjų lyderio Ramūno Karbauskio žodžius apie nelaimėtus rinkimus, gali būti, kad reforma taip ir liks tik popieriuje.


Slaugos paslaugų plėtra
Apie tai, kad reikia gerinti slaugos paslaugų prieinamumą, o rajono ligoninėse aktyvaus gydymo lovas konvertuoti į slaugos, ne kartą girdėta murmelė. Pasak viceministrės K.Garuolienės, jei slaugos paslaugos ir jų prieinamumas gerėtų, šeimos nariai galėtų aktyviau dalyvauti darbo rinkoje ir kurti šalies ekonomiką.
„Tvarkietis“ komiteto pirmininko pavaduotojas Kęstutis Bartkevičius klausė, ar ministerijai yra tiksliai žinoma, kuriuose rajonuose labiausia trūksta slaugos lovų? Mat jam teko girdėti, jog tai - tik didžiųjų miestų problema. Į šį klausimą atsakyti bandė abi viceministrės, ir K.Garuolienė, ir L.Jaruševičienė. Pradėjusios nuo to, kad paslaugos visiems turi būti prieinamos, pripažino, jog slaugos lovų trūksta Vilniuje ir Kaune. Regionuose situacija nesulyginamai geresnė...
 
Vaistų kainų mažimas 
Vaistai, ar tiksliau jų kainos ir priemokos, dar viena reformos dalis, kurioje pasiekta teigiamų rezultatų. Didelė dalis vaistų kompensuojama šimtu procentų, jiems nėra priemokų.
Komiteto narys Raimundas Martinėlis teiravosi, ar ministerija skaičiuoja, kaip mažinant kainas, tiksliau, išlaidas vaistams, mažėja hospitalizacijų skaičius? Viceministrė K.Garuolienė atsakė, jog kol kas Higienos institutas tokių duomenų nepateikė. Bet žvelgiant į ankstesnių metų tendencijas galima teigti, jog hospitalizacijų skaičius mažėja.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris