Nacionalinis kraujo centras ruošiasi karantino švelninimui – prašo aukoti kraujo

www.lsveikata.lt
2020-04-30
Vyriausybei pamažu švelninant karantino sąlygas, Nacionalinis kraujo centras (NKC) ruošiasi išaugusiam kraujo poreikiui. Šoktelėjimo tikimasi tuomet, kai bus atnaujintos planinės operacijos ir gydymo įstaigoms per karantiną išsekusių kraujo atsargų nebeužteks. Todėl NKC kviečia ilgąjį savaitgalį paskirti geriems darbams ir padovanoti kraujo.
Nacionalinis kraujo centras ruošiasi karantino švelninimui – prašo aukoti kraujo

Šią savaitę, minint Medicinos darbuotojų dieną, į NKC prašymą paaukoti kraujo sureagavo Diana Nausėdienė. Prieš mėnesį startavo jos iniciatyva sukurti potencialių donorų banką, kad kraujo centrai galėtų pagal poreikį pakviesti žmones aukoti kraujo – didelio rezervo kraujo sukaupti negalima dėl riboto kraujo komponentų galiojimo laiko.
„Kad medikai būtų įgalinti išgelbėti kiekvieno iš mūsų sveikatą ir gyvybę, jiems reikia išteklių. Šiandien trūksta kraujo atsargų. Todėl noriu parodyti asmeninį pavyzdį ir paraginti: pasitikiu Nacionaliniu kraujo centru ir nebijau duoti kraujo. Nebijokite ir Jūs“, – sakė į NKC duoti kraujo atvykusi pirmoji ponia.

Šiuo metu itin jaučiamas kraujo trūkumas, mat karantino metu smarkiai sumažėjo donorų skaičius ir nors kol kas pavyksta patenkinti visų Lietuvos gydymo įstaigų poreikius, tikimasi staigaus kraujo poreikio šoktelėjimo atnaujinus planines operacijas.
 
„Rezervą šiuo metu turime minimalų. Dėkojame Dianai Nausėdienei už pagalbą. Savo asmeniniu pavyzdžiu ji telkia žmones ir skatina kraujo donorystę. Ačiū visiems, kurie jungiasi prie potencialių kraujo donorų duomenų banko“, – sako NKC vadovas Daumantas Gutauskas.
Kad būtų pasirengta išaugusiam poreikiui, kai kurie NKC padaliniai dirbs ir ilgąjį savaitgalį. Gegužės 1 d., penktadienį, dirbs PC CUP (Upės g. 9, Vilnius) esantis NKC padalinys – čia donorai laukiami 11-19 val. Gegužės 2 d., šeštadienį, žmonės kviečiami duoti kraujo jau ne tik  PC CUP, bet ir Kaune, Vytauto pr. 13, 11-16 val. ir Panevėžyje, Nemuno g. 75, 8-19 val. Sekmadienį Nacionalinio kraujo centro padaliniai nedirbs.
 
Tiesa, karantino metu kraujo donorystė nebuvo visiškai sustojusi. Aktyviai žmonės kraujo aukojo būtent PC CUP esančiame NKC padalinyje, kur nuo karantino pradžios kraujo duoti atvyko daugiau nei tūkstantis žmonių. Čia esantis padalinys pastarosiomis savaitėmis kraujo centrui buvo itin svarbus.
„Didžiuojamės, kad Nacionalinio kraujo centro padalinys yra mūsų prekybos centro patalpose. Labai palaikome donorystės idėją ir skatiname padėti vieni kitiems, kai to labiausiai reikia, o šiuo metu ši pagalba svarbi kasdien. Užtikriname saugią aplinką visiems prekybos centro lankytojams – visas erdves ir liečiamus paviršius atsakingai dezinfekuojame kas 2 valandas. Taigi ir kraujo donorai mūsų patalpose gali jaustis saugiai“, – užtikrino PC CUP generalinė direktorė Ona Nevinskienė.
Aukoti kraujo net ir pandemijos metu yra sudarytos maksimaliai saugios sąlygos. D. Gutauskas primena, kad NKC nėra gydymo įstaiga, tad sergančiųjų ten nesutiksite – aukoti kraujo prašoma tik visiškai sveikų žmonių. Be to, kraujo centre yra atliekamas profilaktinis darbuotojų ištyrimas nuo Covid-19, centras taip pat laikosi nustatytų rekomendacijų, kad būtų užtikrinta maksimaliai saugi aplinka tiek donorams, tiek darbuotojams.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris