Ministro L.Kukuraičio kontraktas su vaikais

Deimantė Gruodė
2020-06-05
„Vaikystėje sakiau, kad trijų dalykų nedarysiu gyvenime: nesituoksiu, neisiu į bažnyčią ir niekam nevadovausiu“, - šypsosi socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis (42 m.), kuris dabar turi žmoną, keturis sūnus bei jaunėlę dukrą. Domėjomės, kaip ministro namuose yra švenčiama Tėvo diena.
Ministro L.Kukuraičio kontraktas su vaikais
Ministro Lino Kukuraičio namuose yra puoselėjama sekmadienio šventimo tradicija, kuomet visi šeimos nariai drauge nueina į mišias, vėliau kartu pietauja.

Šventė su sporto akcentu
„Visą laiką Tėvo dienos išvakarėse organizuojama šventė vaikų darželyje. Susirenka skirtingų grupių vaikų tėvai ir žaidžia futbolą. Taigi diena būna minima su sportiniu akcentu“, - pasakojo L.Kukuraitis.
Ministro namuose yra puoselėjama sekmadienio šventimo tradicija, kuomet visi šeimos nariai drauge nueina į mišias, vėliau kartu pietauja. Nepriklausomai nuo to, minima Tėvo ar Motinos diena, namuose aidi sveikinimų žodžiai, o tam šeimos nariui, kuris yra sveikinamas, skiriamas ypatingas dėmesys. „Šeimos narys, tėvas ar motina arba vaikai, jei švenčiame jų dieną, turi teisę rinktis, kaip norėtų praleisti popietę. Per Motinos dieną rinkosi žmona ir visi išvažiavome pasivaikščioti. Tikiuosi, taip bus ir per Tėvo dieną“, - pasakojo ministras.
 
Kukuraičių vyriausiam sūnui Džiugui - penkiolika. Iš viso šeimoje iš eilės gimė keturi berniukai, o penktoji – dukra Adelė, kuriai šią vasarą sueis ketveri.
„Adelei buvo keli mėnesiai, kai mane pakvietė į ministro tarnystę. Tad turėjau dvigubą iššūkį. Iš tiesų, tėvo ir dukters santykis yra kitoks. Mano santykis su berniukais galbūt tvirtesnis, nes jiems skirdavau nepalyginamai daugiau laiko, kiekvienam gimus po šešis septynis mėnesius eidavau vaiko priežiūros atostogų. O su Adele laiką praleidžiu tuomet, kai pavyksta išsiplėšti iš darbų.

Aiškiai matau, jei dukrai skiriu laiko, esu mylimiausias tėtis. Bet jei bendrauju tik priebėgomis, esu vienas iš aplinkinių ir ją reikia užkariauti. Stengiuosi tai daryti“, - apie išskirtinį santykį su dukrele pasakojo ministras.
 
„Ar svajojote apie gausią šeimą?“ – uždaviau klausimą ministrui.
„Kai buvau vaikas, sakiau, kad trijų dalykų nedarysiu gyvenime: nesituoksiu, neisiu į bažnyčią ir niekam nevadovausiu, kadangi visi šie darbai labai sunkūs. Nuoširdžiai tuo tikėjau. Bet ir susituokiau, ir esu aktyvus bažnyčios narys, ir turiu didelę šeimą. Man reikėjo sulaužyti visus vidinius pasižadėjimus“, - nusišypso ministras.
Anot jo, atvirumas didelei šeimai formavosi jaunystėje, kuomet dalyvavo aktyvioje katalikiškoje jaunimo bendruomenėje.
„Turėjome įvairiausias bendras patirtis, seminarus, stovyklas, žygius ir grupių veiklas. Ilgainiui jaunimas pradėjo formuotis į šeimas. Mes su žmona būtent toje bendruomenėje susipažinome, sukūrėme šeimą. Atsimenu, per vieną seminarą buvo užduotas klausimas, kiek planuojate turėti vaikų. Visi sakė, kad po du tris. O mes keliese leptelėjome, kad norėtume penkių. Toks leptelėjimas man pačiam buvo netikėtas. Penki vaikai, atrodo, yra tas skaičius, kiek mes pajėgūs dviese su žmona apimti, priimti, puoselėti, auginti ir dar išlikti savo protuose“, - nusijuokė ministras, pridurdamas, kad viena pranašystė vis dėlto išsipildė.
 
Juodai dienai susitaupo nedaug
Pasmalsavome, kiek mėnesiui reikia lėšų norint išlaikyti daugiavaikę šeimą.
„Lėšų poreikis auga su kiekvienu vaiku ir kiekvienais metais. Tiesa, mažiausiems praktiškai nieko neperkame. Rūbų maišai keliauja iš šeimų į šeimas. Kuo vaikai labiau bręsta, tuo labiau nori asmenybę išreikšti ir per drabužį, vadinasi, reikia pirkti naujus ir tai kainuoja daugiau. Auga ir kitos išlaidos: papildomo mokymosi, būrelių, maisto, IT priemonių ir kt. Tad išleidžiamos lėšos auga, šiek tiek stebiu su nerimu, ar pajėgsime išsilaikyti. Iš ministro algos ir žmonos uždarbių sutaupome nedaug. Viską, ką sutaupome per metus, išleidžiame atostogoms. Taigi, keliaujame šia diena su minimaliomis santaupomis juodai dienai“, - atviravo ministras.
Anot jo, dėlto tenka didesnė atsakomybė ir vaikams gerai mokytis, kadangi tėvai jų neištemps pinigais, reikės daug įdirbio ir pastangų.
 
Ministras pasakojo, kad namuose juodu pasidaliję namų ūkio darbus: Linas yra atsakingas už rytus, o jo žmona Rima - už vakarus. Kitaip tariant, ministras rytais turi pakelti vaikus, paruošti pusryčius, kiekvienam sudėti maisto į pietų dėžutes ir visus išvežioti po ugdymo įstaigas. Du vaikai keliauja į mokyklą, du – į darželį. Daugiavaikis tėvas priduria, kad kas antrą trečią dieną tenka prisėsti prie vaikų namų darbų - kartais užsisėdima iki vienuoliktos valandos vakaro. Kadangi šeima gyvena privačiame name, savaitgalį, o kartais ir vakarais, jo ir vaikų rūpestis – prižiūrėti aplinką dalijantis lauko darbais.

„Džiaugiuosi, kad premjeras leidžia pasiimti tėvadienius. Nuo pat pirmųjų ministravimo metų ir tėvadienių, ir atostogų klausimais premjeras visą laiką sakydavo, kad pirmenybė planuoti atostogas tiems ministrams, kurie turi šeimas. Tai yra graži laikysena ir aš ją vertinu“, - kalbėjo L.Kukuraitis.
 


Su vaikais sudarė kontraktą
Kaip pasakoja ministras, pagrindinis vaikų auklėjimo įrankis yra pokalbis. Visgi, kaip elgtųsi, jei nutvertų sūnų su cigarete rankoje?

„Su vaikais esame sudarę kontraktą, kokį su manimi buvo sudaręs tėtis, kai buvau šešerių septynerių metų. Tuo metu buvo nuostatos, kad jeigu negersime ir nerūkysime iki dvidešimt vienerių metų, tėtis taupomosiose knygelėse atideda tūkstantį rublių. Ši suma mums, aš esu kilęs iš trijų vaikų šeimos, atrodė rimta, dėl kurios tikrai verta pasistengti.
Paauglystėje, o paskui jaunystės metais, kai bendraamžiai siūlydavo cigarečių ar alkoholio, iš manęs išgirsdavo aiškų atsakymą, kad aš turiu kontraktą su tėčiu ir visa mano aplinka žinojo, kad niekas manęs neprivers to išmėginti, kiek besiūlytų. Lygiai taip pat su vaikais esu sudaręs tokį susitarimą, kaip jiems sekasi, nežinau, kol kas nė vieno nesu užtikęs“, - šypsosi ministras.
 
L.Kukuraitis pasakoja, kad karantinas pareikalavo daugiau pastangų, kartais tekdavo ir naktimis padirbėti formuojant didžiuosius įstatymų paketus, kuriuos nešė į Seimą. Dar vienas iššūkis –nuotolinis vaikų ugdymas. Vieniems, sako daugiavaikis tėvas, sekėsi lengviau, kitiems – sunkiau. Tad reikėjo daugiau pagelbėti vakarais ir savaitgaliais. Ne mažesnė pagunda, kuri masina vaikus – išmanieji telefonai, kompiuteriniai žaidimai. Kiek vaikai praleidžia laiko į juo įmerkę nosis, - nuolatinė tema ir galvos skausmas ministrui ir jo žmonai. Paprastai šeimos nariai susėda ir susitaria, kiek laiko galima skirti kompiuteriniams žaidimams, ir kas bus, jeigu vaikai šių taisyklių nesilaikys.
„Per karantiną vaikai tiek laiko buvo skaitmenoje. Per nuotolinį mokymąsi, ypač vyresnieji, paraleliai dar sugebėdavo žaisti kompiuterinius žaidimus su klasiokais. Kai mokytoja nusisukusi ką nors dėsto, jie įsijungia ir žaidžia tarpusavyje. Sukontroliuoti praktiškai buvo neįmanoma, tad sutarėme, kad pirma birželio savaitė, kai jie nebesimoko, yra pasninkas. Vadinasi, visi telefonai šiuo metu yra pas mane“, - pasakojo L.Kukuraitis.
 
Pasisako už gimdymus namuose
L.Kukuraičio žmona yra biologė, tačiau niekada nedirbo pagal specialybę. Ji, kaip pasakojo ministras, konsultuoja ir kartais veda mokymus motinystės klausimais. Ministro žmona studijavo ir akušeriją, bet šiuo metu yra pasiėmusi akademinių atostogų.
Nuo pat pradžių L.Kukuraitis buvo pristatomas kaip gimdymų namuose šalininkas.
 
„Aš palaikau, kad gimdymai turėtų būti maksimaliai saugūs tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Deja, esu sutikęs nemažai motinų, kurioms, nors fizinis saugumas gimdant ligoninėje buvo užtikrintas, jos buvo sulūžusios dvasiškai nuo to proceso, kuris vyko gimdant. Neigiamos patirtys dalį šeimų ragina ieškoti dvasiškai saugesnių vietų ir gimdymas namuose vienas jų. Pritariau visam įstatymų paketui ir visoms tvarkos, kurias patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija dėl teisės užtikrinti medikų dalyvavimą gimdant namuose. Tik žinau, kad ši praktika yra labai reta. Deja, tai reiškia, kad medikų, akušerių bendruomenė, kaip suprantu, nesiveržia į šį veiklos lauką. Tikrai didžioji moterų dalis saugiai jaučiasi ligoninėse, ir džiaugiuosi dėlto. Bet visuomenėje visada bus dalis, kuri renkasi alternatyvas, tad man norisi, kad šios irgi būtų saugios. Dėlto pritariau sveikatos sektoriaus dalyvavimui šiame procese“, - pabrėžia ministras.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris