MInistras žada grįžti prie svarstymų įvesti medicinos įstaigų vadovų kadencijas

Ignas Jačauskas, BNS
2019-10-29
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada grįžti prie svarstymų įvesti medicinos įstaigų vadovų kadencijas.
MInistras žada grįžti prie svarstymų įvesti medicinos įstaigų vadovų kadencijas
„Aš tikrai esu šalininkas, kad vadovai neturi sėdėti po dešimt, dvidešimt metų, nes stovintis vanduo – ten rizikų yra daug visokių ir tikrai sveika žmonėms rotuotis, keistis, būti nuolatiniame tonuse, girdėti poreikį tų, su kuriais dirbi ir žinoti, kad esi laikinas, o ne amžinas kažkokioje pozicijoje, nepajudinamas“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

LRT radijui antradienį ministras teigė, kad anksčiau palaikymo nesulaukęs siūlymas galėtų būti įvertintas palankiau pastaruoju metu medikams po kolegos savižudybės sostinėje vėl garsiau prabilus apie psichologinį smurtą įstaigose. 
„Mes kadencijas siūlėme. Aš galėčiau parodyti raštą pačių medikų, kur buvo parašyta, kad nereikia tų kadencijų, kad tai kels kažkokį psichologinį netikrumą ir taip toliau. Tai jei bendruomenė sako, kad reikia, žinoma, kad grįšime“, – tvirtino A.Veryga.

 
„Aš tikrai esu šalininkas, kad vadovai neturi sėdėti po dešimt, dvidešimt metų, nes stovintis vanduo – ten rizikų yra daug visokių ir tikrai sveika žmonėms rotuotis, keistis, būti nuolatiniame tonuse, girdėti poreikį tų, su kuriais dirbi ir žinoti, kad esi laikinas, o ne amžinas kažkokioje pozicijoje, nepajudinamas“, – kalbėjo jis.
Ministras taip pat tvirtino, kad kai kurios įstaigos savo iniciatyva atlieka apklausas dėl psichologinio klimato ir žada ieškoti galimybių, jog tai būtų atliekama visur. Anot jo, tokie tyrimai privalo būti padaryti tinkamai, užtikrinant medikų anonimiškumą, kitaip bus beprasmiai.
 
A.Veryga akcentavo, kad kai kuriose medicinos įstaigose dirba psichologai, konsultuojantys pačius medikus. Kartu jis apgailestavo, kad pati medikų bendruomenė apie problemas prabyla tik po didelių nelaimių.
„Jei visi tyliai kažkur kamputyje galvoja, kad yra negerai, bet niekam to nesako, ir pratrūksta tik tada, kai atsitinka kažkokia didelė nelaimė, tai yra psichologinės baimės, problemų ženklas. Manau, nereikia bijoti kalbėtis“, – kvietė jis.
A.Veryga pripažino, kad nemaža dalis gydymo įstaigų vadovų yra medikai, specialiai nesimokę vadybos, ir ragino juos sekti teigiamu kolegų, kurie „yra labiau motyvuoti, mokosi modernesnių vadybos metodų“, pavyzdžiu.
 
Medikai apie patiriamą spaudimą, psichologinį smurtą prabilo po tragiško įvykio, kai praėjusią savaitę iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas, dirbęs vienoje iš Vilniaus ligoninių. Savaitgalį medikai uždegė žvakeles prie Sveikatos apsaugos ministerijos, ragindami ministerijos vadovybę atkreipti į vadinamąją mobingo problemą gydymo įstaigose, kai gydytojai patiria psichologinį smurtą iš vadovų, kolegų.
Ministerija ir Seimo valdantieji „valstiečiai“ bei „socialdarbiečiai“ vasarį buvo registravę pataisas, numatančias gydymo įstaigų vadovų 5 metų kadenciją ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, pataisos kol kas nepriimtos.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris