Ministras odontologams parodė... špygą

Deimantė Gruodė
2019-06-03
Dienų klausimas, kada Seime bus pristatomi sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos stumiami Odontologinės praktikos įstatymo pakeitimai. Jais siekiama odontologų licencijavimą perduoti ministerijai pavaldžiai Akreditavimo tarnybai. „Odontologams parodė špygą“, - ironizavo liberalas Eugenijus Gentvilas, įsitikinęs, kad ministro teikiamo įstatymo vienintelis tikslas - likviduoti Odontologų rūmus.
Ministras odontologams parodė... špygą

Prireiks aštuoniolikos naujų etatų?

„Ministras kaip tikras socialistas nori viską sutelkti į ministerijos rankas, nepaisant to, kad valstybės biudžetui tai kainuos papildomai, atsiras nauji etatai ir visa kita. Bet ministras vis tiek nori atimti licencijavimo teisę iš nevyriausybinio sektoriaus – odontologų savivaldos. Nors „valstiečiai“ deklaruoja, kad turi būti socialinis dialogas su partneriais, pastariesiems – Odontologų rūmams - parodė špygą, iš jų bandydami atimti licencijavimo teisę ir perduodami ministerijai pavaldžiai įstaigai – Akreditavimo tarnybai. Nors yra nusistovėjusi praktika, kad odontologai šią funkciją puikiai atlieka ir tai valstybei nieko nekainuoja. Bet ne! Tipiškas socialistas viską nori perimti į savo rankas ir padengti biudžeto pinigais“, - įsiaudrinęs kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

 
Parlamentaras sutinka, kad Odontologinės praktikos įstatyme yra keistinų vietų, pavyzdžiui, reikia tobulinti licencijos atsisakymo ir jos netekimo tvarką. „Esminis dalykas, kad ministerijai tobulinant tvarką iš vonios išpilamas ne tik vanduo, bet ir kūdikis. Dėl to ir tobulina, kad išmestų tą kūdikį – tai yra atimtų iš Odontologų rūmų licencijavimo teisę ir ją perimtų ministerija“, - teigia parlamentaras.
Kas pasikeistų, jei Akreditavimo tarnyba perimtų odontologų licencijavimą? Parlamentaro teigimu, perėmus kontrolę į SAM rankas nebus užtikrinta geresnė paslaugų kokybė.
„Perdavus licencijavimo funkciją Akreditavimo tarnybai, kaip siūlo ministras, teks sukurti bent aštuoniolika naujų darbo vietų, o pati tarnyba neturės kompetencijos vykdyti šių funkcijų“, - skeptiškai vertindamas A.Verygos siūlymus sako E.Gentvilas.
 
Odontologai širsta

„Nesuvokiama, kada tarnyba, kuri penkiolika metų dirba be jokių investicijų iš valstybės biudžeto, yra naikinama. Juolab sveikatos apsaugai dabar itin trūksta lėšų tiek medikų algoms, tiek naujai įrangai įsigyti, tiek elementarioms priemonėms. Pagal Odontologų rūmų skaičiavimus, per penkiolika metų jie sutaupė valstybei 45 milijonus eurų! Tad iš kur ministerija žada paimti tokią didžiulę pinigų sumą? Tai – itin neatsakingas žingsnis“, - sako Nacionalinio vėžio instituto gydytoja odontologė Auristida Gerliakienė.
Pasak jos, Sveikatos apsaugos ministerija taip ir neįvardijo nei tikslo, nei argumentų, kodėl reikia griauti gerai veikiančią odontologų licencijavimo sistemą. Medikė iš sveikatos politikų pasigenda ir abiejų tarnybų – tiek Odontologų rūmų, tiek Akreditavimo tarnybos – lyginamosios analizės.
 
„Odontologų rūmuose visą darbą atlieka keturi specialistai, aptarnaujantys aštuonis su puse tūkstančio gydytojų, per tūkstantį įstaigų. Akreditavimo tarnyboje aptarnaujama 22 tūkstančiai gydytojų, taip pat apie tūkstantį įstaigų. Pastarojoje be administracijos dirba 54 žmonės ir jų atlyginimai kiekvienais metais siekia septynis šimtus penkiasdešimt tūkstančių eurų iš valstybės biudžeto. Kuomet Odontologų rūmai išsilaiko patys absoliučiai nieko negaudami iš valstybės ir vykdydami jos deleguotas funkcijas“, - sako gydytoja odontologė.
Be to, baiminamasi, jog iš Odontologų rūmų atėmus pagrindines funkcijas, stipriai nukentės ir gydytojų kvalifikacijos kėlimas.
„Odontologų rūmų organizuojami renginiai tikrai pigūs, vyksta visuose regionuose. Nežinau, ar ministerija suteikia gydytojams tokią paslaugą. Mano žiniomis, bendrosios medicinos gydytojams kelti kvalifikaciją – didžiulė problema. Jie tai turi daryti atostogų sąskaita. Be to, nėra sistemos, kuri įvertintų rengiamų kursų kokybę. O Rūmai griežtai reglamentuoja, kad paskaitų neskaitytų bet koks prašalaitis“, - sako A.Gerliakienė.
 
Privatų kabinetą turintis odontologas Valentinas Drozd irgi stebisi gresiančiomis permainomis:
„Kiek metų galų gale normaliai gyvename, visą informaciją gauname. Nežinau nė vieno iš pažįstamų odontologų, kuriam Rūmai nepatinka. Atsimenu tą laiką, kada Odontologų rūmų nebuvo ir viską tvarkė ministerija – buvo visiškas bardakas. Nenoriu, kad vėl sugrįžtume į tuos laikus.“
Medikai atkreipia dėmesį ir į Rūmuose dirbančių specialistų nuolatos patiriamą įtampą dėl ateities.
„Teroras be jokių argumentų, kitaip nepavadinsi, iš ministerijos ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto tęsiasi jau keletą metų. Tai veikia darbuotojų emocijas bei sveikatą. Kas atsakys už tiems žmonėms be reikalo sukeltą stresą? Darbuotojai jaučiasi blogai, nes gyvena nuolatinėje nežinioje“, - sako A.Gerliakienė.
 
Seime registravo alternatyvų projektą
Matydamas, kokia situacija, parlamentaras E.Gentvilas yra parengęs A.Verygos įstatymo pakeitimams alternatyvų projektą ir jau spėjo praėjusį penktadienį jį registruoti Seime.

Parlamentaras siūlo įstatymu koreguoti tik licencijavimo tvarkas, paliekant teisę licencijas išduoti Odontologų rūmams.
„Kaip jau sakiau, esamą licencijavimo tvarką keisti reikia, tačiau ne tokiais būdais, kaip siūlo SAM. Šiuo metu galiojanti ir jau penkiolika metų veikianti odontologų licencijavimo tvarka yra efektyvi, atitinka valstybės strategiją ir Europos šalių praktiką profesinės savivaldos srityje, todėl likviduoti Odontologų rūmus pagrįsto tikslo nematau.
Aiškinamajame rašte pažymėjome, kad šis įstatymo projektas parengtas bendradarbiaujant su Odontologų rūmais. Mano registruota alternatyva bei Verygos projektas Seime turės būti svarstomi lygiagrečiai“, - sakė liberalas.
Parlamentaras įsitikinęs, kad A.Veryga siūlomu įstatymo projektu siekia monopolizuoti odontologijos sritį ir sutelkti visą sektorių po SAM stogu. Negana to, ministro įstatymo projektas pažeidžia savireguliacijos ir savivaldos principus.
 
„Ne be reikalo paminėjau Susisiekimo ministeriją ir „Linavą“, kuri išduoda leidimus užsikabinti netaršaus, netriukšmingo automobilio ženklą. Patikrinimus atlieka nevyriausybinė organizacija – Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija („Linava“). O anksčiau, prieš dvidešimt penkerius metus, - ministerija. Pastaroji susiprato. Tik ne ministras A.Veryga. Matome kitas jo socialistines iniciatyvas. Valstybinių vaistinių tinklą. Kas čia? Socializmas! Akivaizdu! Savivaldybių sveikatos priežiūros įstaigos. Juk savivaldybės turtas yra atskirtas nuo valstybės turto konstituciškai. Bet ne... ministerija, kaip valstybės institucija, bando įkišti ranką į savivaldybių sveikatos priežiūros įstaigas. Gerai, prezidentė vetavo įstatymą, Veryga bandė patobulinti, bet vėlgi, atrodo, nė į tvorą, nė į mietą. Kol kas tyla“, - sako parlamentaras.
Dabar atėjo eilė ir Odontologų rūmams...

„Tai – praeities šešėlių žaismas pro Sveikatos ministerijos langus. Gaila, kad jaunas, šiaip progresyvus žmogus Veryga tuo užsiima. Na, tai kurk jaunųjų komunistų partiją ir tada bus aišku, dabar dangstosi Valstiečių - žaliųjų partija ir vykdo komunistines reformas. Vieni jų deklaruoja, kad labai vertina socialinius partnerius ir dialogą, o kiti tuos partnerius norėtų sunaikinti, kad nereikėtų su jais derintis.
Tikiuosi, kad ministrą sustabdysime. Todėl ir registravau Seime alternatyvųjį projektą“, - sako parlamentaras.

 
Komentaras 
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Odontologijos fakulteto dekanas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius:

- Odontologų licencijavimo sistemos jokiu būdu nereikia ardyti. Tai – nusikaltimas prieš odontologų bendruomenę. Praėjusį šeštadienį Druskininkuose vyko kongresas, buvo priimta rezoliucija, kurią pasirašė daug odontologų. Visi buvo sutrikę dėl žinios, kad netrukus viskas baigsis. Odontologų bendruomenė yra prieš tokį sprendimą.
Kainų nei ministerija, nei Rūmai, nei kita organizacija nesprendžia. Pastarosios yra nereguliuojamos, rinka – laisva. Kaina priklauso nuo to, kur odontologijos kabinetai ar klinikos įsikūrę, aparatūros, nuomos, medžiagų kaštų ir taip toliau. Manau, kad šis sprendimas nepakeis kainų ir neišspręs kitų problemų. Odontologų rūmai dėl kainų kaip tik buvo kreipęsi į Konkurencijos tarnybą ir gavo atsakymą, kad negalima jų reguliuoti ir kaip nors kitaip paveikti. O dėl skundų, žinoma, odontologai patys kovoja, kad paslauga būtų kokybiška, kad būtų kuo mažiau skundų, kad gydytojas su žmonėmis nekonfliktuotų arba visas konfliktines situacijas išspręstų vietoje.

 
Tarp kitko
Akreditavimo tarnybos prie SAM direktorė Nora Ribokienė sako, kad tarnyba pasiruošusi perimti odontologų licencijavimą, tiek specialistų, tiek įstaigų:
„Akreditavimo tarnybos specialistai dirba Odontologų rūmų licencijavimo komisijose. Taigi šiuo metu Odontologų rūmai licencijavimo funkcijų savarankiškai nevykdo – šiame procese dalyvauja valstybinės institucijos.
Akreditavimo tarnybai papildomai reikėtų tik 2 pareigybių: vienos odontologų specialistų licencijavimui ir vienos odontologinių įstaigų licencijavimui. Tam reikėtų papildomai 47,7 tūkst. eurų per metus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris