Mindaugas Stankūnas: visuomenės sveikata buvo podukros vietoje

Ringailė Gvildė
2021-07-19
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedros profesorius, Prezidento ir Vyriausybės sveikatos ekspertų tarybų narys Mindaugas Stankūnas teigia, jog klaidinga manyti, kad su pandemija baigta ir galime atsikvėpti. Kviečia ir pamąstyti, ar toks visuomenės sveikatos įstaigų tinklas, koks yra dabar – efektyvus, mat pandemija aiškiai parodė jo silpnąsias vietas.
Mindaugas Stankūnas: visuomenės sveikata buvo podukros vietoje
„Turime nemažai įstaigų, kurios priskirtos visuomenės sveikatai, bet jų dalyvavimas valdant pandemiją buvo keistas. Turiu galvoje NVSC, ULAC. Nesugebama pasidalyti kompetencijų, atsakomybių, prasideda kažkokie „myliu – nemyliu“, o pandemijos laikas ne tam skirtas“ – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas. LR Prezidento kanceliarijos nuotr./R.Dačkus.

- Už nuopelnus Lietuvai, o, matyt, labiausiai indėlį valdant pandemiją buvote apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi. Teigėte, kad tai priimate ne kaip įvertinimą, o kaip įpareigojimą...
- Nenorėčiau pasirodyti perdėtai kuklus, bet nežinau, ar tikrai esu nusipelnęs šio apdovanojimo. Manau, kad tai yra labiau skatinamoji priemonė, motyvacija dirbti toliau. Liaudies išmintį pasitelkę sakyčiau, jog tai – truputis magaryčių.
Juk pandemija vis dar nėra suvaldyta, tiesiog dabar turime ramesnį laiką ir net jei neturėsime tokių didelių naujų atvejų bangų, kaip turėjome žiemą, darbo dar laukia daug. Daugiausia jo turės būti skiriama pandemijos padariniams šalinti. Visuomenė skirtingai išgyveno karantiną, skirtingos nuotaikos ir patirtys, tad juntamas jos susiskaldymas. Taigi teks visuomenę vėl kažkaip lipdyti ir tam reikės nemažai pastangų.
 
- Prezidentas kėlė tikslą iki Mindauginių paskiepyti septyniasdešimt procentų visuomenės. Tačiau to nepasiekėme nei skiepų, nei imunizacijos eilutėse... Kada nors pasieksime?

- Dar pernai apklausos parodė, jog kiek daugiau nei keturiasdešimt procentų gyventojų buvo pasiruošę skiepytis, bene apie trisdešimt procentų tikino, jog to nedarys, o likusi dalis – abejojantys. Tad ar mums pavyks pasiekti bent septyniasdešimt procentų paskiepytos visuomenės, priklausys nuo to, ar ir kaip mums seksis perduoti informaciją ir įtikinti skiepų nauda abejojančiąją dalį. Manau, kad tie, kurie tvirtai apsisprendę nesiskiepyti, nuomonės jau nepakeis, tad daugiausia darbo turime įdėti su abejojančiais.
Kita vertus, nuolat stebiu statistiką ir matau, kad tam tikromis dienomis skiepijasi po kelis ar keliolika tūkstančių. Vadinasi, žmonės įspėjimus dėl COVID-19 grėsmės išgirdo ir tiki medikais, mokslininkais, suprato argumentus. Reikia džiaugtis kiekvienu atėjusiu pasiskiepyti, nepaisant to, kad galbūt tie vakcinacijos tempai nėra tokie greiti, o eilės ne tokios gausios, kaip norėtųsi.
 
- Iki šiol priklausote Sveikatos ekspertų taryboms – Prezidentūros ir Vyriausybės. Visą pandemijos laiką dirbate be poilsio, laisvas valandas skirdamas darbo grupių koordinavimui, prognostiniams modeliams. Pažvelkite retrospektyviai, ar visi ekspertų pasiūlymai buvo tinkami, savalaikiai?
- Sunku įvertinti, nes viskas dar labai šviežia, emocijos karštos. Man kyla viena mintis: praėjusį lapkritį, kuomet su prezidento Sveikatos ekspertų taryba ėmėmės COVID-19 analizės ir prognostinių modelių, jau matėme jog situacija negerėja ir galbūt reikėjo valdžiai aktyviau siūlyti didesnius, ankstesnius karantino griežtinimus ir suvaržymus. Kita vertus, pamename, koks buvo tuometinės Vyriausybės požiūris į karantino taisykles. Juk tuomet jau praktiškai „degant“ naujų atvejų skaičiams ekspertai ir prezidentas susitiko sekmadienį greičiau ieškoti išeičių, sprendimų, o tuometiniai premjeras ir sveikatos apsaugos ministras nė nesiteikė dalyvauti. Žinote, ekspertai gali siūlyti įvairius sprendimus, bet juos priima politikai.
Džiaugiuosi vienu, kad prezidentas ėmėsi iniciatyvos suburti ekspertus ir tai padidino informacijos viešumą visomis COVID-19 prognozių kryptimis, įpratino daugiau klausytis mokslininkų. Mes susirinkdavome iš universitetų, didžiųjų ligoninių. Vykdavo fantastiškas keitimasis informacija, gerąja praktika, kas veikia ir kas neveikia, didžiulės darbo grupės ir suvienytas protas. Deja, ne visos diskusijos nuguldavo į ataskaitas, bet nemažai prisidėjo gelbėjant gyvybes.
 
- Kokias visuomenės sveikatos sistemos spragas pamatėte per pandemiją?
- Viena problemų, kad apie visuomenės sveikatą pradėjome kalbėti tik atėjus pandemijai. Iki tol ji buvo podukros vaidmenyje. Jeigu norime turėti stiprią visuomenės sveikatą, turime į ją investuoti, ruošti pakankamai specialistų.
Antra, rengdami visuomenės sveikatos specialistus pernelyg nutolome nuo infekcinių ligų specialistų ruošimo, daugiau ugdoma per lėtinių ligų ir priklausomybių prizmes. Trečia, man kyla klausimas, ar toks visuomenės sveikatos įstaigų tinklas, koks yra dabar, turėtų ir išlikti, ar tai tikrai efektyvi struktūra? Juk turime nemažai įstaigų, kurios priskirtos visuomenės sveikatai, bet jų dalyvavimas pandemijos valdyme buvo keistas. Turiu galvoje NVSC, ULAC. Nesugebama pasidalyti kompetencijų, atsakomybių, prasideda kažkokie „myliu – nemyliu“, o pandemijos laikas ne tam skirtas. Suvaldykime COVID-19, o po to jau bus galima aiškintis santykius.

 
- Esate nuolat matomas, jūsų darbas stebimas, galbūt jau sulaukėte užuominų, kad jums ir politikoje vieta atsirastų?
- Ne, tikrai nesulaukiau pasiūlymų nei jungtis prie partijų, nei vietos kokiuose nors politinio pasitikėjimo postuose. Tiesą sakant, net ir neįsivaizduoju savęs politikoje. Gal po dešimties ar dvidešimties metų manysiu kitaip, bet dabar ne. Kažkada jums juokavau, kad pasirašyčiau būti tik ambasadoriumi Australijoje, bet, kiek žinau, vieta užimta, tad galiu būti ramus. (Juokiasi.) Ragino bičiuliai dalyvauti NVSC vadovo konkurse, tačiau tikrai nedalyvavau ir tokių intencijų neturiu. Labiausiai norėčiau grįžti prie akademinio darbo, studentų.  

 
Dosjė

2002m. baigė Kauno medicinos universitetą
2000–2003m. dirbo Kauno medicinos universiteto klinikinėje ligoninėje
Nuo 2002m. dėsto Lietuvos sveikatos mokslų universitete; profesorius  nuo 2013m.
Nuo 2013m. Maastrichto universiteto kviestinis dėstytojas.
Nuo 2015 m. profesorius adjunktas, Medicinos mokykla, Griffith‘o universitetas (Australija);
2000–2014 vadovavo daugeliui tarptautinių mokslo ir sveikatos priežiūros gerinimo projektų. Stažavosi Švedijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje, Tailande, Australijoje.
Mokslinio darbo svarbiausia sritis – lyderystės raiška sveikatos priežiūroje, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas.
Nuo 2019 Lietuvos Respublikos Prezidento įsteigtos Sveikatos ekspertų tarybos ir Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos pasiūlymams dėl COVID-19 ligos valdymo svarstyti ir teikti darbo grupės narys prie Vyriausybės.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Su onkologiniais pacientais serga ir jų artimieji

    Gegužę startuoja Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ organizuojama savitarpio pagalbos grupė onkologine liga sergančiųjų artimiesiems. Nereikia nuvertinti artimųjų patiriamo skausmo, sako psichologai. Dėl nuolatinių rūpesčių ir streso jų resursai sparčiai senka, todėl neretai artimieji n...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris