Merui dabar svarbiausia sveika galva ir rankos

Deimantė Gruodė
2020-02-04
„Svarbiausia – kad būtų sveika galva ir rankos“,- šypsosi po operacijos sveikstantis Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Tiesa, medikų prognozėmis uostamiesčio šeimininkas nesidžiaugia: gali būti, kad su gipsuota koja jam dar teks pasikankinti. „Su ramentais neprilakstysi“, - priduria meras.
Merui dabar svarbiausia sveika galva ir rankos
„Sulaukiu daug skambučių, palatoje įvyko jau ne vienas susitikimas. Netgi buvo planas pasinaudoti sale susirinkimams. Bet šiais laikais, kai yra visi konferenciniai ryšiai, skaipas, mesindžeris, nesvarbu, kur tu esi, svarbiausia – kad būtų sveika galva ir sveikos rankos. Visa kita galima suorganizuoti“, - sakė ligoninėje aplankytas uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, paklaustas, ar trauma smarkiai sujaukė darbinius planus.

Susirinkimai iš palatos
„Sulaukiu daug skambučių, palatoje įvyko jau ne vienas susitikimas. Netgi buvo planas pasinaudoti sale susirinkimams. Bet šiais laikais, kai yra visi konferenciniai ryšiai, skaipasmesindžeris, nesvarbu, kur tu esi, svarbiausia – kad būtų sveika galva ir sveikos rankos. Visa kita galima suorganizuoti. Tik fiziškai negaliu pasirašinėti dokumentų ir vykti į suplanuotus oficialius susitikimus“, - sakė ligoninėje aplankytas V.Grubliauskas, paklaustas, ar trauma smarkiai sujaukė darbinius planus.
Meras ligoninėje atsidūrė po to, kai su sūnumi vaikštinėjo miškelyje ir tamsoje viena koja tiesiog įsmuko į duobę. Tuomet jam trūko Achilo skausgyslė ir prireikė skubios operacijos.
 
„Kai pasuki juostelę atgal, tiesiog kažkokia nematoma ranka mane vedė į tą duobę. Prieš naktį mudu su sūnumi prisivalgėme picų, tad aš pasiūliau prasivaikščioti. Kadangi atrėmęs koją supratau, kad kaulas nėra lūžęs, dar turėjau vilties, kad į ligoninę atvažiavau neilgam – vienai, maksimum dviem dienom. Bet gydytojas, apžiūrėjęs koją, iš karto pasakė, kad yra reikalinga operacija“, - paprastai, tarsi banalią istoriją pasakojo vyras, neužsimindamas, kokius skausmus turėjęs išškęsti.

Po operacijos praėjus kiek daugiau nei savaitei V.Grubliauskas nesidomi garsių chirurgų pavardėmis, priešingai, prašė ir tebeprašo, kad jam, kaip merui, nebūtų rodomas išskirtinis dėmesys. Nebuvo specialių skambučių ir iškvietimų. Su užduotimis puikiai susitvarkė tuo metu budėjęs chirurgas Tadas Gedvilas. Tiesa, medikų prognozės pacientui neįkvepia daug optimizmo. Gali būti, kad su sugipsuota koja teks prašlubčioti dar porą mėnesių.
 
„Nežinau, kaip reikės susidėlioti darbus, kurie manęs laukia grįžus iš ligoninės. Jau yra suplanuota kelionė į Briuselį, tarybos posėdis. Negaliu jo praleisti. Tai būtų pirmas kartas per dešimt metų. Bet kokiu atveju tikrai dar nebūsiu toks vikrus, kaip įpratęs. Kai pagalvoji, kad pora mėnesių, o galbūt ir tris mėnesius bus gipsas arba reikės nešioti fiksacinį batą, daug džiaugsmo neįkvepia, nes su ramentais daug neprilakstysi“, - atsidūsta V.Grubliauskas.
Tačiau meras nesiskundžia. Ligoninės kasdienybė pacientui neigiamų emocijų nekelia. Maistą pagyrė, tiesa, pridūrė, jog norėtųsi, kad patiekalai būtų labiau pagardinti druska ir pipirais.
 
Mobingo - nė kvapo
Kalbėjomės, kai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dar tik buvo bandoma įžiebti viešą mobingo skandalą. Ar kas nepasiskundė, sakykim, įstaigos darbine atmosfera? Ar, gulėdamas palatoje, jis kartais negirdi, kaip koridoriuje šūkaujama ant personalo ar slaugytojų...
„Tikrai negirdėjau, - juokiasi pašnekovas. - Turbūt bet kurioje įstaigoje, o ypač didelėje, visada bus tam tikrų tarpasmeninių santykių, kurie nėra idealūs arba kelia tam tikros įtampos. Kitas klausimas, kaip tai yra suvaldoma įstaigoje: kiek tai yra palaikoma ar toleruojama iš aukštesnio ar aukščiausiojo vadovybės lygmens“, - sakė V.Grubliauskas.
Pasak jo, keistai atrodo, kuomet anonimo pasirašytas skundas patenka ministrui į rankas, o šis jį perskaito Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje. „Tai tampa jau nebe anoniminio laiško nagrinėjimas, bet faktinė medžiaga, nuo kurios po to prasideda visas procesas. Ne man nurodinėti ministrui ir ministerijai, bet pirmiausiai turbūt reikėjo atvažiuoti į vietą, kviestis, jei ne vyr.gydytoją, ne skyrių vedėjus, tai ligoninės personalą. O ne ištrimituoti ir mesti ant įstaigos šešėlį, po to tegul jie patys bando aiškintis arba nusiplauti dėmę.
 
Būdamas čia tikrai nepraleidau progos pasikalbėti su personalu, slaugėmis ir netgi valytojomis. Neišgirdau nei vieno blogo atsiliepimo. Kaip sakiau ir susirinkime su bendruomene, jeigu turite faktų, tam tikrų nuojautų, skambinkite ir ateikite pas mane. Aš jums garantuoju anonimiškumą ir visišką konfidencialumą. Juolab kad vėl girdžiu esą yra atliekama anoniminė apklausa. Pamėtoma lapelių kaip iš kokio lėktuvo ir kas nori tą prirašo. Viską reikėtų daryti civilizuotai, kad nekeltų abejonių net ir pats kilniausias sumanymas. Jokiu būdu nesakau, kad tai yra ideali įstaiga, kad joje santykiai idealūs, kad nėra tam tikrų žmogiškų santykių niuansų ar įtampų, kitas klausimas, dar kartą pabrėžiu, – kaip tai yra suvaldoma, kiek tai yra toleruojama, kiek netoleruojama, kiek tam yra užkertamas kelias“, - sakė meras.

 
Kuomet merą aplankėme ligoninėje, suprantama, negalėjau nepaklausti apie „Grigeo“ skandalą.
- Šią žinią išgirdau būdamas Izraelyje, iš karto grįžau namo, turbūt kitą rytą, - sako meras. - Be abejo, tada įvykiai vijo vienas kitą ir skandalas įgavo rimtą nacionalinį rezonansą, kitaip ir negalėjo būti.
 
Jūs pasitikite Klaipėdos aplinkosaugininkais?

- Noriu tikėti, kad aplinkosaugoje turbūt yra padorių ir sąžiningų žmonių. Kitas dalykas, dabar visi šneka apie netobulą įstatyminę bazę ir įrankių neturėjimą, kuomet negali patekti (prie vamzdžių – red.) kada nori arba turi informuoti per dešimt dienų. Turbūt net ir doram aplinkosaugininkui ta reglamentuojanti bazė nebuvo dėkinga. Nepasitikėdamas žmogumi turi jam turėti akivaizdžius ir konkrečius kaltinimus. Šiandieną reikėtų pasakyti tai, kad visos institucijos turbūt nesitikėjo tokio akiplėšiškumo, kad žmogus, kuris, berods, ir pats turintis turto prie Kuršių marių, imtųsi tokių protu nesuvokiamų veiksmų.
Buvau nuvažiavęs į vietą dar kartą. Kartu buvo ir prokurorė, ir Seimo aplinkosaugos komiteto nariai. Mūsų neįleido netgi su tokia rimta delegacija į namelį – būdelę, kurioje yra vamzdžių sklendės. Dabar visi sako, kad net ir aplinkosaugininkams, kurie privalo nusimanyti, susigaudyti toje situacijoje, susivokti, kad stovi keturi vamzdžiai, keturios sklendės ir kad viena iš jų yra paruošta taršai, buvo labai sudėtinga.
Šiandieną būtų gera proga visiems tiesiog atsiprašyti Lietuvos žmonių, kad turbūt ne visi iki paskutinio procento dalelės padarėme viską, kad skambintume dar garsiau, reikalautume dar stipriau, prašytume ar siūlytume dar aktyviau. Aš to irgi nebijau. Mes gyvename prie jūros Melnragėje, kur kaip tik ateina patys pirmieji iš Kuršių marių vandenys, užteršti ar neužteršti. Tokie dalykai iš tiesų sukrėtė. Ir visai tautai, galima pasakyti, buvo didysis perkūnas, kuris visiems – nuo Seimo iki paprastų piliečių padėjo suvokti, kur mes gyvename, koks yra reglamentavimas, kaip mes saugome savo aplinką.
 
- Klaipėdoje viešėjo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kuris dabar neša savanoriškos gydymo įstaigų reformos idėją. Sakykite, ar šiame krašte būtų, ką su kuo ar prie ko jungti?
- Tas geranoniškumo, savanoriškumo deklaravimas, nors ir kadencijos pabaigoje, skamba korektiškiau. Kitas dalykas, kalbant apie Klaipėdą apskritai, yra dvi ligoninės - universitetinė ir vaikų, kurios yra pavaldžios miestui, bei respublikinė ir jūrininkų, priklausančios ministerijai. Suprantu, kad ministras dabar turbūt kalba labiau apie savojo ūkio tam tikrą stambinimą ar jungimą, kam turbūt nereikia kokių nors įstatymų keitimo ar kokių nors specialių teisės aktų sukūrimo. Tai galima daryti pakankamai paprastai. Kokį tai duos efektą, ministras turbūt geriau žino. Jeigu po to yra kalbama apie seną, turbūt beveik visų ministrų planą nugriebti Klaipėdos universitetinę ligoninę ir ją atjungti nuo miesto, klausimas keblesnis. Visų pirma teisinė bazė tam yra neparuošta, tai yra savivaldybės turtas. Vadinasi, ligoninės perėmimas arba vos neprivaloma tvarka nacionalizavimas sukelia labai daug klausimų, į kuriuos atsakymų, manau, šioje kadencijoje neturėsime.
Turbūt reikėtų vengti kiek įmanoma tų jungimo schemų, bandymų ministerijos koridoriuose ir kabinetuose, kai nusprendžiama tą junkime prie to, tas bus to padalinys ir po to nuleidžiama vykdyti. Bet kuriuo atveju, kada retorikoje atsiranda žodis savanoriškumas arba geranoriškumas, jau yra poslinkis, noriu tikėti, kad į gera.
Aš tikrai matau didelę prasmę, apie ką tikrai reikėtų diskutuoti, bet vėlgi reikia keisti įstatymą, kad Klaipėdos universitetas galėtų tapti vienu Klaipėdos universitetinės ligonės steigėjų, suteikiant gydymo įstaigai ir tą tikrąjį formalųjį juridinį universitetinį statusą. Ligoniui nesvarbu, kieno pavaldumo įstaigon jis papuola. Jam reikia geriausios paslaugos. Bet jeigu kas nors bando reformas pridengti tam tikra retorika, kad čia savivalda bando išsaugoti savuosius kadrus atitinkamose pozicijose, sakyčiau, tai yra miglos pūtimas į akis siekiant visai kitų tikslų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris