Merai verčiasi per galvą: kur nurauti įstaigai direktorių

Deimantė Gruodė
2019-05-27
Kodėl savivaldos gydymo įstaigų vadovų konkursai praeina sklandžiai, o ministerijai pavaldžių įstaigų – stringa? „Mes tik džiaugiamės, jei kas nors ateina ir dalyvauja konkurse“, - atviravo merai, pasakodami, jog dažnai netgi patys žvalgosi norinčiųjų juose dalyvauti.
Merai verčiasi per galvą: kur nurauti įstaigai direktorių

Gauna mažiau už gydytojus

„Ir ligoninės, ir pirminės sveikatos priežiūros centro konkursuose pretendentų buvo daugiau. Bet paskutiniame etape į pirminės sveikatos priežiūros centro vadovo konkursą atėjo tik vienas. Nors iš pradžių buvo du kandidatai, vėliau vienas jų atsiėmė dokumentus. O kitame – ligoninės vadovo – konkurse irgi turėjome tik vieną dabartinį vadovą, kuris pretendavo antrai kadencijai“, - pasakoja Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

 
Anot jo, į mažas įstaigas, kur finansiniai dalykai įtempti, tikras iššūkis prisikviesti žmogų, kuris ryžtųsi dalyvauti konkurse.
„Sunkiausia prikalbint dalyvauti. Daug atsakomybės ir, jeigu pasižiūrėjus atlygį, vadovas gauna mažiau už gydytojus. Kartais vos ne per pusę. Tai yra didelė demotyvacija“, - sako Ukmergės rajono meras.
Kadangi Sveikatos apsaugos ministerija geidauja tapti savivaldai pavaldžių įstaigų dalininke, paklausiau, ar nesibaimina, jog ir rajonuose organizuojami konkursai pradėtų strigti kaip didžiosiose gydymo įstaigose.

 
„Dėlto to neišgyvenčiau. Aišku, atsirenkant geriausią kandidatą, kuris sugebėtų vienyti kolektyvą bendriems tikslams siekti, turėtų būti išlaikomas skaidrumas. Jei ateina žmonės nusiteikę kariauti, įstaigoje vyks nuolatiniai niekur nevedantys konfliktai. Iššūkiai regionuose dideli: gyventojų skaičius mažėja ir pritraukti gydytojus sunku, o išlaikyti – dar sunkiau. Taigi kartu turi dirbti ir ministerija, ir savivalda. Nes dirbti skyriumi - kai reikia strategiją dėlioti, tai - ministerijos darbas, o kai reikia iš bankroto gelbėtis – savivaldybės reikalas - negalima. Mes, savivalda, turime aktyviai dalyvauti kuriant strategiją, mūsų balsas irgi turi būti girdimas. Bet jei savivaldos ir ministerijos interesai skirsis, bus daug įtampos“, - prognozuoja meras.
 
Patys žvalgosi kandidatų

„Jau vyko konkursas dėl PSPC. Problemų nekilo, viskas praėjo sklandžiai. Dėl ligoninės direktoriaus vietos konkursas vyko nelabai sklandžiai. Dar kitas meras dirbo. Pirmame konkurse dalyvavo tik vienas gydytojas, kurio kadencija buvo pasibaigusi. Komisijos nuomone, jis nesurinko reikiamų balų skaičiaus. Tada buvo skelbiamas kitas konkursas. Pastarajame vėl dalyvavo du kandidatai, bet vienas (buvęs įstaigos vadovas) pasitraukė, nes jam pasirodė, kad konkursas yra tendencingas“, - Anykščių rajono situaciją nupasakojo savivaldybės meras Sigutis Obelevičius.

Pasak jo, norintieji vadovauti rajoninėms įstaigoms nesiveržia į konkursus.
„Kiek žinau, tuometinis meras pats ieškojo ir kalbino, nes norinčiųjų dalyvauti nebuvo. Iš tikrųjų rajonuose problema tokia, kad gydytojų amžiaus vidurkis jau visiškai priartėjęs prie pensinio. Aišku, kad pensininkas nelabai veršis į tokias pareigas. Juolab kad anksčiau vadovų atlyginimai būdavo labai dideli – vos ne iki dešimties tūkstančių litų. Paskui, nežinau kuris ministras, taip nurėžė, kad dabar jų darbo užmokesčio koeficientai – tragiški. Jeigu ne kintamoji dalis, atlyginimas būtų nė kiek nemotyvuojantis“, - sako meras.
S.Obelevičius nusistebėjo, kaip įmanoma taip ilgai vilkinti ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų konkursus.
„Pradedi galvoti, jog kažkas būtinai nori prakišti savo žmones“, - sako meras.
 
Nebuvo kam peštis

Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas džiaugiasi, kad gydymo įstaigų vadovų konkursai jau pasibaigę – jie vyko praėjusiais metais.
„Viename konkurse buvo du pretendentai, kitame – vienas. Todėl nelabai buvo kam peštis. O konkursus laimėjo tie patys buvę vyriausieji gydytojai, pasikeitimų neturėjome.“

„Konkursai praėjo be trikdžių. Čia ne Sveikatos apsaugos ministerija, o Pasvalio savivaldybė. (Juokiasi.) Be abejo, ir savivaldoje konkursai gali eiti nesklandžiai, jei atsiras kokių interesų, kas nors pradės ginčytis. Žinoma, gali būti visko. Dabar su mokyklomis turime problemų. Kai įvedė penkerių metų kadenciją, laukia daug konkursų. Štai ten bus problemų, nes kandidatai turi atitinkamame centre kompetenciją įrodyti. Geriausiu atveju tą pavyks padaryti dvidešimt penkiems procentams besikreipiančiųjų“, - sako Pasvalio rajono meras.

 
Gąsdina neaiški įstaigų ateitis

Pasak Lietuvos savivaldybių asociacijos, tarybos sprendimu savivaldybėse nustatoma gydymo įstaigų vadovų atrankos tvarka, pagal kurią viešojo konkurso būdu komisija atrenka tinkamus asmenis vadovo pareigoms užimti. Tačiau, kaip pastebima, rajoninės savivaldybės susiduria su kvalifikuotų specialistų, o ypač vadovų trūkumu. Dėl šio priežasties neretai į vieną vietą pretenduoja vienas arba du asmenys.
„Man atrodo, kad kai kur nepuola žmonės šį šias pareigybes dėl neaiškios sveikatos sistemos įstaigų ateities.
 
Vis dėlto teisės aktų pluoštas niekur nedingęs, o yra sustabdytas. Laukia, kol pasibaigs rinkimai ir visi nurims. Net neįsivaizduoju, ko iš tikrųjų tiek ilgai laukiama. Nėra aiškumo, kokios bus gydymo įstaigos, kokios darbų apimtys, kurias įstaigas pavers kuo nors kitu. Pagal tai, kiek girdime, kokie yra neramumai, neaiškumai dėl ateities, žmogiškai sakau, kai kur pretenduoti į vadovų pareigas didelio noro nėra“, - sako Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.
Įsivaizduokite, laimėsi konkursą, ateisi vadovauti ir rasti įstaigos duris užkaltas.
„Čia panašiai kaip Breksitas. Turi būti išrinkti į Europos Parlamentą, bet nepraranda vilčių, kad jiems nereikės pradėti dirbti tame naujajame parlamente. (Juokiasi.) Iš tikrųjų panašiai yra ir su mūsų įstaigomis. Neaiškumo vis dar labai daug. Visi žino, kad anksčiau ar vėliau su gydymo įtaigomis kas nors bus daroma, bet kodėl taip ilgai tempiama, lyg užsienio ekspertus kviečia, kriterijų atitikimą žiūri, neaišku“- sako R.Žakaitienė.


 
Komentaras
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Kęstutis Masiulis:

- Personalo ir ypač vadovaujančio atranka yra ne paprastas, o gana sudėtingas darbas, reikalaujantis profesionalumo ir išmanymo. Todėl yra rengiami specialūs vadybininkai ir mokomi ne vienerius metus, kaip teisingai atrinkti personalą. Juolab nereiškia, kad konkurse automatiškai nugalės stipriausias. Ne, jeigu konkursas blogai organizuotas, gali būti, kad nugalės ne stipriausias, o tas kandidatas, kurio nori vieni ar kiti viršininkai. Todėl specialiai yra surengtos konkurso sąlygos. Kokios aplinkybės žaidžia šiuo atveju, nežinau. Į aukštesnių vadovų pareigybes konkursus gali organizuoti Vidaus reikalų ministerijos atitinkamas departamentas.
 
Jis yra specialiai tam įsteigtas ir ten profesionalumo daugiau. Tie ministrai ir vadovai, kurie nori nusiimti nuo savo galvos skausmą, nes tikrai gali pagrįstai abejoti, kad jie neišmano, kaip susirasti gerus vadovus, tokį darbą paveda profesionalams. Ten nėra jokių ryšių, istoriškai susiklosčiusių pažinčių ir objektyviai ir bešališkai vykdomi konkursai. Dabar savivaldybėse turbūt irgi lengviau, nes labiau tuos žmones pažįsta ir konkursai mažiau įtempti.
Jei ministerijai pavaldžios įstaigos dirba be vadovų arba jie vis laikini ir laikini, galima suprasti, kad jos nebūtinai geriausiu būdu yra valdomos. Aišku, kad tai yra bėda. Keista, kad tokia situacija niekam neužkliūna. Turi būti įsikišama, jei ministerija nesusitvarko. Bet pirminė institucija, kuri galėtų tai pastebėti, - Seimo Sveikatos reikalų komitetas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris