Merai apie priverstinę izoliaciją: bėgios kaip studentai pro bendrabučių langus

www.lsveikata.lt
2020-03-24
„Kas stovės sargyboje prie izoliuotų asmenų? Negi prie durų pastatysime savivaldybės socialinę darbuotoją su šautuvu rankose, idant nė vienas jų nepaspruktų lauk“, - merai aštriai sureagavo į dar vieną sveikatos apsaugos ministro ir Ekstremaliųjų situacijų valdymo operacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos skubiai pasirašytą įsakymą – nuo antradienio 14 dienų karantinuoti visus, sugrįžusius iš užsienio, savivaldybės paskirtose patalpose. Merai sakė, kad jiems šis įsakymas buvo it perkūnas iš giedro dangaus – nesuspėta tam pasiruošti.
Merai apie priverstinę izoliaciją: bėgios kaip studentai pro bendrabučių langus
G.Gegužinskas ir V.Grubliauskas

Su įsakymu susipažino tik prabudę ryte 

„Jei būtų duota bent viena para, kada galėtum viską spėti sudėlioti ir kad tai netaptų galbūt net ir piliečių konstitucinių teisių pažeidimu, būtų visiškai suprantama ir logiška. Bet kada pusę devynių vakare ministras paskelbia raštišką įsakymą ir po trijų valandų jis pradeda galioti, įsivaizduokite, kokioje situacijoje atsiduria visi tie, kuriems jį reikia įgyvendinti“, - stebisi Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.
Pasak jo, atvykstančiųjų srautams didesnės savivaldybės daugmaž pasiruošusios, bet ką daryti mažesnėms...

„Vien į Palangą lėktuvais atskrenda du šimtai žmonių ir dabar iš karto per kelias valandas reikia viskam pasiruošti: atvykusiuosius nuvežti į izoliacijai skirtą vietą ir ten juos apgyvendinti dviems savaitėms. Apie tai visiškai nepagalvota. Arba bent jau būtų nustatyta minimali laiko atkarpa, per kurią galėtum pasiruošti šio įsakymo įgyvendinimui. Nes dabar ir man skambina keli kolegos klausdami, ką mums daryti. Didžioji dalis merų, tik ryte prabudę peržiūrėjo tą įsakymą ir sužinojo, kad pagal jį jau gyvena. Nors buvo visokių kalbų, kad šis pradės veikti ir nuo trečiadienio, ir nuo ketvirtadienio, o pasirodo, kad po trijų valandų“, - sakė V.Grubliauskas, pridurdamas, kad šiandien Klaipėdoje renkasi ekstremalių situacijų komisija, kur bus ir aptariami visi šie klausimai. Pradedant atvykėlių pasitikimu prie terminalo vartų, logistika, automobilių parkavimu, kurie atvažiuoja nuosava transporto priemone, grįžusiųjų pristatymu į izoliacijai skirtas patalpas, po to – apsaugos užtikrinimu ir maitinimo organizavimu.

„Visi klausimai yra išsprendžiami, bet tik nesiverčiant per galvas strimgalviais ir neturint tam laiko“, - pridūrė V.Grubliauskas.

 
Pasak jo, kiekvienam miestui bus numatytas skirtingas scenarijus.
„Klaipėdoje keltai plaukia kiekvieną dieną. Tad per savaitę gali susidaryti tūkstančiai grįžtančiųjų. O kur mes juos visus apgyvendinsime? Su lėktuvais tas pats bus ir Vilniuje. Jeigu visus atvykusius, nesiaiškinant per daug, kaip aš dabar supratau, visi išlipę iš kelto, lėktuvo ar traukinio, neatrenkant bus vežami į savivaldybės nustatytas vietas ir ten visi apgyvendinami. Nors iš pradžių buvo kalbama apie žmonių išskirstymą, kas iš kokios savivaldybės. Iš pastarosios kas nors atvažiuoja ir žmogų pasiima. Tad išleisti kad ir labai reikalingą griežtą įsakymą nėra itin sudėtinga. Bet jeigu įsakymo leidėjas pagalvotų bent trupučiuką apie jo įgyvendinimą, šis turbūt būtų visai kitoks“, - kritikuoja V.Grubliauskas.

 
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius socialinio tinklo paskyroje (likus pusvalandžiui iki vidurnakčio) irgi išdėstė, ką mano apie šį priimtą nurodymą.
„Sveikatos ministras kovo 23-iosios pirmadienio vakarą padarė turbūt didžiausią klaidą dėl COVID-19 viruso užkardymo, savo pasekmėmis prilygsiančią pavėluotam apsirūpinimui viruso nustatymo testais bei gydytojų asmeninės apsaugos priemonėmis (...)“ – žinutėje rašė meras, pridurdamas, kad ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ką tik nusiuntė laišką dėl šio sveikatos apsaugos ministro priimto sprendimo, kuris turi įsigalioti po 30 minučių. Pasak jo, jei sprendimas nebus atšauktas, tai palies mus visus ir labai apsunkins kovą su COVID-19.
 
Sako, kad nesulaikys net policija
Dar pirmadienio rytą A.Veryga nurodė, kad pasirašys griežtesnes taisykles dėl žmonių karantinavimosi, iš užsienio grįžtančių tautiečių priverstinio izoliavimo tam skirtose patalpose. Savivaldybės taip pat įpareigotos užtikrinti tokiems asmenims maitinimą.
 

„Visų gyventojų negalima uždaryti savivaldybėms priklausančiose patalpose. Gal geriau, kad šeima, kuri turi nemažą namą, izoliuotųsi toje jo dalyje, kurioje gali vienas šeimos narys nuo kito atsiskirti. Suprantu, galbūt problematiška gyvenant vieno kambario bute. Bet nemaža dalis gyvena nuosavuose namuose. Tad sprendimas labai keistas“, - sako Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas.

 
Meras pasakoja, kad izoliacijai paskirtas bendrabutis prie profesinio rengimo centro, dar numatytas vienas viešbutis, kur yra dvidešimt kambarių.
„Toliau yra mokyklos, kultūros namai, sporto salės. Bet ar ten iš tikrųjų užtikrinsime visus higieninius ir sanitarinius reikalavimus?“ – abejoja G.Gegužinskas.
Merui taip pat kyla pagrįstų klausimų, kas saugos priverstinai keturiolikai dienų izoliuotus tautiečius.
„Negi prie durų pastatysi savivaldybės socialinę darbuotoją su šautuvu rankose, kad niekas neišeitų. Juk žmonių yra visokių. Kai kurie supratingi, su jais ramu. Bet yra tokių, kurie kaip tie grįžusieji keltu, apie kuriuos buvo rašoma žiniasklaidoje. Nežinau, ar savivaldybės jėgose yra sulaikyti žmones, kad jie laikytųsi griežtų karantinavimo sąlygų. Net policija jų nesulaikys! Jie bėgios kaip pro bendrabučių langus.
Įsivaizduokite, visa šeima užsikrečia, visi yra jauno amžiaus, kokių nors komplikacijų nėra, mes juos tempiame iš namų į savivaldybei priklausančias patalpas, kokia to logika“, - klausia meras.

Be priverstinės izoliacijos, A.Veryga taip pat nurodė, kad pasirašys griežtesnes taisykles dėl žmonių lankymosi parduotuvėse bei kaukių ar kitų apsauginių priemonių dėvėjimo viešose vietose.

Savivaldybėse paskirtose patalpose, pasak A.Verygos paskelbto nurodymo, turės būti izoliuojami asmenys, sergantys koronavirusu, galimai sergantys koronavirusu, turėję sąlytį su sergančiuoju ir grįžę iš užsienio valstybių.
Taip pat A.Verygos nurodymu gyventojams viešose vietose rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes ir vienkartines pirštines.

 
Komentarai
Lietuvos savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius:

- Jei ministras mano, kad tai yra reikalinga, jo nurodymą reikia vykdyti. Variantų yra daugybė. Vienas jų, kad atvažiuoja gyventojai į Klaipėdą ir jie yra išrūšiuojami į šešiasdešimt dalių, kitaip tariant, padalinami po visas savivaldybes. Kitas variantas, kad juos išskaidytume pagal gyvenamąją vietą. Turime suprasti, kad kito kelio nėra. Pamatėme, kad jeigu savanoriškas izoliavimas neveikia, vadinasi, reikia imtis griežtesnių priemonių.

 
Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras:

- Kad esant tokiai epidemijai kai kurios svarbios žmogaus teisės ir laisvės yra ir turi būti ribojamos, dėl to absoliučiai niekas nesiginčija. Ir taip jau nemažai teisių ir laisvių yra apribota: susirinkimų, privatumo, judėjimo laisvės. Yra tarptautinės normos, kaip tai turi būti daroma. Ir sutarta, kad reikia remtis mokslo žiniomis, aišku, ir žmogaus teisių principais. Tad atrodytų, kad čia iečių laužimo neturėtų būti.
Bet aš pakomentuosiu, ką mes stebime Lietuvoje. Mes stebime prastą vadybos situaciją. Matome daug blaškymosi, neaišku, kokiais kriterijais remiantis priimami vienoki kitokie spendimai. Pastebėjau, kad su daugeliu sprendimų buvo pavėluota, ypač medikai gerai žino, su kuriais. Dabar, matyt, norima tai kompensuoti. Aišku, ir politikų padėtis sunki, nes visuomenė yra išsigandusi ir didžioji jos dalis visada pateisins sprendimus, kuo jie bus griežtesni.
Daug būtinų sprendimų buvo nepadaryta laiku ir dabar staiga šokama į kitą pusę. Nepasiruošus savivaldybėms sakoma: dabar jūs izoliuokite visus. Kai jau virusas yra išplitęs viduje, kai žinome, kad židiniais tampa kai kurios gydymo įstaigos, mes sakome, izoliuokite visus, kurie atvyksta iš tų „blogųjų“ kitų šalių. Esą pas mus viskas gerai, dabar tie, kurie atvyks – jie yra pavojingiausi. Jeigu mes taip pradėjome lenktyniauti, kas ko daugiausiai uždraus, galiu ironiškai pasiūlyti, kad izoliuokime kiekvieną, kuris apsilankė gydymo įstaigoje. Pastarosios dėl valdžios apsileidimo yra tapusios nesaugios, ir tai yra grėsmė tiek medikams, tiek pacientams. Tegul ministras išleidžia dar vieną įsakymą, kiekvienas kas apsilankė gydymo įstaigoje, turi būti priverstinai izoliuotas.
 
Gydytojas infektologas profesorius Alvydas Laiškonis:

- Mano galva, ši priemonė yra pavėluota. Ji turėjo būti efektyvi, nes kiek mes dabar grąžiname tų Lietuvos piliečių į šalį, jie visą laiką gerą savaitę važinėja po Lietuvą. Tad, kaip dabar matome, jau turime įvairiausiose vietose užsikrėtimų atvejus.
Labai liūdna, kad pavėluota ši priemonė ir kad medikai labai blogai aprūpinti apsaugos priemonėmis.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris