Medikai įteikė valdžiai profesionalumo deklaraciją, lauks ant jos premjero parašo

Milena Andrukaitytė, BNS
2019-04-26
Medikų organizacijų atstovai, penktadienį nuo sostinės Lukiškių aikštės atžygiavę iki Vyriausybės, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai įteikė profesionalumo deklaraciją, ant jos lauks premjero Sauliaus Skvernelio parašo.
Medikai įteikė valdžiai profesionalumo deklaraciją, lauks ant jos premjero parašo

Medikai deklaracijoje savo pagrindiniu rūpesčiu įvardija pacientų sveikatą ir gerovę, o iš valdžios reikalauja tinkamo finansavimo, galimybių tobulėti, užkirsti kelią korupcijos apraiškoms.
„Deklaracijos esmė – Lietuvos medikai nori gerai dirbti savo darbą ir rūpintis pacientais, bet dabartinėm sąlygom tai padaryti yra sunku. Todėl iš valdžios atstovų reikalaujam užtikrinti tokias sąlygas, kokiomis geriausiai galėsime teikti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas“, – BNS sakė Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Grigaliūnaitė.
 

Anot jos, iš Vyriausybės laukiama tinkamo darbo krūvių reglamentavimo, tęstinio profesinio tobulėjimo užtikrinimo, adekvataus finansavimo visam sektoriui, prielaidų korupcijai panaikinimo.
„Mūsų visa medikų bendruomenė stengiasi susivienyti ir paskelbti, kad mes norime pokyčių sveikatos priežiūros sistemoje. Vyriausybė turėtų prisidėti finansavimu, darbo krūvių optimizavimu, profesinio tobulėjimo užtikrinimu ir prielaidų korupcijai panaikinimu“, – BNS medikų reikalavimus įvardijo Jaunųjų gydytojų asociacijos atstovas Rokas Nekrošius.
Lukiškių aikštėje surengtame mitinge kalbėjusi Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadove Aldona Baublytė sakė, kad „jai širdį skauda dėl didelės dalies medikų, kurie šiandien dar nežino, ar jie nori būti pokytyje“. 
Ji teigė tikinti, kad „jie tikrai nori, bent jau širdyje, bet tos sąlygos, kurios šiandien yra, dar neišlaisvina“.
 
Po organizacijų vadovų kalbų daugiau kaip šimtas medikų, daugiausiai jaunimo atstovų, nešini vėliavomis nužygiavo iki Vyriausybės, kur įteikė deklaraciją į renginį atėjusiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. Organizatoriai prašė perduoti dokumentą pasirašyti premjerui S. Skverneliui ir jo su Vyriausybės vadovo parašu lauks iki pirmadienio vakaro.
A.Veryga po mitingo žurnalistams teigė negalintis už premjerą pasakyti, ar jis pasirašys deklaraciją, tačiau tvirtino, kad „premjeras tikrai nesislapsto nuo medikų ir mes tikrai nežiūrime į skirtingas puses“.
„Premjeras tikrai palaiko medikus ir atlyginimų didinimą ir kitas priemones, kurių reikalaujama“, – tvirtino ministras.

 
Premjeras S.Skvernelis penktadienį ryte Vyriausybėje sakė nematantis priešpriešos su medikais ir apgailestavo negalintis dalyvauti jų renginyje. Vėliau S. Skvernelis išvyko į Mažeikių rajoną.
„Gaila, kad negalėsiu dalyvauti, mielai tą peticiją priimsime, manau, kad tai ryžtingas socialinės partnerystės žingsnis ir šiuo atveju tikrai nematau ginčo, nes mes ir žiūrime, ir einame ta pačia kryptimi“, – žurnalistams penktadienį sakė jis.
Ministras pirmininkas teigė, kad su medikų bendruomene yra bendradarbiaujama, o jų keliamos problemos – sprendžiamos.
Jis priminė, jog per paskutinius porą metų tiek gydytojų, tiek slaugytojų atlyginimai kilo apie 29–30 procentų ir dar augs šiais ir kitais metais.
 
Praėjusių metų pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerija skelbė, kad gydytojas vidutiniškai uždirba 1274 eurus, o slaugytojas – 690 eurų.
Nuo šių metų rugsėjo jų atlyginimai turėtų didėti, o 2020 metų viduryje vidutinė gydytojo alga turės siekti 3250 eurų, slaugytojo – 1625 eurus.
Medikų internete paskelbtą deklaraciją pasirašė per 3 tūkst. gydytojų, slaugytojų, gydytojų rezidentų, medicinos studentų.
Deklaracijoje reikalaujama, kad valdžia Lietuvos sveikatos sektoriaus finansavimą prilygintų Europos Sąjungos vidurkiui bei nustatytų minimalius sveikatos specialistų atlygius. Taip pat reikalaujama sudaryti medicinos specialistų rengimo strategiją bei užtikrinti nuolatiniam medikų kvalifikacijos tobulinimui reikalingas sąlygas, reglamentuoti sveikatos specialistų darbo krūvius, kurie užtikrintų pacientų bei medikų saugumą, sukurti vadybinius sprendimus, kurie užkirstų kelią korupcijos apraiškoms.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris