Mažiesiems paspęsta virusų gaudyklė

Greta Vanagienė
2019-05-16
Tėvai, auginantys mažamečius, tikriausiai pritartų, kad esat prastam orui vieši žaidimų kambariai su spalvotais kamuoliukų baseinais mažiesiems – puikus būdas praleisti laisvalaikį, o ir išsidūkti galima kaip reikiant. Vis dėlto specialistai įspėja: tokios vietos – tikras infekcijos šaltinis, mat viešų vaikų žaidimo kambarių atitikimo higienos reikalavimams niekas netikrina.
Mažiesiems paspęsta virusų gaudyklė

Tikrina tik gavę skundą
Į redakciją kreipėsi jaunas tėvas Vincas, klausdamas, kaipgi yra su viešųjų vaikų žaidimų kambarių higiena? Mat atvedęs atžalas pramogauti į spalvotų kamuoliukų baseiną jis nustėro pamatęs vaikus lakstančius basomis kojomis, o juk mažieji burbulus čiupinėja, laižo, spjaudo, čiaudi.
„Tie spalvoti burbulai, kuriuose maudosi vaikai, yra apsinešę kažin kokiu purvo sluoksniu. Ar juos kas valo? Vaikai dar ir laižo kamuoliukus. Apskritai turėtų būti uždrausti tokie kambariai“, - išgąsčio neslepia vieno sostinės prekybos centro žaidimų aikštelėje su vaikais apsilankęs tėvas.
 

Kad tokie vieši vaikų žaidimo kambariai su plastikiniais kamuoliais yra infekcijos šaltinis, pripažįsta ir gydytojai. „Bet kažin ar tėvams reiktų dabar visko bijoti ir neleisti vaikų į viešus susibūrimus. Jei tokie objektai yra tinkamai prižiūrimi, kodėl gi vaikų ten neleidus?“ – svarsto VUL Santaros klinikų Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Vilija Gurkšnienė.
Tačiau tėvų baimė turi pagrindo, mat viešų žaidimo kambarių patikra atliekama tik tuo atveju, jei yra gaunas pranešimas-skundas.
 
Rado šiukšlių sankaupas
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė sako, kad planiniai patikrinimai viešosiose vaikų aikštelėse neatliekami, nes nėra sulaukta skundų apie galimus higienos pažeidimus.
 
„Esame turėję tik vieną atvejį – kūdikių namuose buvo hepatito A protrūkis, kurį, manome, sukėlė minkštos vaikų žaidimų figūros. Apžiūrėjus jas nuodugniau, įvertinome, kad tai - didžiulis infekcijos šaltinis. Tų žaidimo figūrų niekas nevalė, neplovė. Po jomis tiek dulkių, šiukšlių buvo prisikaupę – baisu! Kad nuolatinė priežiūra turi būti vykdoma – faktas. Deja, mūsų kontrolė yra labai apribota“, - nuogąstauja specialistė.
Mat objektų, kuriuose galima atlikti planinius patikrinimus, sąrašas nurodytas sveikatos apsaugos ministro patvirtintame kontrolės reglamente. Vaikų pramogų aikštelių jame nėra.
 
Infekcijų lizdas

Kad planinių patikrinimų sąrašą verta praplėsti, pritaria Lietuvos infektologų draugijos valdybos narys prof. Arvydas Ambrozaitis:

„Tokiose vietose galima užsikrėsti bet kuo: pasigauti salmonelę, rotavirusą, artimas vaikų kontaktas gali ir meningokokinę infekciją sukelti, nes toks virusas plinta oro lašeliniu būdu, per seiles. Vaikų žaidimų patalpos turi būti gerai valomos, oras ventiliuojamas, žaislai valomi specialiomis dezinfekuojamosiomis medžiagomis“, - įspėja infektologas ir priduria nemanantis, kad reiktų drausti tokias vietas, bet jas reguliariai valyti ir užtikrinti higieną – būtina.“

 
A.Razmienė sutinka, kad vertėtų organizuoti planinį minėtų aikštelių patikrinimą, juolab kad ir būdų priversti palaikyti aukštesnį švaros lygį yra.
„Jei pranešimą gautume, tikrai tikrintume, vizualiai įvertintume ir tyrimus padarytume, nurodytume pagal gamintojo instrukciją juos valyti. Plastikinius kamuoliukus būtų galima išvalyti ir dezinfekuoti. Beje, esame aptikę iš kempinės medžiagos pagamintas minkštas figūras. Įvertinome kaip itin nesaugias, nes nėra jų kaip net išvalyti, ir uždraudėme naudoti. Matyt, reiks pakalbėti su vadovais, gal teiks siūlymą atlikti patikrą ir tuose plastikinių kamuoliukų baseinuose“, - susirūpino specialistė.

 

Komentaras
Klaipėdos vaikų ligoninės vaikų ligų gydytoja Diana Vaitkevičiūtė:
- Kamuoliukus gerai nuvalyti sudėtinga, todėl per juos lengvai galima pasigauti bet kurią infekciją. Ypač tokiose vietose gerai plinta žarnyno infekcijos: reikia labai nedidelės dozės bakterijų, kad vaikai susirgtų nora ar rotavirusu, enterovirusu. Galime parsinešti ir tymus, nebūtinai reikia karščiuoti, kad užkrėstum kitą - kiekvienas serga skirtingai, todėl nežinai, tu jau viruso nešiotojas ar dar ne.
 
Per rankas užsikrečiama ir nosiaryklės uždegimais. Be to, vaikai ir palaižo tuos kamuoliukus, prie bakterijų prisiliečia ne tik rankomis.
Užtenka vieno sergančio vaiko, kuris palies kamuoliuką, ir jau bakterijų bei virusų grandinė išplis kitiems vaikams. Kartą per savaitę ar net kasdien valyk nevalęs tokius kambarius ir jų žaislus, vis tiek nepakaks.
Vienu metu buvo svarstoma, kodėl miestuose taip išplitusios vaikų žarnyno infekcijos. Kalbėta, kad dėl to kalti žaidimų kambariai. Vaikų sveikatos juk ten niekas netikrina – eina visi, kuriuos leidžia tėvai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris