Giedrius Vanagas, LSMU epidemiologas. Puikus tekstas. Pagaliau epidemiologai išeina iš tylos. Pirmas. Sveikinimai. Patarčiau SAM vadovams išgirsti bent jau savo universiteto mokslininkus. Ir daryti tai, ką jie sako“, - feisbuke pasidalinęs kolegos informacija rašo profesorius Vytautas Kasiulevičius.
"/>

LSMU epidemiologas: kokio masto epidemija bus, paaiškės per artimiausią mėnesį

www.lsveikata.lt
2020-03-17
Giedrius Vanagas, LSMU epidemiologas. Puikus tekstas. Pagaliau epidemiologai išeina iš tylos. Pirmas. Sveikinimai. Patarčiau SAM vadovams išgirsti bent jau savo universiteto mokslininkus. Ir daryti tai, ką jie sako“, - feisbuke pasidalinęs kolegos informacija rašo profesorius Vytautas Kasiulevičius.
LSMU epidemiologas: kokio masto epidemija bus, paaiškės per artimiausią mėnesį

Pateikiame visą tekstą:
Kaip plinta COVID-19 Lietuvoje arba kodėl šiandien Lietuvoje taikomos priemonės nepadės išvengti epidemijos?
Pabandykime modeliuoti situaciją:
Grįžo vyras iš komandiruotės rizikos zonoje. Grįžus jam buvo liepta izoliuotis ir 14 dienų vengti bet kokių kontaktų su kitais asmenimis.
Kaip ir viskas logiška. Tačiau.
Kaip manote, kiek iš mūsų tautiečių turi namus, kuriuose galėtų užtikrinti sąlygas karantinui? Net jei ir šeima gyvena 2 kambarių bute: vienas kambarys karantinui, kitas šeimai - lieka: bendras koridorius, tualetas, vonia (per 14 d. tikrai norėsis nusiprausti ir į tualetą nueiti) - taigi, visa ši šeima patenka į rizikos grupę užsikrėsti, tačiau to vyro žmona ir vaikai nėra laikomi rizikos grupės asmenimis Lietuvoje, nėra karantinuoti. Atsižvelgiant į patvirtintas rekomendacijas, vyrui negalima niekur išeiti, o žmona gali rūpintis maistu ir kitais būtinais šeimos reikalais - ji eina į darbą, į parduotuvę apsipirkti, stovi eilėse su kitais piliečiais, susitinka su draugėmis, giminėmis ar kaimynais. Aš čia nekalbu apie tuos atvejus kai pats grįžęs asmuo nesilaiko karantino sąlygų.
Taigi, COVID-19 jau šalia mūsų. Ir plinta.

 
Noriu pabrėžti, kad tai yra tik mano prielaidos, paremtos 15 metų epidemiologijos (tame tarpe ir infekcinių ligų epidemiologijos) LSMU dėstymo patirtimi. Ši nuomonė gali nesutapti su oficialia pozicija šiuo klausimu.

Kodėl mažai registruota atvejų?
1. Todėl, kad niekas netestuoja rizikos grupėje esančių asmenų. Lietuvoje pagal SAM duomenis (kovo 15 d) per visą laikotarpį ištirta tik 520 mėginių, tad 9 registruoti atvejai yra logiškas skaičius. Tuo tarpu, rizikos grupėje yra virš 9000 asmenų, kurie grįžo iš užsienio ir nebuvo ištirti. Ši skaičių manau reiktų dvigubinti ar trigubinti jei įtrauktume visus kartu gyvenančius asmenis.
2. Todėl, kad dauguma COVID-19 perserga lengva forma ir manytina, užregistruojami kaip ūmūs virusiniai kvėpavimo takų susirgimai arba gripas. Remiantis šia prielaida, tikėtina, šiemet bus daugiau registruotų susirgimų ir mirčių nuo gripo (dar pakartosiu, nes COVID-19 kol kas netiriamas).
 
Kodėl tokios saviizoliacijos nepakanka?
Saviizoliacija būtų tinkamas būdas, jei visi rizikos grupės asmenys jos laikytųsi, tačiau čia kalbame apie tai, kad izoliacijos nauda dalies žmonių nėra suvokiama, nes tai jų sveikatos būklei neturi įtakos. Todėl, tikėtina, dalis jų iš dalies nesilaiko taisyklių. Kiek nesilaiko, galima būtų spręsti pagal kitų Lietuvoje vykdom profilaktikos programų apimtis, kuriose dalyvauja iki 50% visų tikslinės grupės asmenų. 14 dienų išsėdėti namie aktyviam žmogui yra sunku, tad manyčiau besilaikančių karantino sąlygų skaičiai turėtų būti panašūs arba net mažesni. Kita vertus, Lietuvoje rizikos grupės asmenimis nelaikomi kiti šeimos nariai, todėl liga turi visas galimybes plisti, jie turi visas galimybes lankytis viešose vietose ir užkrėsti kitus imlius asmenis, jei patys užsikrėtė nuo savo šeimos nario.
 
Kodėl netestuojama?
Netestuojama, nes testai atliekami pagal SAM patvirtintą tvarką, kurioje yra apibrėžta, kada testas turi būti atliekamas, t.y. tik pasireiškus simptomatikai ir asmenims grįžusiems iš rizikos zonų arba turėjusiems kontaktą su sergančiu asmeniu. Simptomai gali ir nepasireikšti, arba jie būti nesunkūs. Lietuvoje žmonės žino kokius vaistus gerti sukarščiavus, o perspektyva gulėti ligoninėje (prisiminkine moterį Šiaulių ligoninėje ir jos norą greičiau namo) retą kurį džiugina. Taigi, galimo atvejo apibrėžimas testui atlikti yra ydingas, netestuodami rizikos grupės asmenų nežinome kiek buvo tokių atvejų ir visų jų kontaktų. Tiesa, testavimo pajėgumai yra riboti, bet šiai dienai ir jie neišnaudojami pilnai.
 
Kaip tinkamai suvaldyti ligą?

Kalbant apie COVID-19 iš mokslo pozicijų infekcinėms ligoms yra būdinga vadinamoji epidemiologinė triada: užkrato šaltinis, perdavimo būdas ir imlus organizmas. Atitinkamai, reikia taikyti priemones visiems šiems elementams. Tačiau, vakcinos nėra, tad paveikti imlumo ligai negalime. Tačiau, galime paveikti nustatant užkrato šaltinį (rizikos asmenų testavimas) ir mažinant ligos perdavimo galimybes.
Šiai dienai Lietuvoje yra rekomenduojamos tik priemonės skirtos ligos perdavimui stabdyti (saviizoliacija, viešų renginių, kelionių draudimas, parduotuvių uždarymas ir pan.). Testavimo mąstai, siekiant nustatyti užkrato šaltinį, yra nepakankami.
 
Ar bus COVID-19 epidemija Lietuvoje?
Pagal tai kaip viskas vystosi ir kaip valdoma situacija, tikėtina, epidemija bus, kokio masto paaiškės per artimiausią mėnesį. Reikia, taip pat įvertinti ir antros infekcijos bangos galimybę.
Noriu pabrėžti, kad tai yra tik mano prielaidos, paremtos 15 metų epidemiologijos (tame tarpe ir infekcinių ligų epidemiologijos) LSMU dėstymo patirtimi. Ši nuomonė gali nesutapti su oficialia pozicija šiuo klausimu.
 

Apibendrinimai arba ką darome gerai ir kur reikėtų peržiūrėti savo veiksmus.
Apibendrinant, kas yra gerai:
- Visos priemonės skirtos sumažinti ligos perdavimą yra reikalingos ir svarbios.
- Visuomenės susirūpinimas ir dėmesys yra gerai, padeda susitelkti problemos sprendimui.
 
Kas yra nepakankamai atlikta:
-Netinkamas galimo ligos atvejo apibrėžimas ir dėl to nepakankamas COVID-19 testavimas.
-rizikos asmenys yra ne tik grįžę iš užsienio, bet ir jų šeimos nariai. Jiems taip pat turi būti taikomos visos karantino ar izoliacijos priemonės. Rizikos grupės asmenų šeimos nariai taip pat turi nevykti į darbą ir karantinuotis.
-Nepakankamas medikų aprūpinimas apsaugos priemonėmis. Jie taip pat gali užsikrėsti ir platinti ligą. Jų sveikata turi būti mūsų visų prioritetas.
-Gydymo įstaigų aprūpinimas ir pasirengimas priimti pacientus turėtų būti įvertintas per nevaldomo epideminio plitimo scenarijų, dar turime laiko tam pasiruošti.
-Visuomenės informavimas turėtų būti sutelktas ne į panikos ir baimės sėjimą, o į išaiškinimą ir priemones kaip suvaldyti infekciją, kaip tinkamai pasiruošti galimam epideminiam ligos plitimui.

 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris