Lipti pro langus neturi kada

Margarita Meškaitė
2019-09-23
„Neturime kada streikuoti ar lipti pro ministerijos langus“, - sako didesnių atlyginimų laukiantys socialiniai darbuotojai. Tiesa, socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui bei penkioms profesinėms sąjungoms pasirašius atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį, sužibo viltis. Tačiau džiaugtis šie darbuotojai dar bijo. „Ar viltis nėra kvailių motina?“ – sako jie.
Lipti pro langus neturi kada

Didės, bet ne visiems
Ministerija skelbia, kad atnaujinta šakos kolektyvinė sutartis numato didesnius minimaliuosius koeficientus apie 1,9 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų. Bet tik tiems, kurie priklauso sutartį pasirašiusioms profesinėms sąjungoms. Jai įgyvendinti iš viso gali prireikti apie 915 tūkst. eurų.
„Dešimt procentų tikrai didės. Bet tai nėra atlyginimas, kurio socialiniai darbuotojai verti. Dirbančiųjų su šeimomis koeficientai ženkliai didesni. Jiems galios tik kvalifikacijos kėlimo procentai. Jei apsigynė socialinio darbuotojo, vyr. socialinio darbuotojo ar eksperto kvalifikaciją, tuomet prie koeficiento prisidės penki procentai ir pakils atlyginimai“, - sako slaugos ir socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Nevierienė.
 
Pasak profsąjungos atstovės, šiuo atveju daug kas priklausys ir nuo darbdavio. Juolab nustatyta, kad kintamosios algos dalies ir priemokų suma negali viršyti 80 proc. pastoviosios algos dalies.
„Nors kintamoji dalis pagal mūsų susitarimą gali siekti iki aštuoniasdešimt procentų, dažniausia sudaro tik penkis arba dešimt – didesnio procento darbdaviai nemoka. Jei kintamoji dalis būtų didesnė, pakiltų ir atlyginimas. Pagal pareigybių aprašymus socialiniai darbuotojai verti didelių atlyginimų. Jų funkcijos plačios: ir konsultavimas, ir informavimas, ir poreikių nustatymas. Su ta pačia šeima dirba ir socialinis darbuotojas namuose, ir socialinis pedagogas mokykloje. Bet jų atlyginimai skiriasi“, - sako A.Nevierienė.


Kad socialinių darbuotojų atlyginimai vargani, supranta ir ministras L.Kukuraitis.
„[...] nuolat kalbamės su savivaldybėmis bandydami įtikinti skirti daugiau lėšų socialinių paslaugų srities darbuotojų darbo užmokesčiui, o pasirašydami kolektyvinę šakos sutartį sudarome sąlygas kilstelti atlyginimus daliai darbuotojų“, - sako ministras.
 

L.S. skaičius
12
- tiek tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų yra Lietuvoje.

 
Darbdaviai skaičiuoja
„Ar kils atlyginimai, dar negaliu pasakyti, absoliučiai nieko negirdėjau, nieko nežinau“, - sakė Merkinės globos namų direktorė Rasa Žukauskienė. Anot jos, kaip tik dabar rengiamas ateinančių metų biudžetas, tad bus apsvarstoma ir atlyginimų kėlimo galimybė.
Pasak Kėdainių socialinės globos namų direktorės Audronės Kasperavičienės, šiuo metu vyksta skaičiavimai: „Įstaigos, kurios yra pavaldžios ministerijai, žinau, siuntėme informaciją ir, matyt, bus arba atsiunčiamas raštas, arba šaukiamas susirinkimas. Tada bus atsakyta, išaiškinta, kaip darysime“.
 
Utenos socialinės globos namų direktorius Osvaldas Žiezdrys ruošiasi algų kėlimui.
„Procentus įvardinti sunku, kadangi yra darbo apmokėjimo tvarka – reikia žiūrėti, ar mes įsitenkame į tas „žirkles“, kurias dabar nustato nauja sutartis, ar ne. Mūsų finansininkė skaičiavo, kad mėnesiui mums reikėtų apie tūkstančio dviejų šimtų eurų. Ne vien socialiniams darbuotojams, bet ir jų padėjėjams ir techniniam personalui.
Ką rašo tos sutartys, yra vaikų žaidimas. Realiai viskas įstaigoje planuojama kitaip. Žiūrime į įstatyminius aktus. Kiekvienas atlyginimų kėlimas yra nepaprastai sudėtingas. Vieniems iš biudžeto padengia. Mes, pavyzdžiui, gyvename tik iš savivaldybės apmokamų paslaugų kainos. Tuomet reikia kilstelti ir kainą“, - sako jis.


 
Ties skurdo riba

Pasak profsąjungos atstovės Almos Nevierienės, kai kurių darbuotojų atlyginimai tokie maži, kad yra ties skurdo riba: „Bet jie neturi laiko piketuoti ar lipti pro ministerijos langus, kadangi dirba itin sunkų ir atsakingą darbą. Socialinius darbuotojus vesti į streikus rizikinga ir pavojinga, nes pirmiausia nukenčia klientas. Kaip paliksi gulintį lovoje neteikdamas paslaugos? Juk žmogus nekaltas, kad socialinis ar lankomosios priežiūros darbuotojas gauna mažą atlyginimą.“

 
Rugsėjo 27 dieną profsąjungos atstovai planuoja konferenciją Seime. Jos metu išdėstys reikalavimus, kas jų netenkina pasirašius ir šakinę kolektyvinę sutartį.
„Nacionalinis susitarimas apėmė tik keletą profesijų: pareigūnai, medikai, mokytojai, o socialiniai darbuotojai ir vėl liko nuošaly. Kaip sakiau, lipti pro langus neturime galimybių. Nors gal kada reikės. Bet tada pažeistume ir socialinio darbuotojo etikos kodeksą, kurį esame pažadėję vykdyti. Mūsų darbas labai sunkus, todėl pasirašyta šakinė sutartis mūsų netenkina. Tikimės, kad trečiame etape pasieksime užsibrėžtus tikslus“, - kalbėjo profsąjungos atstovė.
Beje, šakinę sutartį pasirašė Lietuvos socialinių įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos socialinių darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos visuomeninių paslaugų profsąjungų federacija.


 
Komentaras
Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos Vilniaus skyriaus valdybos pirmininkė Jūratė Tamašauskienė:

- Savivaldybėse 70 procentų socialinių darbuotojų atlyginimai „į rankas“ nesiekia šešių šimtų dvidešimt eurų. O vienintelis tikėjimas – viešojo sektoriaus kilimo paskelbta koncepcija yra tik projektiniame vandenyje plaukiojanti. Kas yra išlaikomas savivaldybės, jos yra valia ir planavimas. O kas išlaikomi iš valstybės biudžeto – ministerijos. Bet Socialinės apsaugos ir darbo ministerija investuoja tik į vieną sritį – socialinius darbuotojus, kurie teikia paslaugas šeimoms. Bet visa kita globa, globos įstaigos yra pamirštos.

 
Kas naujo numatyta šakinėje kolektyvinėje sutartyje
Minimalusis pareiginės algos koeficientas:
  1. A lygio pareigybėms – 5 (880 eurų bruto)
  2. B lygio pareigybėms – 4,5 (792 eurai bruto)
  3. C lygio pareigybėms – 4,1 (721,6 euras bruto)
Kitais metais bazinis pareiginės algos dydis sieks 176 eurus.
Įtvirtinta, jog darbdavys ne vėliau nei prieš 5 darbo dienas iki įsigaliojimo turi informuoti profesinę sąjungą apie atlyginimų, priemokų ir kitų išmokų mokėjimo tvarkos pokyčius.
Nurodyta, kad išmoka šeimai, kai darbuotojas miršta, arba išmoka darbuotojui, jeigu jį ar jo šeimos narius ištinka liga bei kitos negandos, turi siekti nuo 1 iki 5 minimalių mėnesio atlyginimų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris