Lietuvoje pirmą kartą vykdomas išskirtinis nepriklausomas medikų savijautos tyrimas

BNS
2020-01-06
Praėjusieji metai gan tragiškais įvykiais medikų bendruomenėje atskleidė jos pažeidžiamumą ir atvėrė itin sudėtingą medicinos sektoriaus darbuotojų padėtį.
Lietuvoje pirmą kartą vykdomas išskirtinis nepriklausomas medikų savijautos tyrimas

Lietuvoje šiuo metu vykdomas unikalus ir visiškai nepriklausomas medikų savijautos darbe tyrimas, kurio rezultatus rengiamasi pristatyti ir Sveikatos apsaugos ministerijai, Santaros klinikų vadovybei, inicijuoti reikalingus sisteminius pokyčius.
Tyrimo iniciatoriais buvo Santaros klinikų gydytojų sąjunga. Prie tyrimo prisijungė visos (7) Santaros klinikų darbuotojų profesinės sąjungos. Valdas Pečeliūnas, Santaros  klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas teigia, kad šis tyrimas yra didelis žingsnis į priekį. Pirmiausiai tyrimas unikalus tuo, kad jį inicijavo pačių darbuotojų organizacijos, jo metu tikimasi sulaukti apie tūkstančio medikų užpildytų anketų. Antra - tyrimą atlieka profesionali organizacija, turinti tokių tyrimų organizavimo ir analizės kompentencijų bei galinti užtikrinti maksimalų dalyvių konfidencialumą.
 

„Šiuo tyrimu pirmiausiai siekiame visiškai atvirų atsakymų apie pačius jautriausius profesinės veiklos aspektus, darbo organizavimo ir kitas problemas, kurias reikia įvardinti siekiant ilgalaikių teigiamų pokyčių“, - kalbėjo V.Pečeliūnas.
VšĮ „Laimingo darbo instituto“ prezidentė, tyrimą įgyvendinančios organizacijos atstovė, Inesa Daugintaitė pažymi, kad dar iki tragiško gydytojo savižudybės įvykio su Santaros gydytojų sąjungos atstovų komanda buvo aptartos medikų bendruomenės savijautos tyrimo galimybės. Taip pat buvo itin kruopščiai rengiamasi pirmą kartą Lietuvoje atlikti analogų neturinčią ir nepriklausomą medicinos sektoriaus darbuotojų apklausą, išsiaiškinti, kaip medikai vertina darbo aplinką, tobulėjimo galimybes, ryšius su vadovais ir kolegomis, gyvenimo ir darbo balansą, darbo organizavimą, atlyginimo lygį. 
 
Suburta ekspertų, mokslininkų ir medikų atstovų komanda parengė pirmąjį Lietuvoje nepriklausomą medikų savijautos tyrimą, kuris šiuo metu ir vykdomas Santaros klinikose.
Valdas Pečeliūnas pabrėžia, kad negalima nereaguoti į pastaruoju metu viešumon iškilusias skaudžias medikų bendruomenės problemas, kurias nemaža dalimi galėjo lemti nepakankamas dėmesys darbuotojų savijautai, bendravimo kultūrai, vadybos problemoms. Iki šiol Lietuvoje ir konkrečiai Santaros klinikose atlikti darbuotojų savijautos tyrimai atlikti iki šiol buvo organizuoti pačių įstaigų administracijos ar inicijuoti valstybės institucijų. Dėl šių priežasčių darbuotojai gana skeptiškai vertindavo šiuos tyrimus, jiems kildavo abejonių dėl konfidencialumo garantijų, rezultatų analizės ir įtakos kasdienei veiklai.
 
„Turime pripažinti, kad vedami ne itin pozityvios ankstesniųjų tyrimų patirties, dalis medikų bendruomenės ir šį tyrimą priėmė su nepasitikėjimu, abejodami tyrimo konfidencialumu ar jo tikraisiais tikslais”, - teigė V.Pečeliūnas, - „tačiau taip pat turiu pabrėžti, didžioji  dalis bendruomenės mūsų rengiamą tyrimą priėmė entuziastingai ir aktyviai dalyvauja šiame unikaliame projekte, kai pirmąkart per kelis dešimtmečius tyrimą įgyvendina nepriklausoma organizacija“.

Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas V.Pečeliūnas pabrėžia, jog dedamos maksimalios pastangos, kad būtų užtikrinta korektiška ir anonimiška tyrimo eiga bei rezultatai leistų pradėti objektyviai kalbėti apie problemas bei inicijuoti būtinus sisteminius pokyčius.
 
I.Daugintaitė teigia, jog jos tyrimų praktikoje tokios apimties ir svarbos tyrimas vienas išskirtiniausių. „Nepriklausomus ir įvairios apimties bei tarptautiškumo darbuotojų savijautos arba laimės darbe tyrimus vykdome jau ne pirmi metai, savo praktikoje dirbome su daugiau nei penkiasdešimt tiek privačių, tiek valstybinių įmonių, tačiau medicinos sektoriaus tyrimą rengėme pirmą kartą, todėl buvo itin svarbu į tyrimo rengimo komandą pritraukti pačius medikus, išmanančius jų bendruomenės problematiką, ir ekspertus bei mokslininkus, žinančius pasaulinių tokių tyrimų tendencijų aktualumą“, - pažymėjo I.Daugintaitė.
„Esame dėkingi medikų bendruomenei už išreikštą pasitikėjimą mano atstovaujamai organizacijai kaip unikalaus ir pirmojo nepriklausomo Lietuvoje savijautos tyrimo partnere, - kalbėjo I.Daugintaitė, - „džiaugiamės galėdami prisidėti prie būsimų teigiamų pokyčių ir padėti medikų bendruomenei inicijuoti įsisenėjusių problemų sprendimą“.
 
Pirmojo Lietuvoje nepriklausomo medikų savijautos tyrimo išvados bus pateiktos ir Sveikatos apsaugos ministerijai bei kitoms reikiamus pokyčius medikų bendruomenėje galinčioms inicijuoti ir įgyvendinti valstybės institucijoms.
Kaip teigia V.Pečeliūnas, tikimasi konstruktyvių ir gilių diskusijų apie pozityvius pokyčius, kurie galėtų pakeisti požiūrį vienų į kitus, bendravimo kultūrą, sveikatos apsaugos sistemos vadybos principus. „Tikimės, jog šis tyrimas bus vienas kryptingo dialogo pradžios elementų, o dialogo rezultatai leis įgyvendinti taip būtinas neatidėliotinas permainas“, - išreiškė viltį V.Pečeliūnas, - „neabejotinai tokio pobūdžio nepriklausomus tyrimus planuojame ir ateityje, taip pat skatinsime savo kolegas visoje Lietuvoje pasitelkti profesionalius nepriklausomus tyrimus, kad būtų išgirstos jų bendruomenių problemos, aiškiai įvardinti trūkumai ir pradėtos integralių sisteminių sprendimų paieškos“.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris