Lietuvoje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis

BNS
2020-02-28
Lietuvoje - pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 dieną grįžusiai 39-erių metų pacientei. 
Šiuo metu pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra.
Lietuvoje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis

„Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų“, – teigia ministerija.
Pasak SAM, ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė.
„Tiek moteris, tiek jos šeimos nariai – brolis ir tėvai – šiuo metu yra ligoninėje, tikrai moteris jaučiasi puikiai, jos šeima taip pat jaučiasi gerai, tačiau jos šeimai atliekami papildomi tyrimai tam, kad išsiaiškinti, ar jie taip pat nėra viruso nešiotojai“, – LRT radijui penktadienį sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.
Moteris keliavo su bendradarbiais, Italijoje ji lankėsi konferencijoje, o į Lietuvą grįžo lėktuvu per Kauną. Stebimi visi artimų kontaktų su moterimi turėję asmenys, nė vienam jų kol kas simptomai nepasireiškė.


Pasak premjero patarėjo, moteris į Šiaulių ligoninę pristatyta, nes gyvena netoli Šiaulių, ji buvo stebima nuo pat grįžimo į Lietuvą ir laikėsi karantino sąlygų savo namuose.
Koronaviruso diagnozė moteriai patvirtinta 1 valandą nakties.
Penktadienio rytą Vilniuje renkasi Valstybės ekstremalių situacijų komisija. Apie patvirtintą koronaviruso atvejį plačiau informuoti žadama 9 valandą Šiaulių ligoninėje vyksiančioje spaudos konferencijoje.


 
Ragina visuomenę nepanikuoti
Penktadienio naktį spaudos konferenciją surengę Vyriausybės atstovai ragino visuomenę nepanikuoti ir pabrėžė, jog situacija yra visiškai kontroliuojama.
„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – pranešime teigia Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jis ragino visuomenę nepradėti panikuoti, eiti į darbą kaip įprasta.
 
„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministras, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Algirdas Šešelgis.
S.Malinauskas penktadienio naktį surengtoje spaudos konferencijoje taip pat pabrėžė, jog visuomenė gali jaustis visiškai saugi.

„Yra visiškai kontroliuojamas atvejis ir šitoje vietoje tikrai specialistai daro savo darbą“, – sakė jis.


 
Ministerija primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.
Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.
Pasaulyje iš viso kol kas registruota kiek daugiau nei 82 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų ir 2,8 tūkst. mirčių.
Penktadienio ryto duomenimis, Lietuvoje iš viso atlikti 67 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, laukiama rezultatų dėl septynių mėginių.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris