Kuriam kandidatui balsą atiduos medikai?

Evelina Machova
2019-05-16
Tik sužinojus Prezidento rinkimų pirmo turo rezultatus medikų bendruomenėje nuvilnijo atokvėpis – baigėsi pustrečių metų trukusi žiema. Išrinkus vieną iš dviejų kandidatų sveikatos apsaugos sistema bus sutvarkyta. L.S. pasiteiravo gydytojų, kuriam kandidatui jie atiduoda savo balsą ir kokių pokyčių tikisi iš naujojo valstybės vadovo?
Kuriam kandidatui balsą atiduos medikai?

Už Ingridą Šimonytę

VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja rezidentė Urtė Builytė:

- Aš už Ingridą. Man patinka žmonės, kurie turi patirties, nedalina tuščių pažadų. Manau, kad daugelis žmonių su ja susitapatina dėl žemiško bendravimo. Tai - intelektualus žmogus, gebantis sudėtingus dalykus išaiškinti paprastai. Žmonės ja pasitiki. Tą puikiai įrodo ir prieš porą metų vykę rinkimai į Seimą, kur ji jau po pirmo turo buvo išrinkta vienmandatėje apylinkėje. Dar vienas labai svarbus dalykas, jog tai žmogus, gebantis greitai mokytis. Reikia suprasti, jog šiuo metu išgyvename ekonominį pakilimą, tačiau bus ir nusileidimas. Ingrida gebėjimą dirbti sudėtingomis ir krizinėmis situacijomis jau įrodė. Žinoma, bus sakančių, kad ji pensijas atėmė, bet realybė tokia, kad kas trečias litas joms buvo skolintas. Mano nuomone, per krizę ji padarė viską, kad sunkumai būtų įveikti su mažiausiais nuostoliais.

Naivu tikėtis, kad išrinkus naują prezidentą įvyks proveržis sveikatos apsaugos sistemoje. Dar nė vienas prezidentas jos nesutvarkė ir nesutvarkys. Tai - ministro ir premjero kompetencijas apimantys klausimai. Bet prezidentas gali diktuoti toną, kaip turi vykti bendravimas. Ši kandidatė ne kartą įrodė, kad sprendimus geriausia priimti kalbantis su visomis pusėmis. Manau tai svarbu.

Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Živilė Gudlevičienė:

- Man patinka Ingridos Šimonytės bendravimo konstruktyvumas, pasiūlymų ir sprendimų aiškumas, gebėjimas tvarkytis sudėtingose situacijose. Yra peikiančių ją dėl krizės, bet, mano nuomone, gebėjimas suvaldyti šalies finansus krizės akivaizdoje man imponuoja. Be to, jos kalba paprasta, kad bet kokio sluoksnio žmogus ją suprastų. Žiūrėjau beveik visus debetus ir man pasirodė, kad jos atsakymai buvo aiškūs ir konstruktyvūs. Nemėgstu tuščiakalbių ir pati taip nesielgiu.
Dėl pokyčių sveikatos sistemoje - tikiu diskusijos konstruktyvumu. Kol I.Šimonytė dar nebuvo kandidatė į prezidentus, Medikų sąjūdis yra gavęs gerų bei konstruktyvių siūlymų ką daryti ir svarbiausia, nuo ko pradėti. Esame gavę ir pažadą, kad jei Ingrida taps prezidentė, ji ir toliau su mumis kalbėsis. To dialogo pasigendame dabartinėje valdančioje daugumoje. Diskusijos gal tik šiek tiek suaktyvėjo artėjant rinkimams.

 
Už Gitaną Nausėdą

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus vadovė prof. dr. Jurgita Plisienė:


- Esu labai patenkinta prezidento rinkimų pirmuoju turu. Balsavau už Gitaną Nausėdą, nes man tai tiek vidinės, tiek išorinės elegancijos ir inteligencijos pavyzdys. Mano nuomone, tai kandidatas, kuris turi nepaprastai aukštą intelektą ir tikrai gali atstovauti Lietuvai kaip prezidentas su visa derama inteligencija. Aš manau, kad vis dėlto vidaus politika yra ne prezidento reikalas. Jo pagrindinė užduotis - tinkamai atstovauti šaliai vykdant užsienio politiką. Vidaus politika yra daugiau premjero reikalas. Nemanau, kad prezidentas turės didžiulę įtaką sprendžiant sveikatos sektoriaus problemas viduje. Bet aš visada tikiu teigiamais pokyčiais, kai protingi žmonės yra valdžioje. Tuomet galima bandyti visus suburti bendram dialogui.

Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės Klinikinės toksikologijos gydytojas, gydytojas anesteziologas-reanimatologas Robertas Badaras:

- Jokios paslapties čia nėra, nes vienintelis kandidatas, kuris į programą atskiru punktu yra įtraukęs ir pokyčius sveikatos apsaugoje, yra Gitanas Nausėda. Kitų buvusių kandidatų, įskaitant ir antrosios kandidatės, ir konservatorių požiūris į sveikatos apsaugą gana žinomas ir aiškus.
Kaip sakoma, viltis mūsų mama, bet... Sveikatos apsaugos sistemos pertvarka iš tikrųjų yra ne prezidento rankose. Ir galbūt dėl to daugelis kandidatų tam neskyrė daug dėmesio. Savo ruožtu Gitanas Nausėda, kalbėdamas apie gerovės valstybę, išskyrė sritis, kurios laukia sprendimų, ir jos tapo prioritetais. Kiti kandidatai, mano požiūriu, nesivargino pasidomėti tokia sritimi kaip sveikatos apsauga. O kaip bus, pamatysime. Kaip sakoma, skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas. Kiek medikų, kiek pacientų organizacijos bus aktyvios, vieningos, tokius rezultatus ir turėsime. Nepamirškime ir to, kad mes dar istoriškai neturime tokios tradicijos, kad sveikata reikia rūpintis nedeklaratyviai.

 
Dar neapsisprendė
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytojas anesteziologas reanimatologas Aurimas Pečkauskas:


- Labai džiaugiuosi prezidento rinkimų pirmojo turo balsavimu. Plačiąja prasme tai - demokratijos pergalė, kuomet šalis parodė brandumą. Tačiau už ką balsuosiu antrame ture, dar kol kas neapsisprendžiau. Abu kandidatai puikūs ir neturiu aiškios nuomonės, kuriam atiduosiu savo balsą. Kaip priimsiu sprendimą? Pasidarysiu pliusų minusų lentą ir nuspręsiu. Mano nuomone, abu kandidatai yra tikrai neblogi.
O dėl žiemos sveikatos sektoriuje nesutikčiau. Viskas greičiau priešingai, nes tokio dėmesio sveikatos apsauga turbūt dar niekada nėra gavusi. Bet tai ne valdančiųjų nuopelnas, o dėl medikų kantrybės perpildytos taurės ir daugelio metų sveikatos sektoriaus ignoravimo. Prezidentas šios situacijos tikrai neišspręs, manau, jo kitos funkcijos. Vidaus politika labiau yra premjero funkcija.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris