Kovo 23-ąją – 36 COVID-19 atvejai

www.lsveikata.lt
2020-03-24
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad kovo 23 d., pirmadienio, vėlų vakarą patvirtinti dar 19 infekuotųjų koronaviruso infekcija (COVID-19) atvejų. Iš viso šiandien užfiksuoti 36 atvejai, bendras patvirtintų atvejų skaičius – 179. 
Kovo 23-ąją – 36 COVID-19 atvejai

15 atvejų nustatyta Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Du asmenys izoliuoti ir gydomi Panevėžio ligoninėje, jau nustatyta, kad vieno iš jų atvejis vietinis, dėl kito užsikrėtimo aplinkybių detalizuojama. 12 atvejų nustatyti iš Vilniaus mobiliuosiuose punktuose paimtų ėminių, informacija tikslinama. Dar 1 patvirtintas koronaviruso atvejis iš Vilniaus taip pat aiškinamas.
2 atvejai nustatyti Kauno klinikų laboratorijoje, vienas iš mėginių gautas iš Kauno mobiliojo punkto, informacija tikslinama.
2 atvejai nustatyti Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje. 1 atvejis įvežtinis, asmens maršrutas ėjo per Turkiją, Meksiką, Panamą ir Latviją. Antrasis atvejis vietinis – asmuo dirba Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (ne medikas).

Naujų Santaros klinikų laboratorijos tyrimų rezultatų laukiama.
 
Dėl visų atvejų vyks epidemiologiniai tyrimai.
Primename, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją koronos liniją trumpuoju telefono numeriu 1808. 
Vis daugiau žmonių, įtariančių, kad gali būti COVID-19 infekcija, kreipiasi į mobiliuosius punktus, kuriuose pacientams imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. 
Šiuo metu mobilieji punktai veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, rytoj pradės veikti Alytuje, Marijampolėje, Telšiuose ir Šiauliuose. Primename, kad su žmogumi, kurio ėminys paimtas mobiliajame punkte, turi būti susisiekta nedelsiant, kai tik gaunami rezultatai iš laboratorijos. Jis turi būti instruktuotas, kaip elgtis, kaip jis bus pristatomas į gydymo įstaigą ir aptariama visa su žmogaus sveikatos būkle susijusi informacija. 

 
Tuo metu, jei rezultatas neigiamas – atsakymo gali tekti palaukti, nes prioritetas teikiamas informavimui apie teigiamus atvejus. Informacija apie neigiamus rezultatus siunčiama trumposiomis SMS žinutėmis.
Svarbu ir tai, kad žmogus, turintis įtarimų, jog užsikrėtė, t. y. buvęs užsienyje, turėjęs kontaktą su patvirtinu ar tikėtu COVID-19 atveju, bet kokiu atveju turi likti izoliacijoje 14 dienų.  
SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, pasirūpinti asmens apsaugos priemonėmis dėvėti viešose vietose, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.
Visą naujausią informaciją, susijusią su koronovirusu, rasite pagal šią nurodą http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas.
Taip pat primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje galima rasti informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Kitaip tariant, pateikiama atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Apie atnaujintą informacija NVSC interneto svetainėje žiniasklaida informuojama nedelsiant, kai tik ji patalpinama.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris