Koronavirusu užsikrėtęs vyras Panevėžyje gydomas reanimacijoje (atnaujinta)

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2020-03-17
Iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs koronavirusu užsikrėtęs vyras gydomas Panevėžio ligoninės reanimacijoje, antradienį pranešė gydymo įstaigos vadovas.
Koronavirusu užsikrėtęs vyras Panevėžyje gydomas reanimacijoje (atnaujinta)

Pacientas turi gretutinių ligų, manoma, kad jis užsikrėtė viename iš oro uostų. Jam yra daugiau kaip 60 metų, ventiliuojami vyro plaučiai.
„Jis perkeltas į reanimacinį skyrių (...) Pagyvenęs, turi gretutinių ligų. Visą klasikinį buketą (puokštę – BNS) žmogus turi, tas ir apsprendė jo sunkią būklę“, – spaudos konferencijoje sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.
„Jis prislopintas, pusiau sąmoningas, kad mažiau eikvotų jėgos, kad būtų lengviau kvėpuoti“, – teigė jis.

Vyras gydomas atskirame skyriuje, yra izoliuotas, su juo dirba didelė medikų komanda.

„Greičiausiai jis užsikrėtė kelionės metu kažkuriame iš oro uostų (...) Jis skrido sąlyginai saugiais oro uostais – jis skrido per Stambulą“, – teigė A.Skorupskas.
Pasak jo, iš PAR grįžęs vyras į gydymo įstaigą kreipėsi kovo 12 dieną, apie pusę dešimtos vakaro.
„Visos kelionės metu negalavo ir grįžęs jis pervažiavo į mūsų ligoninę, kur buvo paguldytas dėl gastroenterokolito“,  – sakė A.Skorupskas.
 
Būklė – sunki
Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Vaitkus spaudos konferencijoje teigė, kad vyro būklė yra sunki, jam ventiliuojami plaučiai.
„Šiandien būklė yra sunki, nes jis yra reanimacinėje palatoje. Pacientui reikia papildomos deguonies ventiliacijos – jis yra ventiliuojamas“, – sakė M. Vaitkus.
„Negali būti žmogus sąmoningas, kai ventiliuojamas, nes tai dirgina kvėpavimo takus“, – pridūrė medikas.
Jis patarė kitoms įstaigoms įtarti kiekvieną atvejį, išklausinėti pilną ligoninės istoriją.

„Jis buvo gydomas dėl kitos gretutinės patologijos, dėl kurios jis ir atvyko, ir tik pasireiškus simptomams, viskas sukrito kaip COVID-19 tiriamam asmeniui padaryti tyrimą“, – teigė direktoriaus pavaduotojas.

Tuo metu ligoninės vadovas A. Skorupskas patikino, kad iš pradžių nebuvo galima nujausti, kad vyras užsikrėtęs.
„Net aiškiaregiai negalėjo įtarti, kad jis turi virusą. Jis atvyko kaip ligonis su savo problemom“, – pasakojo Panevėžio ligoninės vadovas.
 
Tarp kontaktinių asmenų – ir medikai
Šiuo metu aiškinamasi kontaktiniai asmenys, su kuriais kontaktavo užsikrėtęs vyras.
Pasak ligoninės vadovo, šiuo metu ištirti išvežta apie 50 mėginių, ne visi jie yra pirmo kontakto asmenys, tarp jų yra ir medikų.

„Visi kontaktavę asmenys yra suregistruoti. Pirmoji partija (tyrimų – BNS) asmenų, darbuotojų, išsiųsta į Vilnių testavimui. Antra partija pajudės už poros valandų (...) Visi jie yra karantinuoti ir jų testai bus atliekami“, – sakė ligoninės vadovas. 
A.Skorupskas taip pat sakė, kad dezinfekuotos tos patalpos, kuriose užsikrėtęs vyras buvo dar prieš nustatant COVID-19 diagnozę.
„Su kitais ligoniais jis beveik nebendravo. Kokius skyrius praėjo, tikrai jums neįvardinsiu, tie skyriai yra pilnai dezinfekuoti“, – sakė jis.
 Infekcija vyrui buvo nustatyta antradienio naktį. 

Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.
Ministerija primena, kad nuo šio pirmadienio žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.
Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą yra numatyta atsakomybė.
Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita.
Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.
 
BNS

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris