Konkursai pagal Verygą. Skaidriai rinks savus

Evelina Machova
2019-05-24
Gydymo įstaigų vadovų konkursai, bent pastarieji keli, tai stringa teismuose, tai dėl techninių kliūčių nutraukiami, tai dar koks skandaliukas įsisuka. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikisi šiai tokiai netvarkai padėti tašką. Sugalvota nauja konkursų tvarka, pagal kurią dviejų, komisijos požiūriu geriausių, kandidatų kompetenciją dar patikrins sveikatos apsaugos ministras. Medikai kelia klausimą, ar tokiu būdu bus išrenkamas kompetentingiausias, ar ministrui draugiškiausias vadovas?
Konkursai pagal Verygą. Skaidriai rinks savus
Geriausias sveikatos apsaugos ministras, anot „valstiečių“ partijos vedlio Ramūno Karbauskio, Aurelijus Veryga parengė savo paties įsakymą dėl gydymo įstaigų vadovų konkurso tvarkos. Tikėtina, kad ne be suolo draugės Seime Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės pagalbos. Savo ruožtu socialiniuose tinkluose medikai šmaikštauja: jei nesi A.Verygos Facebook‘o draugas, šansų tapti gydymo įstaigos vadovu nelabai yra.

Kodėl Pranas, o ne Antanas?
Kai savaitės pradžioje Sveikatos apsaugos ministerija pasidžiaugė, jog nuo šiol dėl ministerijai pavaldžių gydymo įstaigų vadovų lemiamą sprendimą priims ministras Aurelijus Veryga, socialiniuose tinkluose nuvilnijo medikų pasipiktinimo banga. Buvo sakančių, jog per naktį pasukta Turkmėnistano, kur vyrauja diktatūra, link. Tiesa, konkursų tvarka pakito vos keletu niuansų: pretendentai teiks kandidatūras, nepriklausoma kompetentinga komisija juos vertins, o kai finišo tiesiojoje liks du, surinkę daugiausiai balų, jie bus pakviesti pokalbio su ministru. Pastarasis gi ir nuspręs, kuris iš pretendentų kompetentingesnis užimti ligoninės vadovo postą.
 
Esama atrankos tvarka keistina, bet įdomu iš kur pas Aurelijų personalo atrankos įgūdžiai? Kažkoks aptemimas ministrui. Imtų pavyzdį iš pasaulinės praktikos: suformuoji nepriklausomą atrankos komisiją ir leidi dirbti tą darbą išmanantiems žmonėms. Vėl dviratis išradinėjamas. Didesnė tikimybė, kad A. Veryga sieks susodinti savus į ligoninių vadovų postus, kad lengviau būtų sekančius rinkimus laimėti. Matėm jau rinkiminius postus jo per prezidentinę kampaniją“, – tokie
komentarai pasirodė po pranešimu.

Vis dėlto dalis medikų pritarė, jog toks žingsnis logiškas, jei ministerija nori turėti daugiau įtakos jai pavaldžiose gydymo įstaigose. Juolab kad daug kam neaišku, pagal kokius kriterijus dabartinė komisija vertina kandidatus. Dabar, jei kils koks neaiškumas, galėsi tiesiai ministro klausti, kodėl Pranas, o ne Antanas?
 
„Manau, labai geras sprendimas. Galėtų ir su 3-4 pakalbėti, nes komisija išrenka pagal visiškai nesuprantamus kriterijus.(dalyvavau 2018 m. viename konkurse kaip dalyvė, kitame kaip stebėtoja, taip ir nesupratau, - koooodėl komisija išrinko būtent tą, kurį išrinko???)“.

Na, reikia pripažinti, kad būtent SAM renkant pavaldžių įstaigų vadovus kyla daugiausiai keblumų. Nes, kaip rodo praktika, čia vyrauja didžiausias balaganas.
 
Palies tik 16 ligoninių
Sveikatos apsaugos ministras savo sprendimu nulems 17 ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų likimą. Tiksliau, 16, mat iš visų jų ramiausiai gali jaustis VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės vadovas Romualdas Radivonas, kuris vadovauja mažesniam nei dešimties žmonių medicinos personalui, todėl jam konkursai neskelbiami. Tiesa, vadovas pripažįsta, kad darbas tokio pobūdžio ligoninėje - labai specifinis, sunkus, tačiau yra ir kuo pasidžiaugti: sergančiųjų tuberkulioze skaičius šalyje mažėja, tad po gero dešimtmečio rezultatai turėtų būti neblogi.
Savo ruožtu SAM specialistai tikina, jog anksčiau keblumų dėl konkursų kilo, nes tuometinės jų sąlygos sudarydavo nevienodas konkurencines galimybes pretendentams bei nepakankamai būdavo užtikrinamas kandidatų nepriekaištingos reputacijos įvertinimas.



Rokiškio psichiatrijos ligoninės vadovas Algimantas Liausėdas sako, kad nors jo kadencija baigsis kitąmet, į naujas sąlygas jis dar nesigilino ir nežino, ar bandytų jėgas konkurse. Paklaustas, kaip vertina sprendimą, kad būtent ministras rinksis iš dviejų kandidatų, sako, jog nelabai čia kas ir keičiasi - juk ir anksčiau dėl kandidatų sprendimus priimdavo ministrai.
Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijai „Palangos gintaras“ vadovaujančio Kęstučio Speičio kadencija pasibaigė pernai birželį. Tačiau jo vadovavimas pratęstas terminuota sutartimi, iki kol bus išrinktas naujasis vadovas. Tiesa, kol kas konkursas šios gydymo įstaigos vadovo vietai užimti dar nebuvo skelbtas.



Politikų nuomonė
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas:

- Nesu išsamiai susipažinęs su naujais pakeitimais, kol kas negirdėjau ir ministerijos aiškinimų. Bet jei iš tikrųjų galutinį sprendimą dėl to, kuris kandidatas užims vadovo kėdę, priims ministras, mano nuomone, tai yra nelabai teisinga. Manau, kad vis dėlto konkurso laimėtoją turi išrinkti komisija, o ministras tvirtinti.


Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Tai - blogas sprendimas. Bus tęsiama ta pati tendencija - valdžia centralizuojama Verygos rankose. Tai - neskaidru. Konkursai iš principo praranda prasmę. Komisija atrinks du žmones, po to ministras vertins jų kompetenciją, nors jo paties ši tiek dėl sveikatos sistemos suvokimo, tiek ir dėl viešųjų bei privačiųjų daugkartinių interesų supainiojimo abejotina. Pavyzdžiui, žinau, kad vienos Kauno gydymo įstaigos, kur paskelbtas konkursas, dabartinis vadovas yra geras ministro draugas. Devyniasdešimt devyni procentai, kad atrenkant bus paskirtas tas žmogus. Jei taip įvyks, aš tai paviešinsiu, nes puikiai žinau jų santykius. Iš tos įstaigos yra atėję ir keli ministro patarėjai. Man keista, kad buvo sustabdyti anksčiau paskelbti konkursai, o po to jie vėl paskelbti pagal naują tvarką ir reikalavimus, kurie, mano nuomone, neatitinka nei logikos, nei demokratinės valstybės principų.
 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Raimundas Martinėlis:

- Manau tai, kad galutinį sprendimą priims ministras, į visą tvarką įneš daugiau interpretacijų. Žinoma, panašių praktikų yra ir pas mus. Tarkim, prokurorų skyrimas. Pirma generalinė komisija išrenka, po to generalinis prokuroras skiria. Bet tais atvejais yra renkamasi iš visų kandidatų, kurie atitinka konkurso keliamus kriterijus, o nebūtinai tik iš geriausiai pasirodžiusiųjų. Ministras įsakymu patvirtino sau teisę elgtis taip, kaip jam tuo momentu atrodo. Kam tada reikalinga ta komisija, jei sprendimą priima vienas žmogus? Objektyvumo tokiu atveju daug nelieka.


Tarp kitko
Pagal naują tvarką, kandidatų laukia du etapai – pirmuoju etapu vertinimo komisija atrinks geriausius pretendentus, o per antrąjį etapą su geriausiaisiais kandidatais susitiks sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anksčiau tokie susitikimai rengiami nebuvo. „Komisija atrinks du kandidatus, kuriuos aš dar galėsiu kviestis ir dar kartą vertinti jų kompetenciją, pasirengimą – dar kartą rinktis kandidatą, kuris, mano manymu, yra kompetentingesnis“, – BNS sakė ministras. Jis ir priims galutinį sprendimą, ką skirti naujaisiais vadovais.
Prieš tai bus dar kartą įvertintos ir vertinimo komisijos išvados, taip pat specialiųjų tarnybų pažymos. Ministras teigia, kad galimų interesų konfliktų bus išvengta. Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad nauja vadovų atrankos tvarka bus skaidresnė. Klausimai pretendentams bus vienodi ir lygiaverčiai, siekiant objektyviai ir nešališkai įvertinti jų žinias bei gebėjimus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris