Klaipėdos savivaldybė dėl Karščiavimo klinikos kreipėsi į prezidentą, SAM

BNS
2020-04-02
Respublikinei Klaipėdos ligoninei atsisakius steigti Karščiavimo kliniką savo patalpose, savivaldybė kreipėsi į Lietuvos prezidentą, ministrą pirmininką bei Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama tarpininkauti iš esmės išsprendžiant susidariusią situaciją.
Savivaldybė ketvirtadienį išplatintame pranešime tvirtina, jog Klaipėdos miesto savivaldybės pavaldume esantys sveikatos priežiūros centrai neatitinka Karščiavimo klinikoms keliamų reikalavimų.
Klaipėdos savivaldybė dėl Karščiavimo klinikos kreipėsi į prezidentą, SAM

„Šiuo metu našta dėl koronaviruso plitimo suvaldymo tenka praktiškai vien Klaipėdos savivaldybei bei jai pavaldžioms sveikatos priežiūros įstaigoms. Užtikriname visą regioną aptarnaujančio Mobilaus punkto veiklą, prie keltų dirba mūsų mobiliosios komandos, kurioms padeda net privatūs medicinos centrai. Vertinant situacijos rimtumą, jau pats laikas įsijungti ir Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume esančioms įstaigoms“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak savivaldybės, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus, Karščiavimo klinika turi būti steigiama atskirame pastate arba pastato dalyje atribojant pacientų srautus, prie jos turi galėti privažiuoti ir laukti eilėje ne mažiau kaip 10 automobilių, turi būti karščiuojančių pacientų automobiliams skirta aikštelė.
 
Karščiavimo klinikoje taip pat turi būti stacionarus arba nešiojamas rentgenas, laboratorija kraujo tyrimams paimti bei su šia įranga dirbantys specialistai.
Pasak savivaldybės, jos pavaldumo pirminių sveikatos priežiūros centrų patalpos yra bendruose pastatuose, nėra atskirų korpusų ir įėjimų, kai kur viename pastate veikia ir po kelias įstaigas, teikiamos socialinės ir kitos paslaugos, vienas sveikatos priežiūros centras įsikūręs bendrabučio tipo pastate, kuriame gyvena ir gyventojai, privažiavimas prie įstaigų taip pat sudėtingas.
Be to, gydytojo radiologo bei laboratorijų paslaugos yra įsigyjamos per sutartis su ligoninėmis. Šiuo metu šie specialistai labai užimti ir Karščiavimo klinikai teikti paslaugų neturi laiko, todėl nėra galimybės užtikrinti ir trijų radiologų per dieną nuolatinio darbo Karščiavimo klinikoje.
Savivaldybė siūlė, kad karščiavimo klinika galėtų būti steigiama Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios Respublikinės Klaipėdos ligoninės filialuose – Tuberkuliozės filiale arba Dienos chirurgijos centre Puodžių gatvėje.
 
Respublikinė Klaipėdos ligoninė trečiadienio vakarą pranešė nematanti galimybės steigti Karščiavimo kliniką, nes neturi tinkamų patalpų bei laisvų gydytojų, bendrosios praktikos slaugytojų ir kitų darbuotojų suformuoti šias paslaugas teikiančioms komandoms.
Taip pat ligoninė atkreipė dėmesį, kad yra numatyta kaip rezervinė ligoninė, kurioje būtų guldomi asmenys su koronaviruso infekcija, kuomet persipildys Klaipėdos universitetinės ligoninės patalpos.
Savivaldybė teigia, jog neradus bendradarbiavimo galimybių su Respublikine Klaipėdos ligonine, Karščiavimo klinikos įsteigimas Klaipėdos mieste užtruks, nes savivaldybė turės investuoti daug lėšų ir laiko atliekant vieno iš pirminių sveikatos priežiūros centrų patalpų pertvarkymo darbus siekiant užtikrinti pacientų srautų atskyrimą, kad pacientai, einantys išimtiniais atvejais pas šeimos gydytojus ir ypač nėščiosios, kurioms paslaugų teikimas privalomas, būtų maksimaliai apsaugoti nuo užsikrėtimo rizikos.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris