Kauno miesto poliklinika: pandemija išmokė styguoti darbus ir būti pasiruošus viskam

Ringailė Gvildė
2021-01-22
Lietuvai sulaukus „Moderna“ gamintojo vakcinos nuo COVID-19 visa jos siunta perduota Kauno miesto poliklinikai. Centriniame Kauno pašte, virtusiame miesto vakcinacijos centru, pradėti skiepyti su COVID-19 dirbantys medikai bei pacientai, priklausantys prioritetinėms grupėms. Pasak Kauno miesto poliklinikos vadovo P.Kibišos, pandemija išmokė nelaukti paskutinės minutės su valdžios nurodymais, kaip planuoti darbus, tad vakcinacijai spėta pasiruošti, o jos procesai sustyguoti gerokai iš anksto.
Kauno miesto poliklinika: pandemija išmokė styguoti darbus ir būti pasiruošus viskam

Vakcinacija istorinėje vietoje
Iki šiol Lietuvos medikai buvo skiepijami tik „Pfizer“ gamintojo vakcina, tad atvykusi pirmoji „Moderna“ gamintojo vakcinos siunta neabejotinai sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Nemažesnio, beje, sulaukė ir vieta, kurioje pasirinkta vykdyti prioritetinių grupių vakcinaciją – Kauno miesto centrinis paštas. „Bet kokios patalpos prieš pradedant vakcinaciją yra paruošiamos: atliekama dezinfekcija, skirstomi vakcinuojamųjų srautai, kad vienu metu nesueitų tiek žmonių, jog jiems tektų laukti gyvoje eilėje. Yra saugumo reikalavimai srautams valdyti ir mes jų sąžiningai laikomės. Paštas suprojektuotas didžiuliams žmonių srautams ir juos 90 metų atlaikė. Atlaikys ir vakcinaciją, ir dar šimtmetį po jos. Tai - nuostabus architektūrinis paminklas, todėl mes nė nemanėme kaip nors jį pakeisti ar pertvarkyti. Visi baldai ar rekvizitai, kuriems ir priklauso čia būti, neliečiami. Tiesiog susidėjome aparatūrą, kompiuterius, kitas reikalingas priemones. Skiepų kabinos yra mobilios, jos lengvai sumontuojamos nepakeičiant pastato struktūros ar išplanavimo“, - dėl pastato tinkamumo vakcinacijai kilusias abejones sklaido P.Kibiša.
 
Pasak poliklinikos vadovo, ši vieta masinei prioritetinių grupių vakcinacijai pasirinkta dėl lokacijos. Ir tai absoliučiai pasiteisino. „Tai - miesto centras. Tad darbuotojams, medikams, slaugytojams išsyk aišku, kur atvykti. Ši lokacija yra didžiulis palengvinimas ir pacientams. Manau, kad vyresnio amžiaus žmonėms sunkiau susiorientuoti, kurioje miesto dalyje kuris mūsų poliklinikos padalinys jam reikalingas. O Centrinį paštą žino visi kauniečiai ir jį patogu pasiekti“, - teigė Kauno miesto poliklinikos vadovas.


 
Planavimas ir pasiruošimas – ne paskutinę naktį
Pagal sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsakymu nustatytus prioritetus pirmiausiai vakcinos sulauks didžiausios rizikos grupei priskiriami socialinės globos įstaigų gyventojai, slaugos ligoninių pacientai, darbuotojai, socialiniai specialistai, teikiantys pagalbą žmonėms namuose, mobiliojo COVID-19 patikros punkto bei karščiavimo klinikos personalas, kuris kasdien susiduria su galimai COVID-19 užsikrėtusiais pacientais. Pasak poliklinikos vadovo, tai yra masė žmonių ir visas vakcinacijos planas turi būti sudėliotas iki smulkmenų.

 

„Pradžioje buvo daug kaitos, neaišku, kaip organizuoti procesą, nežinojome, nei kiek žmonių turės dirbti, nei kokia vakcina ar kiek jos dozių mus pasieks. Kokie bus dokumentacijos reikalavimai ir panašiai. Žinoma, galėjome laukti paskutinės minutės, kol raštu gausime darbo organizavimo instrukciją, ir tik tuomet ruoštis. Bet negalėjome sau leisti visko planuoti paskutinę naktį. Tad šiam vakcinacijos etapui pradėjome ruoštis dar prieš Kalėdas. Pandemija mus išmokė styguoti darbus ir būti pasiruošusiems viskam iš anksto“, - pasakoja Kauno poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

 
Atidus planavimas, pasak Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos, vakcinacijos koordinatorės Ivetos Dubrovos, leido išvengti net mažiausių netikėtumų. „Galime pasidžiaugti, kad jokių iššūkių, susijusių su vakcinacijos procesu, nepasitaikė. Tiesa, pirmąją vakcinacijos dieną gavus 2,4 tūkstančio „Moderna“ vakcinos dozių galbūt teko šiek tiek pajusti to nerimo, kaip viską pavyks suvaldyti, paskirstyti žmonių srautą, ar tinkamai veiks sistemos. Tačiau jokių trikdžių nebuvo“, - sako I.Dubrova. 
 
Visi, kurie įtraukti į prioritetinius vakcinacijos sąrašus būti paskiepyti „Moderna“ vakcina, gauna trumpąją žinutę su nurodytu vakcinacijos laiku. Tuomet vos įžengus į paštą matuojama temperatūra. Jeigu ji normali, asmuo siunčiamas pildyti specialaus klausimyno formos bei sutikimo gauti vakciną. Tada prie registracijos lango įvertinama apklausos forma, pasitikslinami asmens duomenys, savijauta, gavus čia pat budinčio gydytojo leidimą asmuo siunčiamas į vakcinacijos kabiną ir po to dar penkiolikai minučių į - stebėjimo salę.

„Jeigu žmogui kyla kokių klausimų dėl galimų alerginių reakcijų po vakcinacijos, turime visą dieną budintį šeimos arba vidaus ligų gydytoją, kuris atsako į visus, su vakcinacija susijusius, klausimus. Po vakcinos suleidimo paskirtas koordinatorius atskiroje patalpoje stebi jau vakcinuotus žmones, siekiant laiku suteikti pagalbą, jeigu pasireikštų kokia nors ūmi šalutinė reakcija“, - sako Kalniečių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja, vakcinacijos koordinatorė Iveta Dubrova.

 
„Kol kas jokių šalutinių poveikių stebėti neteko. Vietinės reakcijos po vakcinos suleidimo – paraudimas, momentinis skausmas ar patinimas – yra normalios ir greitai praeinančios. Tiesą sakant, šis stebėjimas po vakcinacijos nėra jokia nauja praktika, jis turi būti taikomas skiepijant bet kuria mums įprasta vakcina“, – sako Kauno miesto poliklinikos Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja.
 
Kad nebūtų didelio srauto pasiskiepyti ateinančių gydytojų, sveikatos priežiūros specialistų ir kitų prioritetinėms grupėms priskirtų asmenų, vienu metu pašte dirba net aštuonios registratorės, keturios slaugytojos vakcinavimo kabinose, šeimos gydytojas bei daug papildomo personalo, kuris meistriškai sustyguoja kiekvieno atėjusiojo skiepytis žingsnius. Iš viso per dieną nenutrūkstančiu vakcinacijos procesu rūpinasi net apie 50 Kauno miesto poliklinikos specialistų, kurie priklausomai nuo darbo pobūdžio keičiasi kas 4-6 valandas. Taip pat skiepijimą „Moderna“ vakcina vykdo ir trys mobiliosios Kauno miesto poliklinikos komandos. Jos vakcinaciją užtikrino Kauno K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei, socialinės globos, slaugos ligoninių pacientams bei personalui.
Nors tokio masto vakcinacijai Kauno miesto poliklinika diriguoja pirmą kartą, personalas sako, jog procesas vyksta be trikdžių.
 

„Pirmosios trys vakcinacijos dienos vyko itin sklandžiai. Skiepijimo procesai yra sustyguoti iki smulkmenų - be grūsties, be įtampos ir skubos. Kiekvienas žinome savo darbą“, - sakė pamainą pradėjusi Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinio bendrosios praktikos slaugytoja Eugenija Babenskienė.

 
Vakcinaciją vykdančių slaugytojų darbo neapsunkina ir tai, kad „Moderna“ gamintojo vakcina nuo COVID-19 nėra standartinė kaip, pavyzdžiui, gripo ar erkinio encefalito. Viename jos flakone yra dešimt dozių. „Tai nekelia papildomo nepatogumo. Skiepų kabinete dirbu jau dvidešimt metų, tad seniau vaikiška vakcina nuo kokliušo, difterijos ir stabligės taip pat buvo tiekiama dešimt dozių talpinančiuose flakonuose. Jas taip pat reikėjo atsakingai apskaičiavus traukti. Dabar dauguma vakcinų tiekiamos po vieną dozę, tačiau esu pratusi ir prie tokių kaip „Moderna“ vakcina. Dėl to vakcinacijos procedūra tikrai nepailgėja ir netampa sudėtingesnė. O antroji „Moderna“ vakcinos dozė pagal instrukcijas privaloma praėjus nemažiau kaip 28 dienoms po pirmojo skiepo“, - sako E.Babenskienė.  
 
Prioritetų tvarka – biurokratizmo įkaitė
Pasigirdus keliems atvejams, kuomet galimai buvo pažeista prioritetinė skiepijimo tvarka, Sveikatos apsaugos ministerija sugriežtino skiepijimo pagal prioritetus reikalavimus ir nurodė atsakomybę perkelianti ant savivaldybių administracijų bei ASPĮ vadovų pečių. Tiesa, STT vertinimu vakcinacijos procesas vis tiek kontroliuojamas per menkai.
 
Tačiau Kauno miesto poliklinikos vadovas sako nemanąs, kad dėl kelių nusižengimų šalyje yra adekvatu biurokratiniais mechanizmais dar labiau apkrauti ir lėtinti vakcinacijos procesą. „Dėl keleto papiktnaudžiavimų per visą Lietuvą trikdyti bei apsunkinti vakcinacijos procesą biurokratine našta visoms vakcinaciją vykdančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms nėra teisinga. Nauda turbūt neatsveria papildomo popierizmo, tačiau ir tai išsprendėme. Vakcinuojamos įmonės turi darbuotojų sąrašus registruoti savivaldybėje, pildant specialias formas internete pasirašant elektroniniu parašu.
 
Manau, kad toks procesas yra pakankamai aiškus, tikslus. Prioritetinės tvarkos taip pat laikomės. Tačiau tam tikrų nesklandumų galėjo nutikti ir dėl to, kad pradžioje skirstant prioritetus buvo nemažai kaitos. Kiek pamenu, pirmame projekte karščiavimo klinikų ir mobiliųjų COVID-19 nustatymo punktų specialistai nebuvo įtraukti. Tad iškėlėme šį klausimą savivaldybei, o ji perdavė ministerijai. Galiausiai buvo padaryti teisingi pakeitimai, kurie šiuos specialistus leido vakcinuoti prioriteto tvarka. Belieka tik pasidžiaugti, kad prašymas buvo išgirstas ir patenkintas. Mano galva, neteisinga įžymybę, pasavanoriavusią 16 valandų, skiepyti pirmiau nei 160 dienų mobiliajame punkte dirbantį mediką.

Juk per mėnesį mobiliajame punkte ir karščiavimo klinikoje būna šeši tūkstančiai patvirtintų COVID-19 atvejų“, - pasakoja P.Kibiša.
 
Įtraukiant į sąrašą vakcinacijai ASPĮ turi nurodyti kiekvieno specialisto ar paciento vardą, pavardę, asmens kodą, pareigas, suvesti duomenis į e-sveikatos informacinę sistemą. „Viską galima patikrinti ir reikia būti beatodairiškai įžūliam, kad ką nors skiepytum apeinant numatytą tvarką.
Antra, žiūrėkime pragmatiškai, na, paskiepijo ne pagal prioritetą. Net jei tai ir nesąžiningas žmogus, kuris apėjo bendrą tvarką, jis nesusirgs, jo nereikės gydyti ir dėl to sveikatos apsaugos sistemai vis tiek bus lengviau. Nesakau, kad piktnaudžiavimą reikia toleruoti, bet per daug jautriai reaguoti galbūt irgi neverta“, - svarsto Kauno miesto poliklinikos vadovas. 
 
Dabartinio skiepijimo „Moderna“ vakcina metu į prioritetus jau įtraukti ir visi kiti ASPĮ darbuotojai, ne tik tiesiogiai dirbantys su galimai užsikrėtusiais koronavirusu mobiliuosiuose punktuose ar karščiavimo klinikose. Atlikus minėtų prioritetinių grupių vakcinaciją, išganingo skiepo sulauks ir tie specialistai, kurie dirba aerozolinėje aplinkoje ar negali užtikrinti reikiamo apsisaugojimo nuo užsikrėtimo: odontologai, otorinolaringologai, endoskopuotojai, kineziterapeutai ir tuomet visi kiti. Šeimos gydytojai taip pat dar laukia eilės, tačiau iš jų vakcinuojami jau yra tie, kurie papildomai dirba karščiavimo klinikose arba mobiliuosiuose punktuose. Pirmas „Moderna“ vakcina paskiepytas žmogus Lietuvoje ir buvo Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytojas.



Nauja vakcina - pabaigos pradžiai

Suprantamas visuomenės neužtikrintumas pasirodžius per rekordiškai trumpą laiką pagamintoms vakcinoms nuo COVID-19. Tačiau medikų bendruomenė išlieka vieninga ir sako, jog vakcinomis reikia labiau pasitikėti, o galimybę skiepytis nemokamai ir dar prioritetu vertinti kaip dovaną. Tiesa, kartais ir medikai sudvejoja... Dėl visuotinos vakcinacijos svarbos tvirtos nuomonės laikosi ir poliklinikos vadovas. „Atvirai sakant, man keista girdėti medikų abejones dėl vakcinos. Bet tokiame pasaulyje gyvename. Bet tokiame pasaulyje gyvename. Amerikoje, Čikagoje, pavyzdžiui, yra griežta tvarka: jeigu asmuo neatvyksta skiepytis nurodytu laiku, jam atimama teisė gauti valstybės finansuojamą vakciną. Vadinasi, jis galbūt galės skiepytis tik tuomet, kai vakcina bus komercinė, o kada tas bus – neaišku. Norėčiau, kad panaši tvarka galiotų ir Lietuvoje, nes tai palengvintų apsisprendimą, skiepytis ar ne.
 
Reikia suvokti, kad tie, kuriuos dabar skiepijame prioritetine tvarka, valstybės lėšomis gauna milžinišką privilegiją. Turime dėl visuomenės pasistengti, kad tas skiepijimas vyktų kaip įmanoma sklandžiau ir greičiau, nes situacija tikrai sudėtinga. Suaugusiems žmonėms reikia duoti daugiau atsakomybės už jų pačių sveikatą ir pasirinkimus. Jie turi suvokti viso to pasekmes. Ar padarei viską, kad išsaugotum savo sveikatą? Jeigu nepadarei, kodėl likusieji mokesčių mokėtojai ar medikai turime dėl tavęs rizikuoti savo ar savo vaikų sveikata? Manau, kad tiek vakcinos apmokestinimas, tiek imuniteto pasas yra tinkamos priemonės siekiant kuo efektyviau valdyti pandemiją ir optimaliai naudoti jos kovai turimas priemones“, - situacijos negražina P.Kibiša.
 
Savo ruožtu Centriniame pašte, tapusiame miesto vakcinacijos centru, budinti gydytoja tikina dažniau turinti tik padrąsinti ar palaikyti atvykusius vakcinuotis sveikatos priežiūros specialistus. Tiesa, kartais tenka konsultuoti ir dėl galimų šalutinių vakcinos poveikių.
 

„Dažniausias klausimas prieš vakcinaciją yra dėl žmogaus turimų alergijų maistui arba vaistams, galimų šalutinių reiškinių. Kol kas daugiausiai alergijų būna riešutams, tačiau „Modernos“ vakcina pagal sudėtį yra saugi ir ši alergija nėra indikacija nesiskiepyti. Kol kas turėjome tik vieną specialistą, kuris prieš daug metų patyrė anafilaksinį šoką ir yra jautrus penicilinui. Tokiais atvejais reikalinga išsamesnė imunologo arba infekcinių ligų gydytojo konsultacija. Visus kitus belieka tik padrąsinti, be to, patenkantys į prioritetines grupes ir taip noriai eina skiepytis“, - pasakoja vidaus ligų gydytoja Olga Novikova.

 
Pirmąją vakcinos dozę pagal prioritetus gavusios Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja, vakcinacijos koordinatorė I. Dubrova bei Dainavos padalinio bendrosios praktikos slaugytoja E.Babenskienė neslepia džiugesio ir pamažu ateinančios vilties, kad pandemija artėja pabaigos link. „Visi, kurie ateina skiepytis, sako besidžiaugiantys vakcina ir tikrai jos laukė. Tą itin smagu girdėti. Aš jau ir pati sulaukiau eilės pasiskiepyti. Nuo pat pradžių pasirodžius žiniai, kad pagaliau atvyks vakcinos, buvau tvirtai nusprendusi, jog norėsiu skiepytis. Pasiilgau gyventi taip, kaip gyvenome iki pandemijos. Ir man visai nebuvo jokio skirtumo, kokia vakcina skiepytis, visos jos patvirtintos klinikiniais tyrimais, tad abejonių neturėjau. O visiems vakcinų kritikams norėčiau pasakyti, kad nebūtų drąsiai neprotingi. Visuotinė vakcinacija yra vienintelis mūsų kelias į pandemijos pabaigą. Mokslas jau įrodė, kad vakcinos gali išgyvendinti daug ligų iš mūsų gyvenimo, tad reikėtų labiau pasikliauti mokslu ir būti atsakingiems ne tik už savo, bet ir šeimos, artimųjų, aplinkinių sveikatą. Turime saugoti vieni kitus“, - sako E.Babenskienė.

 
Po pirmosios vakcinos dozės
Laborantė Raminta Kalasiūnienė:

- Neskauda, nieko nesijautė, esu patenkinta gavusi vakciną. Net ir gavus pirmąją vakciną jau yra tam tikras psichologinis komfortas, o po antrosios, tikiu jis bus dar didesnis, kai tik susiformuos reikiamas imuninis atsakas. Mano aplinkoje buvo ne vienas užsikrėtęs ir numiręs asmuo nuo COVID-19, tad aš be galo vertinu šią galimybę pasiskiepyti. Tikiu, kad kuo daugiau žmonių ir medicinos specialistų bus vakcinuoti, tuo saugiau gyvensime.
 

Bendrosios praktikos slaugytoja Aldona Stonienė: 

- Nieko nejutau, viskas puiku. Rudenį skiepijausi vakcina nuo pneumokoko, toji skaudėjo gerokai labiau. O dabar jaučiuosi puikiai, ramiai, esu neapsakomai laiminga gavusi vakciną ir taip pat nekantriai laukiu antrosios dozės. Noriu, kad pandemija pagaliau baigtųsi, galėčiau pamatyti vaikus, artimuosius, kurių nemačiau jau daugiau nei pusmetį ir nemažiau pasiilgau galimybės keliauti. Atvirai sakant, ir dirbti bus dabar gerokai saugiau, ramiau. Visuomet skiepais tikėjau, jų nauda yra neabejotina, tą mokslas jau įrodė ne vieną kartą. Saugotis, žinoma, vis tiek reikės, tačiau bus nepalyginamai lengviau gyventi. 
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris