Karantino padiktuotos nuotolinės paslaugos liks ir po jo

Evelina Machova
2020-05-07
Šią savaitę vos kelios poliklinikų atvers duris planiniams pacientams. Kitos kol kas dėlioja planus, kaip tai padaryti saugiai. Tačiau visų atstovai pripažįsta, jog kol kas galės priimti apie 50 procentų iki karantino buvusio pacientų srauto. Pastariesiems gi teks taikytis prie pasikeitusios tvarkos, o nuotolinės paslaugos bus tęsiamos ir po karantino.
Karantino padiktuotos nuotolinės paslaugos liks ir po jo
Poliklinikų vadovai teigia, kad pacientams teks susitaikyti, kad kai kurias paslaugas ir pasibaigus karantinui gydymo įstaigos teiks nuotoliniu būdu.

L.S. pasiteiravo poliklinikų vadovų, kokių pokyčių pacientai gali tikėtis artimiausiu metu.
Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša:

- Mes turbūt viena pirmųjų poliklinikų, kuri veiklą pradeda trečiadienį. Plane esame numatę, kad srauto pralaidumas bus penkiasdešimt procentų anksčiau buvusiojo. Žinoma, kontaktinių vizitų bus mažiau - tokią tvarką patvirtinome tarp šeimos gydytojų, tą patį darysime ir su gydytojų specialistų konsultacijomis. Iki karantino per valandą gydytojai priimdavo maždaug keturis pacientus, kiekvienam skirdami maždaug penkiolika minučių. Dabar kontaktinių pacientų srautas sumažės trigubai. Per valandą priimsime vieną. Karantino laikotarpiu teritorinės ligonių kasos žada mokėti vieną dvyliktąją sutartinės sumos. Taigi kalbant apie finansinę pusę kol kas jaučiamės gana saugiai. Dalis mūsų gydytojų yra prastovose ir dalis ten lieka, pavyzdžiui, odontologai. Mes jiems mokame šešiasdešimt du procentus atlyginimo. Nors akivaizdu, jog šie metai, palyginti su pernai, nebus tokie geri, į visą situaciją žvelgiame optimistiškai.

Dar vienas pokyčių, kad šiuo metu pacientai pirmiausia registruojami tik nuotolinei konsultacijai ir tik telefonu. Po jos gydytojas sprendžia, ar reikalinga kontaktinė konsultacija. Manau, jog dalį pacientų srauto kompensuosime būtent nuotolinėmis konsultacijomis. Iki karantino buvo nemažai biurokratinių trikdžių teikti nuotolines paslaugas, dabar šių paslaugų reglamentavimas kur kas liberalesnis. Todėl taip teikti paslaugas lengviau. Reikia pripažinti, jog daliai pacientų iš tikrųjų užtenka nuotolinės gydytojo konsultacijos, nes reikia, pavyzdžiui, tik pratęsti vaistus. Karantinas kaip ir kiekviena krizė yra blogas dalykas, bet kiekvienoje tokioje situacijoje galima įžvelgti ir galimybių. Pastebėjome, kad nuotolinės paslaugos patogios pacientams ir saugios gydytojams. Todėl net ir pasibaigus karantinui jos bus teikiamos.
Dar vieną labai svarbų dalyką pastebėjome šios krizės metu – mūsų poliklinikos žmonės yra itin motyvuoti ir organizuoti. Mobiliuosiuose punktuose puikiai susitvarkė su visais pasikeitimais – tiek didėjančiu ar mažėjančiu srautu, tiek tikrinant socialinės globos įstaigas ar esant reikalui naktį vykti pasitikti lėktuvo. Reikia lenkti galvas prieš juos. Ši situacija parodė, kokio gerumo žmones turime, kokius pritraukėme ar išugdėme – tiesiog fantastika! Tas pats ir su karščiavimo klinika: pavojinga, baisu, bet žmonės darbą atlieka maksimaliai gerai.

Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovas Saulius Dabravalskis:


- Artimiausiu metu, tikiuosi, bus parengtas ir patvirtintas tvarkos aprašas, kuriame detaliai numatoma, kaip teiksime gydymo paslaugas. Faktas, jog pokyčių tikrai bus nemažai, reikia perorganizuoti ir pacientų srautus, registraciją ir daugelį kitų dalykų. Tačiau šiuo metu prioritetas, kaip nurodoma ir sveikatos apsaugos ministro įsakyme, pirmiausia bus teikiamas nuotolinėms paslaugoms. Tai, beje, karantino metu ypač pasiteisinęs sprendimas. Pavyzdžiui, vaistų receptų pratęsimas ir daugelis kitų dalykų, kurie iš tikrųjų sukurdavo nemažai nereikalingų apsilankymų gydymo įstaigoje. Kol kas kalbėti apie srautus sudėtinga, pradžioje jie tikrai bus mažesni, tačiau pamažu, įvertinant situaciją ir mūsų galimybes, bus didinami. Tikimės, jog viskas bus gerai. Veiklą atnaujinsime, kai tik būsime tinkamai pasiruošę būtinai infekcijų kontrolei, prioritetu laikant saugumą, užtikrinant pacientų ir darbuotojų apsaugą, ir pasirengę tvarką, kaip teikti paslaugas didelės ir mažos rizikos grupėms priskiriamiems pacientams.


Alytaus miesto poliklinikos vadovas Marius Jasaitis:

Kada pradėsime dirbti visu pajėgumu, kol kas sunku pasakyti. Šiuo metu rengiame planą, kaip užtikrinti tiek teikiamų paslaugų, tiek medikų ir pacientų saugumą. Akivaizdu, jog darbą pradėsime, tačiau pacientų rautas bus penkiasdešimt procentų mažesnis nei anksčiau. Registracija vyks tik telefonu. Tik pasirodžius žinutei, kad poliklinikos pradės darbą, sulaukėme ne vieno užsukusio į polikliniką ir norinčio užsiregistruoti. Kiti užėjo, kaip aš sakau, it į muziejų, pagal senus įpročius. Didesnė mūsų pacientų dalis yra vyresnio amžiaus, todėl nemažai daliai jų poliklinika yra kaip koks dienos centras, kur jie kartais ateina tiesiog pabendrauti. Manau, šiuo klausimu, teks įvesti nemažai įvairių naujovių ir daug kalbėti su pacientais, kad šis įprotis keistųsi. Turime visi suprasti, kad didelė pacientų dalis yra rizikos grupėje, o infekcinės ligos ir jų plitimas - ne juokas. Todėl daugeliui teks susitaikyti, jog ir pradėjus darbą vis dėlto liks nemaža dalis nuotolinių konsultacijų. Žinoma, sutinku ir su tuo, jog eigoje bus taip pat nemažai pokyčių, nes tai, kas atrodo labai gerai surašyta popieriuje, būna, kad praktikoje taip gerai neveikia. Nepaisant to, kad pacientų srautas mažėja, o tai turi įtakos mūsų pajamoms, kol kas nė minčių neturiu apie atlyginimų mažinimus darbuotojams. Tokie sprendimai būtų priimami tik kraštutiniu atveju, bet manau, kad to tikrai neprireiks.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris