Kalėjimų medikai: ne pertvarka, o susidorojimas

Eimantas Šaulitis
2019-07-01
Įkalinimo įstaigų medikai sako patiriantys nuolatinį psichologinį smurtą. Bendraudami su pacientais jie turi išlaikyti budrumą bei numatyti gresiančius pavojus. Negana to, specialistų atlyginimas – katino ašaros. Jiems nerimą kelia ir numatoma įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių pertvarka.
Kalėjimų medikai: ne pertvarka, o susidorojimas
Medikai tikina pakartotinai streikuoti nesiruošiantys, nes jaučia didelę atsakomybę už savo darbą, tačiau situacijai negerėjant jie imtųsi kitų priemonių, galimai piketuotų. Be to, nors dialogas vyksta su Teisingumo ministerija, tikimasi ir vyriausybės įsikišimo, mat, daugumą medikų reikalavimų turėtų spręsti ji.

Patiria smurtą
Įkalinimo įstaigose dirbantiems medikams kasdien tenka susidurti su sunkiai prognozuojamais pacientais. Vilniaus pataisos namuose dirbanti psichiatrė Svetlana Glebova vardija, kad tarp kalinių gausu narkomanų, alkoholikų, psichopatų. Jos teigimu, psichinių nukrypimų turi trys ketvirtadaliai visų kalinių. Dėl šių sutrikimų jie dažnai elgiasi impulsyviai, nesugeba tinkamai išreikšti savo emocijų. Komunikaciją apsunkina ir tai, kad su gydytojais bendraujantys kaliniai linkę užimti reikalaujančiojo poziciją.

„Jokių papildomų apsaugos priemonių nesiimame. Susėdame su pacientu ir bendraujame. Dažniausiai prie durų stovi pareigūnas, bet labai dažnai būna taip, kad jie sako: „Aš nenoriu, kad pareigūnas klausytų mano išsakytų skundų“. Tokiais atvejais gydytoja, ar likti su kaliniu vienai, sprendžia pati, remdamasi paciento charakteristika. Per savo 10 metų darbo įkalinimo įstaigose praktiką S.Glebova pasakoja, žinanti atvejų, kai gydytojams teko nukentėti nuo pacientų rankos. „Ne kartą ir į snukį buvo pasiūlyta, buvo atvejų kai gydytojas buvo mušamas kraujo spaudimo aparatu“, - sako medikė. Tačiau gerokai dažniau medikai susiduria su psichologiniu kalinių smurtu. Nuteistieji nevengia tyčiotis, įžeidinėti, vartoti necenzūrinių žodžių, ar net grasinti medikams, esą „atsiskaitysiantys“ su jais išėję į laisvę.

S.Glebova pastebi, kad naujų medikų, pasirenkančių darbą įkalinimo įstaigose, nėra. Maža to, kalėjimų medikai, skirtingai nei toje pačioje įstaigoje dirbantys pareigūnai, paliekami be socialinių garantijų, o įstaigai paskyrus didesnį finansavimą pirmiausia rūpinamasi pareigūnų darbo sąlygų pagerinimu. Dėl to gydytoja jaučianti nuoskauda.


Kurs „turboadministratorius“
Teisingumo ministerijos pirmiausia prašoma atšaukti atidėtą įkalinimo įstaigų gydymo sistemos pertvarką. Įkalinimo įstaigų medikų profesinės sąjungos pirmininkės pareigas einanti Vita Subačiutė pažymėjo, kad pertvarka skaudžiai atsilieptų patiems aktyviausiems specialistams. „Profesinės sąjungos aktyvas yra skyriaus vedėjai, slaugos administratoriai. Jie atleidžiami, nes kuriamas toks, kaip mes pavadinom, „turboadministratoriaus“, kuris atliks trijų keturių darbuotojų darbą, etatas. Galbūt netiesiogiai jie tą norėjo padaryti, bet išėjo, kad įvedus reformą, būtent, aktyvui ir reikėtų palikti sistemą. Todėl mūsų profesinė sąjunga „Solidarumas“ tai traktuoja, kaip susidorojimą.“

Pertvarka turėjo įvykti iki liepos, daliai ruošiamų atleisti medikų jau buvo įteikti įspėjimo lapeliai. Šie jau  buvo pradėję ieškotis naujo darbo, o kai kurie ir susiradę. Tačiau paskelbus, kad pertvarka atidedama iki spalio šie žmonės atsidūrė nežinomybėje. Medikų atstovų įsitikinimu, vos mėnesį kalėjimų departamentui vadovaujantis Virginijus Kulikauskas nėra tinkamai susipažinęs su esama situacija. Todėl jie tikisi, kad savo padėtį geriau nušvietę medikai sulauks ir norimų sprendimų.
 
Planų neatsisako
Savo ruožtu Kalėjimų departamentas prie LR Teisingumo ministerijos vardija numatomas reformas naudas. Esą už priežiūros paslaugų teikimą įkalinimo įstaigose atsakingą paliekant vieną įstaigą -  LAVL, lengviau bus tvarkoma logistika, paprastės administracinis darbas, bus optimizuotas pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančio personalo skaičius, suvienodinta skirtingose įkalinimo įstaigose dirbančių specialistų darbo praktika ir užmokestis.
 
Panašu, kad į medikų raginimus pradėti derybas nuo „balto lapo“ atsižvelgti neplanuojama, mat, kalėjimų departamento atstovai įsikibę laikosi numatomo modelio. Anot jų, būtina suformuoti vieningą gydymo praktiką įkalinimo įstaigose. Kadangi pirminės sveikatos priežiūros paslaugų teikimas liks nepakitęs, bus įgyvendinti struktūriniai pokyčiai, pakeičiant visų sveikatos priežiūros skyrių pavaldumą, išsaugant visą teikiamų paslaugų paketą. Todėl medicinos darbuotojų atstovai kviečiami bendradarbiauti, siekiant užtikrinti sklandų įkalinimo įstaigų medicinos padalinių centralizavimo procesą. „Pokyčiai visada yra susiję su naujovėmis, todėl esame pasiruošę ir toliau diskutuoti su darbuotojais,  kartu ieškoti kompromisinių sprendimų.“ – teigia kalėjimų departamento atstovė S. Banėnienė.
 
Dėl algų teisiamasi

Klausimą dėl atlyginimų pakėlimo kalėjimų medikai iškėlė dar praėjusių metų rudenį. Jie pastebi, kad laisvėje dirbančių specialistų atlyginimas kilo rudenį, o šių metų rugsėjį vėl planuojama jį pakelti. Todėl įkalinimo įstaigose dirbantys specialistai jaučiasi užmiršti ir neišklausyti. Dėl padoresnių atlyginimų jie buvo sutikę atsisakyti kai kurių darbuotojų bei naktinių budėjimų, nors tai ir prieštarautų tarptautinių organizacijų rekomendacijoms. Tačiau galiausiai kalėjimų medikams buvo pasiūlyta, jų manymu, chaosą sukelsianti pertvarka.

Geresnio atlygio specialistai bando išsireikalauti ir per teismus. Alytaus pataisos namų medikai padavė savo darbdavį į teismą ir laimėjo bylą pirmos instancijos teisme. Nuosprendžiu buvo pripažinta kad medikų darbo sąlygos, iš tikrųjų, yra pavojingos ir darbdavys privalo už tai mokėti priedą. Šiuo metu nuosprendis apskųstas aukštesnės instancijos teismui, tačiau medikų profsąjunga tikisi iškovoti dar vieną pergalę. Tokiu atveju jie galėtų taikydami precedentą reikalauti, kad ir visų kitų Lietuvos įkalinimo įstaigų medikams būtų mokamas priedas už pavojingą darbą.

 
Faktas
Įkalinimo įstaigų medikų streiką inicijavusi profesinė sąjunga „Solidarumas“ kelia šiuo reikalavimus.

1) stabdyti pradėtą įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių pertvarką,
2) atlikti išorinį, o ne vidinį įkalinimo įstaigų ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės veiklos auditą,
3) skirti trūkstamas lėšas atlyginimams didinti, (medikų skaičiavimu reikia 2,36 mln. eurų)
4) įtraukti kalėjimų medikus į trūkstamų profesijų sąrašą,
5) nustatyti atskirą sveikatos priežiūros paslaugų biudžetą, kurio lėšos būtų panaudojamos tik nuteistųjų sveikatos priežiūros paslaugoms ir medikų atlyginimams, bei užtikrintų, kad jos būtų panaudotos pagal paskirtį, o ne kitoms su sveikatos priežiūra nesusijusioms reikmėms finansuoti.


Pozicija
Įkalinimo įstaigų medikų profesinės sąjungos pirmininkės pareigas einanti Vita Subačiutė:


- Šiuo atveju pertvarka buvo nuleista iš ministerijos. Pasigendama įsiklausymo į specialistų nuomonę. Mes pertvarkos nauda netikime. Juo labiau kad ją vykdyti pradėjo teisingumo ministro patarėjas, kuris yra visiškai ne medikas, o bibliotekininkas. Mes medikų rate poną Gintarą Žandaravičių taip ir vadiname: „bibliotekininku“. O į tartis bandančių medikų nuomone neatsižvelgiama. Būtų daugiau kalbamasi, tai ir pasipriešinimo tokio stipraus nebūtų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris