Kaip tinkamu būdu išreikšta padėka medikui skatina medicinos pažangą

www.lsveikata.lt
2019-11-21
Daugelis pacientų už profesionalų gydymą ir rūpestingą priežiūrą jiems susirgus jaučia nuoširdų dėkingumą medikams. Tai visiškai suprantama – juk būtent jie ligai užklupus atkuria brangiausia, ką mes turime, – sveikatą. Tačiau kaip išreikšti dėkingumą, kad tai nevirstų nusikalstamu kyšininkavimu, kad nepažemintų ir neįžeistų mediko?
Kaip tinkamu būdu išreikšta padėka medikui skatina medicinos pažangą
„Kai yra sukurtas aiškus mechanizmas kaip ir kur galima aukoti – visiems paprasčiau. Dėkingam pacientui tampa aišku, kaip skaidriai prisidėti prie ligoninės veiklos, taip remiant tiek kasdienę gerovę, tiek ir medicinos progresą“, - įsitikinusi prof. Sonata Jarmalaitė.

Medikai vis garsiau sako, kad geriausias jų darbo įvertinimas – pasveikęs ligonis ir nuoširdžiai ištartas žodis „ačiū“. Tačiau, jei pacientui atrodo, kad padėkos žodžių neužtenka, jis gali paremti gydymo įstaigą ar konkretų skyrių, pervesdamas norimą pinigų sumą į ligoninės ar poliklinikos paramos sąskaitą.
Šiandien daugelis pacientų dar nežino, kad gydymo įstaigos tokias sąskaitas turi ir atsidėkoti medikams galima civilizuotai, kartu prisidedant ir prie medicinos pažangos. Juk už paramos sąskaitose sukauptas lėšas medicinos įstaigos gali įsigyti modernios įrangos, gerinti medikų darbo sąlygas. Patirties turi Nacionalinis vėžio institutas.
 
Finansinė parama

„Džiaugiamės modernėjančia diagnostika, gydymo būdais bei šiek tiek gerėjančia vėžio statistika, tačiau turime ir iššūkių. Pavyzdžiui, man atrodo nepriimtina, kad gydytojas poilsio minutės metu neturi kur išsivirti kavos ir perka ją iš kavos aparato. Todėl tikslingai nukreiptos lėšos galėtų gerinti gerovę ten, kur to tikrai reikia“, – įsitikinusi Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai, laikinai einanti direktorės pareigas prof. Sonata Jarmalaitė.
Pašnekovė įsitikinusi, kad mūsų visuomenėje trūksta labdaros, paramos teikimo tradicijų.
 
„Pacientas nori padėkoti gydytojui už nuoširdų požiūrį, sėkmingą gydymą, bet ne visada žino, kaip tą dėkingumą išreikšti. Gauname gražius padėkos laiškus, juos skelbiame viešai, padėkojame gydytojams ir slaugytojoms, sulaukusiems daugiausiai šiltų pacientų žodžių. O kai norima atsidėkoti, paremiant ligoninės veiklas, tam turime atskirą sąskaitos numerį. Privačios paramos lėšas ligoninėje naudojame labai atsakingai: investuojame į pacientų ir darbuotojų gerovės kūrimą. Svarbu, kad paramos davėjai žinotų, jog skirtos lėšos buvo panaudotos geram tikslui, jog vertiname kiekvieną mažą ir didelį indėlį. 
Kai yra sukurtas aiškus mechanizmas kaip ir kur galima aukoti – visiems paprasčiau. Dėkingam pacientui tampa aišku, kaip skaidriai prisidėti prie ligoninės veiklos, taip remiant tiek kasdienę gerovę, tiek ir medicinos progresą“, – pabrėžė prof. S.Jarmalaitė.

 
Skaičiai
Nacionalinio vėžio instituto paramos sąskaitą privatūs asmenys papildė:
2016 m. 4 asmenys pervedė 1202 eurus.

2017 m. 5 asmenys pervedė 4102 eurus.
2018 m. 2 asmenys pervedė 315 eurų.
2019 m. per 9 mėn. gauta 380 eurų.

 
Ne finansiniai paramos būdai

Parama institutą pasiekia ne tik finansine forma. Keletą gražių atsidėkojimo medikams pavyzdžių papasakojo Nacionaliniame vėžio instituto atstovė spaudai Giedrė Petkevičė.
„Vieno verslininko žmona susirgo vėžiu ir jie po gydymo klausė, kuo galėtų padėti skyriui. Galiausiai ši šeima institutui padovanojo specialų galvos šaldymo „šalmą“, pristabdantį plaukų slinkimą chemoterapinio gydymo metu. Kiti savo lėšomis pirko specialias pompas chemoterapijai lašinti, taip pat – pulsometrus. Įstaiga ypač dėkinga ir menininkei Marijai Mendelei Leliugienei, kurios dovanoti darbai puošia instituto koridorių sienas“, – kalbėjo G.Petkevičė.
Padėką pacientai išreiškia ir savo rankų darbais. Vėžį įveikusi moteris su bičiule Lietuvos šimtmečio proga pasiuvo ir padovanojo 100 spalvotą kepurių, kuriomis moterys dengia galvas, kai ima slinkti plaukai. Kiti dėžėmis neša knygas, praskaidrinančias skyriuose ilgiau užsibūnančių kasdienybę. Net ir nesusidūrusieji su liga dalinasi įgūdžiais: moko pacientes makiažo gudrybių, veda meno užsiėmimus.
 
„Buvo ir tokių pacientų, kurie, gulėdami palatoje bei matydami senus dažus ar atsilupusį tinką ant lubų, padėjo renovuoti palatas. Nes jiems ne tas pats, kokioje aplinkoje gyja pacientai, jie nori gero ne tik sau. Noras daryti gerus darbus suaktyvėja prieš Kalėdas, tačiau įvairiausios paramos reikia visus metus“, – pastebi G.Petkevičė.
Yra daug ir įvairių pacientų atsidėkojimo medikams būdų. Svarbu, kad jie kuo sparčiau keistų dar kai kur užsilikusią ydingą atgyveną – kyšius. Atsidėkodami leistinomis formomis kiekvienas galime prisidėti prie medicininių paslaugų kokybės ir medikų gerovės gerinimo. Be to, tai puikus būdas kurti aplinką, kurios netemdo korupcijos ir kyšininkavimo šešėlis.  
 

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.


                         

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris