Kaip ministerija pirko katę maiše

Greta Vanagienė
2019-07-12
Gera žinia iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM): nuo šiol pacientų, siekiančių išvykti gydytis į sanatorijas, sveikatos būklė bus tikrinama pažangesniais metodais – įsigytos naujos priemonės iš JAV. Bloga žinia iš gydymo įstaigų: dar neturime, kas naujove mokėtų naudotis.
Kaip ministerija pirko katę maiše
Iš JAV nusipirktą funkcinio nepriklausomumo nustatymo skalės naudojimo metodiką, pagal kurią pacientai esą bus geriau atrenkami reabilitacijai, šios srities specialistai vertina skeptiškai.

Sujudimas sukeltas 
Kai tik nuskamba žinia, kad (SAM) perka naują priemonę skirtą sveikatai gerinti, neretai pasigirsta ir balsų esą mūsų šaliai tai per brangu, kažin, ar pirkinys atneša naudos. Tokį atgarsį kelia ir šįkart iš JAV įsigyta funkcinio nepriklausomumo nustatymo skalės naudojimo metodikos parengimo licencija FIM, kuri skirta tiksliau nustatyti paciento fizinę ir psichinę sveikatos būklę. Šaliai toks pirkinys atsiėjo apie 9 tūkst. eurų. Viso projekto vertė, siekiant sveikatos specialistus apmokinti ja naudotis, siekia dar apie 250 tūkst. eurų. Ar duoda tas naudos, matysime neilgai trukus.
 
„Skalė nėra panacėja, tik vienas instrumentų nustatant tiek fizinius, tiek psichinius sveikatos sutrikimus. Skalė bus naudojama atrenkant pacientus, kuriuos reikia siųsti fizinės reabilitacijos. Ne paslaptis, pasitaiko pacientų, kurie naudojasi galimybe sanatorijoje pailsėti, nesuprasdami, kad tikslas – gydytis.
Taip pat reabilitacijos metu bus nustatoma, ar taikyta gydymo metodika pagerino paciento sveikatos būklę“, - apie naujovę pasakojo SAM Slaugos koordinavimo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Biekšienė.
 

Prastai nustatomi negalavimai
SAM pirkinį motyvuoja tuo, kad nors paciento sveikatos būklei vertinti ir nurodyta aibė specialių ligų kodų, pacientų atranka, kam priklauso fizinės reabilitacijos gydymas, vyksta ne tik pagal jam suteiktą kodą, bet ir pagal esamą sutrikimo laipsnį. Be to, pastebima, kad daugelio pacientų ligų kodai nėra nurodyti, tačiau sveikatos sutrikimo pobūdis yra toks, kad fizinės reabilitacijos šiam pacientui tikrai reikia.
 
„Tokiu atveju sveikatos priežiūros specialistai išimties tvarka yra priversti kreiptis į ligonių kasas, dėl to atsiranda ir pretekstų korupcijos elementams. Siekdami išvengti nesusipratimų priėmėme sprendimą iš JAV Bafalo universiteto įsigyti licenciją, kuri skirta nustatyti tikrąją paciento sveikatos būklę, organizmo funkciją“, - aiškina R.Biekšienė.
 
Vertina neigiamai
Savo ruožtu sveikatos specialistai įsigytą funkcinio nepriklausomumo nustatymo skalės naudojimo metodiką vertina skeptiškai.
„Jau esame girdėję apie šią programą ir sanatorijų reabilitacijos įstaigų asociacijoje išreiškėme neigiamą vertinimą. Tai didins biurokratiją ir pareikalaus didelių laiko sąnaudų. Pinigai, kurie minimi, dar ne viskas. Įstaigoms tas kainuos dar papildomai. Gal ir galima būdų diegti tokią sistemą, tačiau būtų galima apsieiti be įstatymo pakeitimų. Pirma reikėtų patikrinti ir įvertinti, ar iš to bus realios naudos, o tik tada visiems pereiti. Dabar gydymo įstaigos bus verčiamos sistemą naudoti“, - tikina Abromiškių reabilitacijos ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Vitalijus Glamba.
 
„Visų pirma nusiperkama teorija, dabar bus ieškoma, kaip tai pritaikyti praktiškai. O specialistai sako, kad tai nėra efektyvi priemonė. Kada įsigalios sistema, taip pat neaišku, kol visi išmoksime naudotis... Man, kaip pacientui, aleliuja bus seniai“, - nepritaria naujovei ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Jonas Liesys.
 
Sieks apmokyti visus
Nors nuogąstaujama, kad nauja metodika mokės naudotis tik saujelė išrinktųjų, SAM tikisi iki kitų metų liepos apmokyti bent du trečdalius visų Lietuvoje dirbančių sveikatos specialistų.
„Mokymai baigsis spalio mėnesį, kuomet bus apmokyti du šimtai dešimt specialistų (o tai sudaro trisdešimt penkias specialistų komandas), nes tik tiek išgalėjome skirti lėšų šiam projektui. Tačiau po to pamažu bus siekiama apmokyti visus sveikatos priežiūros specialistus“, - žada SAM atstovė.


 
Komentarai 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Irena Degutienė:

- Lietuvoje fizinė reabilitacija pagrįsta ir moksliškai, ir praktiškai, ar tai būtų pirminis ar antrinis gydymas. Mūsų medikai - puikūs. Nesuprantu, kam keisti gerai veikiančią sistemą. Prieš ką nors naujo diegiant, svarbu numatyti tikslą. Dabar neaišku, kodėl atsirado poreikis kreiptis į amerikiečius, kurie sugalvojo neva geresnį metodą? Nesuprantu, kodėl reikalinga pirkti pakankami brangią sistemą, kuri neaišku, ar bus realiai įgyvendinta mūsų sveikatos sistemoje. Kokią naudą tai duos medikams, o svarbiausia - pacientams?
 


Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vykdančioji direktorė Lina Nosevič:

- Iš Sveikatos apsaugos ministerijos labai trūko konstruktyvumo ir paaiškinimo, kokią naudą duos įsigytas modelis FIM. Be to, nėra ir aiškios strategijos, pozicijos apie reabilitacijos požiūrį ir apie profilaktiką, prevenciją.
Viena vertus, tobulinti sistemą visada yra gerai: perimti pasiteisinusią kitų šalių praktiką, kuri duoda pridėtinę vertę sistemai ir paciento sveikatos identifikavimui yra sveikintina, tačiau šiuo atveju projekto pirkimas turi daug neskaidrių dalykų.
 
Iš SAM lauksime detalesnių paaiškinimų, kuo naujas modelis bus pranašesnis už esamą sistemą, kaip bus samdomi ekspertai, kaip bus apmokomas personalas, kokią naudą iš to gaus gydytojai ir pacientai.
Gal pavienių universiteto atstovų ir buvo klausta pateikti įžvalgų prieš perkant sistemą, tačiau į mūsų asociaciją SAM nė nesikreipė aptarti, ar reikalinga tokia priemonė, o mes, organizacija vienijanti sanatorijas ir reabilitacines įstaigas, tikrai turėjome turėti bent vieną žmogų toje darbo grupėje, kuri priiminėjo sprendimus.

 
Tarp kitko
Tokia skalė taikoma 70 procentų pasaulio šalių, kurioje gydymo tikslais taikoma fizinė reabilitacija.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris