Kai tik gaus, aprūpins, tik kad būtų ne per vėlu (papildyta Medikų sąjūdžio pranešimu)

www.lsveikata.lt
2020-03-23
Lietuvos medikų sąjūdis ragina pasirūpinti, kad visi medikai be išimties, dirbantys gydymo įstaigose būtų aprūpinti bent jau respiratoriais. Deja, gydymo įstaigų vadovai sako, jog šiandien tokių galimybių nėra. Mat pagal numatytus reikalavimus šiuo metu visomis apsaugos priemonėmis turėtų būti aprūpinti tik tie, kurie tiesiogiai susiduria su koronavirusu.
Kai tik gaus, aprūpins, tik kad būtų ne per vėlu (papildyta Medikų sąjūdžio pranešimu)

Sekmadienį vėlų vakarą pasiekė pirma siunta 5000 reagentų. Jų turėtų užtekti, kaip minėjo sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ir Nacionalinės visuomenės sveikatos tyrimų laboratorijos vadovas Vidmantas Zimnickas, maždaug savaitei. Žinant, kad virusas retina medikų gretas, kurie nebuvo niekur išvykę iš šalies, šiandien spaudos konferencijoje pasiteiravus sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, kurių gydymo įstaigų medikai bus pirmiausia tiriami dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu, jis teigė negalintis šiuo metu tiksliai atsakyti. Užsikrėtimo atvejai užfiksuoti Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, Šeškinės poliklinikoje Vilniuje bei Ukmergės ligoninėje.

Paklaustas, ar visos gydymo įstaigos turi apsisaugojimo priemones ministras teigė, jog šiuo metu tokius klausimus dažniausiai kelia neinfekcinių ligoninių medikai. Tiesa, jų apsauga dar anksčiau turėjo pasirūpinti gydymo įstaigų vadovai. Ministras sutinka, kad Medikų sąjūdžio keliamas klausimas dėl respiratorių visiems dirbantiems medikams, būtų geras sprendimas. Deja, kol, neatkeliaus užsakyti didžiuliai kiekiai šių reikiamų priemonių, to padaryti nėra įmanoma.



Lietuvos medikų sąjūdis išplatino pranešimą dėl ypač sudėtingos situacijos, susidariusios šiuo metu Lietuvoje dėl COVID-19 infekcijos.
 
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS PADĖTIES
KOVOJANT

SU COVID-19 IR NEATIDĖLIOTINŲ VEIKSMŲ ATLIKIMO

 
Lietuvos medikų sąjūdis (toliau – LMS), būdamas socialiai atsakinga, rūpestinga ir dalykiška organizacija, jungianti ir atstovaujanti Lietuvos Respublikos medikus, aktyviai dalyvaudama kovoje su infekcinės ligos COVID-19 (koronaviruso SARS-CoV-2) plitimu, prisidėdama prie sveikatos priežiūros įstaigų ir specialistų aprūpinimo būtinomis darbo apsaugos priemonėmis, rengdama metodinius nurodymus bei rekomendacijas specialistams, koordinuodama renkamas paramas, užtikrindama bendradarbiavimą tarp gydymo įstaigų, specialistų, pacientų, verslo atstovų bei socialinių partnerių, apibendrindama pastarųjų 8 (aštuonių) dienų sukauptą patirtį, kreipiasi į Jus, gerbiamus šio laiško adresatus:
(i) atkreipdama dėmesį į iki šiol itin lėtai besikeičiančią situaciją, kovojant su esama valstybės lygio ekstremalia situacija - infekcinės ligos COVID-19 (koronaviruso) plitimu;
(ii) išreikšdama ypatingą susirūpinimą dėl sveikatos priežiūros specialistų darbo sąlygų ir apsaugos nuo COVID-19 priemonių stokos bei nesavalaikio šių apsaugos priemonių tiekimo;
(iii) medicinos bendruomenės vardu pareikšdama nepasitikėjimą esamam valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovui-Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai;
(iv) prašydama imtis neatidėliotinų veiksmų, valdant esamą situaciją, griežtinant bei tikslinant visuomenės saviizoliacijos ir privalomos izoliacijos sąlygas, įtraukiant į priimtų teisės aktų vykdymo kontrolę teisėsaugą;
(v) teikdama savo siūlymus ir rekomendacijas.
 
Pirma, LMS reikalauja ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 23 d. (pirmadienio) 24:00:
1.1. pakeisti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 27 d. potvarkį Nr. 43 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo paskyrimo“;
1.2. vietoje esamo Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo - sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos paskirti kvalifikuotą, kompetentingą ir patyrusį panašaus pobūdžio ir lygio krizių valdymo vadovą (atsižvelgus į kitų pasaulio šalių ir ES valstybių narių gerąją patirtį, tai gali būti ir Lietuvos kariuomenės atstovas);
1.3. numatyti, kad naujam Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovui turi patarti šie sveikatos sistemos specialistai – epidemiologas, imunologas, virusologas, taip pat kiti kvalifikuoti ir kompetentingi specialistai.
 
Antra, nedelsiant, tačiau ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00:
2.1. pradėti visų sveikatos priežiūros specialistų, teikiančių pagalbą pacientams, PGR tyrimus;
2.2. tęsti visų sveikatos priežiūros specialistų, teikiančių pagalbą pacientams, būklės stebėseną, atliekant periodinius tyrimus;
2.3. sveikatos priežiūros specialistui atsiradus klinikiniams infekcinės ligos COVID-19 požymiams, pakartotinai atlikti PGR tyrimą;
2.4. imtis neatidėliotinų veiksmų, kad ne vėliau kaip nuo 2020 m. kovo 27 d. (penktadienio) PGR tyrimai būtų prieinami kuo platesnei Lietuvos visuomenės daliai, išplečiant atvejo aprašą ir indikacijas.

 
Trečia, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 sugriežtinti karantino sąlygas, susijusias su Lietuvos visuomenės judėjimo šalies viduje ir apsaugos priemonių naudojimo tvarka, kaip antai:
3.1. pakeisti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. kovo 19 d. įsakymą Nr. V-453 „Dėl elgesio parkuose ir kitose viešose erdvėse“ iš esmės, numatant draudimą rinktis ne tik viešosiose erdvėse, bet ir privačioje aplinkoje, daugiau negu vienos šeimos nariams ir ne daugiau negu 4 asmenims vienu metu, išskyrus daugiavaikes šeimas ir šeimynas;
3.2. nustatyti buvimo maisto prekių parduotuvėse sąlygas, užtikrinant, kad atstumas tarp pirkėjų prie kasų turėtų būti ne mažiau 2 metrų prie kiekvienos kasos;
3.3. įpareigoti visuomenę naudoti apsaugos priemones (respiratorius (FFP1, FFP2, FFP3) kaukes bei vienkartines pirštines), lankantis viešosiose vietose, įskaitant, bet neapsiribojant maisto prekių parduotuvėmis, degalinėmis ir kitomis vietomis.
 
Ketvirta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 23 d. (pirmadienio) 24:00 karantino sąlygoms kontroliuoti ir judėjimo ribojimo sąlygas prižiūrėti pritraukti Lietuvos policijos pareigūnus, o esant būtinumui – Lietuvos kariuomenės specialistus, aprūpinant juos būtinomis apsaugos priemonėmis. Turi būti užtikrintas karantino sąlygų vykdymas, tiek informuojant visuomenę dėl galimų pasekmių, tiek dėl sankcijų, nesilaikant karantino sąlygų.
 
Penkta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 imtis papildomų neatidėliotinų priemonių apsaugoti farmacijos specialistus (vaistininkus ir jų padėjėjus), dirbančius vaistinėse ir aptarnaujančius pacientus – teikti išsamią informaciją apie COVID-19 plitimą, apsaugos priemonių naudojimą, rengti siūlymus ir rekomendacijas dėl veiklos organizavimo; užtikrinti, kad kiekvienoje vaistinėje tarp farmacijos specialisto ir pacientų būtų apsauginis barjeras.

 
Šešta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 imtis neatidėliotinų veiksmų apsaugoti maisto prekių ir paslaugų sektorių darbuotojus, įskaitant, bet neapsiribojant, maisto prekių parduotuvių kasų darbuotojus, maisto turgų prekybininkus, veterinarijos prekių ir veterinarijos vaistinių darbuotojus, degalinių kasų darbuotojus-operatorius, kitą šiuo metu teisėtai dirbantį personalą), užtikrinant, kad minėti darbuotojai būtų aprūpinti apsauginėmis pirštinėmis, dezinfekcijos priemonėmis, respiratoriais arba apsauginėmis kaukėmis.
 
Septinta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 23 d. (pirmadienio) 24:00 karantino sąlygoms kontroliuoti ir judėjimo ribojimo sąlygos prižiūrėti pritraukti Lietuvos policijos pareigūnus, o esant būtinumui – Lietuvos kariuomenės specialistus, aprūpinant juos būtinomis apsaugos priemonėmis. Turi būti užtikrintas karantino sąlygų vykdymas, tiek informuojant visuomenę dėl galimų pasekmių, tiek dėl sankcijų, nesilaikant karantino sąlygų.
 
Aštunta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 kreiptis į Lietuvos mokslo bendruomenę, įvertinti jos turimas žinias, įgūdžius, įrangą bei technologinius pajėgumus gaminti Lietuvos Respublikoje reikalingus tyrimų reagentus, tyrimo terpes, kitas būtinas priemones, sudaryti planą šiems veiksmams atlikti.
 
Devinta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 parengti strateginį kovos su infekcine liga COVID-19 (koronavirusu) planą, numatant kasdienius veiksmus, atsakingas organizacijas ir asmenis, kontaktinius duomenis bei apibrėžiant kitą aktualią informaciją. Paviešinti šį planą visuomenei, specialistams, verslui bei socialiniams partneriams. Įtraukti į šio plano rengimą visas suinteresuotas puses.
 
Dešimta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 24 d. (antradienio) 24:00 įvertinti naujos izoliacijos infrastruktūros sukūrimo galimybę, naudojantis šiuo metu valstybės dispozicijoje (LMS žiniomis, Teisingumo bei Vidaus reikalų ministerijų žinioje) esančia laisve infrastruktūra, kurioje būtų sudaryti galimybę individualizuotai laikytis saviizoliacijos sąlygų.
 
Vienuolikta, ne vėliau kaip iki 2020 m. kovo 25 d. (trečiadienio) 24:00 priimti atitinkamus teisės aktų pakeitimus ir papildymus, susijusius su visapusiška verslo ir socialinių partnerių integracija į sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimą būtinomis priemonėmis, įranga, reagentais, kitomis medžiagomis ir priemonėmis procesą, užtikrinant efektyvią ir savalaikę kovą su infekcinės ligos COVID-19 plitimu.
LMS atkreipia Jūsų dėmesį, kad visi šie sprendimai turi ne tik faktinį, bet ir išsamų, nuoseklų ir tvirtą teisinį pagrindą, kuris aprašytas LMS ir jos partnerių atliktoje Lietuvos Respublikos kovos su COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) teisinės aplinkos ir siūlomų sprendimų pagrindimo analizėje (parengta pasidalinimui).
 
Tikimės ir viliamės, kad LMS ir visų Lietuvos sveikatos priežiūros specialistų balsas bus išgirstas, į pateiktus siūlymus bus operatyviai ir dalykiškai atsižvelgta, taip užtikrinant šalies gerovę, stabilumą bei tvarumą. Tikimės, kad LR Prezidentas, kaip populiariausias tiesiogiai Lietuvos žmonių išrinktas politikas, imsis lyderystės šiuo sunkiu šaliai laikotarpiu.
Esame pasiruošę atsakyti į visus Jūsų klausimų, jeigu tokių būtų.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris