Iš skolų Jonavos ligoninę trauks meras?

Eimantas Šaulitis
2020-01-14
Treti metai iš eilės Jonavos ligoninė gyvena „į minusą“. Ant mero Mindaugo Sinkevičiaus stalo nugulė jo paties suformuotos darbo grupės planas, kaip gydymo įstaigai išsikapanoti iš skolų liūno.
Iš skolų Jonavos ligoninę trauks meras?
Darbo grupė Jonavos ligoninei gelbėti siūlo skirti iki 210 tūkst. eurų. Dotacija - ne skoloms padengti, o įrangai įsigyti, įstaigos teikiamų paslaugų spektrui praplėsti. Finansinė injekcija – tik siūlymas, kuriam dar turi pritarti rajono taryba.

Svarsto dotaciją

„Darbo grupė siūlo įteikti ligoninės vadovams meškerę vietoj jų prašomo kibiro žuvies – visą paketą priemonių, taip pat ir piniginę dotaciją reikalingai įrangai įsigyti ir patalpoms įsirengti. Visa tai siūloma tikintis, kad šios priemonės leis ligoninei užsidirbti daugiau pajamų, pasiekti teigiamą finansinę situaciją, pritraukti jaunų specialistų ir teikti kokybiškas paslaugas gyventojams“, - sako rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

 
Meškerė ne pati pigiausia. Darbo grupė Jonavos ligoninei gelbėti siūlo skirti iki 210 tūkst. eurų. Dotacija - ne skoloms padengti, o įstaigos pajamoms būtinoms priemonėms didinti: echoskopui, laparoskopui įsigyti, dienos chirurgijos pacientams stacionarizuoti ir pooperaciniam stebėjimui reikalingoms patalpoms įrengti. Tiesa, savivaldos atstovai atkreipia dėmesį, kad finansinė injekcija – tik siūlymas, kurio negalima laikyti numatoma pinigine dotacija tol, kol nepritarė rajono taryba.
 

Kokia žūklė be žvejo? Be nuolatinio vadovo vietinė gydymo įstaiga gyvena devintą mėnesį. Pavasarį konkursą paskelbusi savivalda suskubo jį atšaukti. Esą valdyti esamos būklės ligoninę – atsakomybė per didelė, o be direktoriaus ir gyventi taupiau. Panašu, pribrendo pokyčių laikas. Gruodžio viduryje paskelbtas naujas konkursas vadovo pareigoms eiti. „Gauta ne viena paraiška, šiuo metu jos yra vertinamos. Konkurso laimėtojas paaiškės sausio mėnesį“, - dalyvių pavardžių neišduoda Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas.
 
Veržiasi diržus
V.Majausko teigimu, tiksli ligoninės finansinė padėtis savivaldai žinoma nėra: „Kol kas Jonavos ligoninė skelbia tik praėjusių metų pirmų devynių mėnesių finansines ataskaitas. Jų rezultatai ir privertė sunerimti steigėją, nes šio laikotarpio nuostolis viršijo 325 tūkstančius eurų, o sąnaudos darbo užmokesčiui sudarė beveik aštuoniasdešimt šešiais procentus visų pajamų. Šiuo metu turime įstaigos vadovų patikinimus, kad padėtis stabilizuojama, tačiau preliminarius, neaudituotus skaičius pamatysime ne anksčiau kaip vasario mėnesį.“
Diržų veržimosi jau griebėsi laikinasis gydymo įstaigos vadovas Vidas Kačiušis. Jo iniciatyva, prieš pat šventes sutrumpintas ligoninės pareigybių sąrašas. Tiesa, ne itin drastiškai. Su savivaldybės palaiminimu panaikinta 11 pareigybių. Nebereikalingas pasirodė gydytojas psichiatras, keli technologai ir pagalbiniai darbuotojai. Užtat prisireikė dietisto ir paramediko.
 
Tarp darbo grupės rekomendacijų ir didesnis dėmesys personalui: siūloma įpareigoti savivaldybės administraciją parengti ligoninės gydytojams skirtų būstų įsigijimo ir suteikimo tvarkos projektą. Pastebėta, kad menkai pasitelkti svertai naujiems gydytojams privilioti. „Ligoninė 2017-ųjų pavasarį nepasinaudojo ES priemonių galimybėmis pritraukti jaunus specialistus, nors tuomet tai buvo galima padaryti prisidedant prie rezidentų finansavimo vos dvidešimčia procentų steigėjo lėšų“, - pastebi darbo grupės narė, savivaldybės Turto ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Jolita Gumaniukienė. Tačiau tuometė Jonavos ligoninė Aldona Balutienė tokių kaltinimų dabar kratosi. „Septynioliktais metais nebuvo problemų, aš turėjau specialistų. Kokius aliarmus man kelti, kodėl ruoštis daktarus, jeigu tuo metu jų netrūko“, - sprendimą argumentavo ji.
 

Iš kur problemos?

Pasak šešerius metus Jonavos ligoninei vadovavusios Aldonos Balutienės, sklandų gydymo įstaigos darbo ritmą sujaukė visai ne skolos, o staiga atsiradę gandai apie reorganizaciją. „Darbuotojų bėgimas prasidėjo aštuonioliktų metų pabaigoje, kai pasidarė nebeaiškus ligoninės likimas: ar ji lieka regionine, ar virsta slaugos. Tapo neaišku, pavyzdžiui, ar akušerijos-ginekologijos, traumatologijos skyriai išliks. Žmonės pradėjo ieškotis vietų kitur, nelaukdami, kol kurį nors profilį sumažins. Žinot, gydytojai, kurie jauni, žiūri nelaukdami, užsiima vietą kitur, nes bijo likti be pajamų“, - sako A.Balutienė.

 
Jos teigimu, finansinės problemos ligoninės veiklą apsunkino, bet nebuvo pagrindinė kilusio sujudimo priežastis. „Prasidėjo reikalavimas kelti atlyginimus. Finansinių galimybių lyg ir nelabai turėjome, o kada darbuotojų atlygio vidurkis yra žemesnis nei visos respublikos, vis tiek turi motyvuoti, kad jie liktų dirbti. Pakėlus užmokestį aštuonioliktais metais šiek tiek susidarė minusas. Iš to išpūtė baisinį burbulą, kuris tikrai buvo ne vietoj. Politiniai žaidimai prasidėjo. Ir kilo panika. Eiliniam darbuotojui sunku suprasti, kas čia vyksta“, - sakė buvusi vadovė.
 
Su konkursu, A.Balutienės manymu, buvo pavėluota: „Jį reikėjo surengti praėjusiais metais. Dėkui Dievui, konkursą pagaliau paskelbė. Kuo skubiau būtų vadovas rastas, tuo greičiau ligoninės darbas grįžtų į savas vėžes. Laikinas direktorius vis tiek nesiima spręsti jokių rimtų problemų... Gal viskas pasitaisys, nereikia pesimistiškai galvoti. Ateis vadovas suskaičiuos pinigus, nuspręs kokios galimybės, kokias paslaugas didinti. Pagrindas – kiek rajono gyventojams gali suteikti paslaugų. Jeigu atsisakysi specialistų, tada žmonės lėks į Kauną. Užsikerti kelią pasididinti sau pajamas. Čia ne kaimo ligoninė. Teikiamos viso profilio paslaugos.“
A.Balutienės įsitikinimu, būsimam vadovui košės srėbti reikės mažiau nei jai pačiai. „Kai aš atėjau tryliktais metais iššūkiai buvo didesni. Ligoninė turėjo tris su puse milijonų skolos ir buvo beveik užblokuotos banko sąskaitos. Palyginti su ta padėtimi – dabar juokas“, - tikino buvusi Jonavos ligoninės direktorė.

 
Tarp kitko
Pagal Valstybinės ligonių kasos skelbiamus duomenis, vidutinis Jonavos ligoninės gydytojo atlyginimas šių metų sausio–rugsėjo mėnesiais bruto buvo 1976 eurai. Šalies vidurkis – 2497 eurai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris