Interaktyviame žemėlapyje – medikų atlyginimų pokyčiai

SAM inf.
2020-06-04
Nuo šiol informacija apie vidutinį vieno etato gydytojų, slaugytojų darbo užmokestį net tik skirtingose  savivaldybėse, bet ir skirtingose gydymo įstaigose bus prieinama vienoje vietoje, patogiai ir suprantamai visiems. Tokios informacijos ieškančiam žmogui, patekus į svetainę, tereikės pasirinkti jį dominančią  savivaldybę ar atskirą gydymo įstaigą ir jis iškart matys aiškiai ir paprastai pateikiamus duomenis, galės palyginti pasirinktų konkrečių gydymo įstaigų medikų vidutinį uždarbį.
Interaktyviame žemėlapyje – medikų atlyginimų pokyčiai

ŽEMĖLAPĮ RASITE ČIA.   
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, iki šiol tokio patogaus įrankio, kuriame paprastai būtų pateikiama tokios apimties informacija, nebuvo. Tad ši naujovė bus naudinga ir patiems medikams, ir visuomenei, ir žiniasklaidai.

„Medikų atlyginimai tikrai yra ta tema, apie kurią dažnai kalbame, dėl ko dažnai diskutuojame, ieškome galimybių. Pasigirsta vienokių ar kitokių nuogąstavimų, kad susitarimai nevykdomi, situacija nesikeičia. Tad labai norisi, kad būtų kalbama, pavadinkime, skaičių kalba, kad viskas būtų labai aišku, suprantama ir neliktų vietos interpretacijoms. Tuo tikslu ir parengtas šis interaktyvus žemėlapis, kurį lengvai supras kiekvienas, kam tokia informacija įdomi. Labai kviečiu visus susipažinti, domėtis situacija tiesiai iš pirminio šaltinio, o ne gandais ar nesusisteminta informacija“, – sako ministras A.Veryga.
 
Interaktyviame žemėlapyje – infografike – bus galima palyginti konkrečių žmogų dominančių gydymo įstaigų gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio vidurkius, atlyginimų pokyčius per paskutiniuosius tris darbo užmokesčio didinimo etapus. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, bus galima pasižiūrėti, kaip kito pasirinktų darbuotojų grupių vidutinis darbo užmokestis skirtingose gydymo įstaigose, palyginti, kokie vidutinių atlyginimų skirtumai tarp gydymo įstaigų skirtingais darbo užmokesčio didinimo laikotarpiais.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad medicinos darbuotojų darbo užmokesčio didinimas numatytas susitarimuose su medikų profesinėmis sąjungomis. Tuo tikslu nuo 2016 m. planingai didinami sveikatos priežiūros paslaugų, kompensuojamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, baziniai įkainiai.
 
Remiantis statistiniais duomenimis, 2019 m. rugsėjo – 2020 m. vasario mėn. LNSS viešųjų gydymo įstaigų  gydytojų vidutinis bruto, t. y. iki mokesčių, darbo užmokestis sudarė 2 681 eurą, o slaugytojų –1 403 eurus, kito personalo, teikiančio sveikatos priežiūros paslaugas – 1 243 eurus. Su profesinėmis sąjungomis suderintos šios siekiamybės: šalies mastu gydytojų vidutinis bruto darbo užmokestis turėtų būti ne mažesnis nei 3 250 eurų, o slaugytojų – 1 625 eurai.
Gegužę visą medikų bendruomenę, t. y. visus  sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, pasiekė papildomi 130 mln. eurų iš PSDF. Šios lėšos – tai paskutinis visų medikų algų didinimo etapas, dėl kurio buvo susitarta. Kol kas interaktyviame žemėlapyje šio etapo įtaka medikų darbo užmokesčio pokyčiams neatsispindi.
 
Didžiausi ir mažiausi VDU TOP 5
  ASPĮ pavadinimas 2019 09-2020 02 mėn.
Eil. Nr. Gydytojų VDU etatui
  didžiausi VDU  
1 VšĮ Palangos ASPC 4.944
2 VšĮ Tauragės ligoninė 4.467
3 VšĮ Kaltinėnų PSPC 4.430
4 VšĮ Rūdiškių PSPC  4.148
5 VšĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninė 3.924
  mažiausi VDU  
1 VšĮ Panemunių ambulatorija 1.238
2 VšĮ Valakupių reabilitacijos centras 1.222
3 VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras "DAINAVA" 1.181
4 VšĮ Sveikatą į namus 1.038
5 VšĮ Rastis 937
 
  ASPĮ pavadinimas 2019 09-2020 02 mėn.
Eil. Nr. Slaugytojų VDU etatui
  didžiausi VDU  
1 VšĮ Alytaus miesto sav. PSPC 2.318
2 VšĮ Kauno raj. GMP stotis 2.304
3 VšĮ Vilniaus GMP stotis 2.058
4 VšĮ Alytaus raj. sav. GMP stotis 1.999
5 VšĮ Priekulės PSPC 1.986
  mažiausi VDU  
1 VšĮ Rastis 777
2 VšĮ Eišiškių ASPC 756
3 VšĮ Paluknio ambulatorija 688
4 VšĮ Panemunių ambulatorija 614
5 Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centras 519
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris