Ilgąjį savaitgalį didžiuosiuose miestuose planuojama tirti atsitiktinius žmones

Ignas Jačauskas, BNS
2020-04-30
Ilgąjį savaitgalį dešimtyje didžiųjų miestų planuojama atlikti išplėstinį atsitiktinių žmonių testavimą dėl koronaviruso, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 
Ilgąjį savaitgalį didžiuosiuose miestuose planuojama tirti atsitiktinius žmones

„Ilgąjį savaitgalį išnaudosime atlikti nemažą kiekį testų, kuris paprastai per savaitgalį nukrenta. O tas tyrimų skaičius leistų įsivertinti tam tikrą epidemiologinę situaciją ten, kur žmonės lankosi intensyviausiai“, – spaudos konferencijoje sakė A.Veryga.
„Savivaldybės išsirinks tam tikrą vietą. Labiausiai tikėtina, kad tai bus didelis prekybos centras, kur yra didelis traukos objektas“, – pridūrė jis.

Pasak jo, šiose vietose žmonėms bus išduodami kodai, kurie leis per Karštąją liniją 1808 užsirašyti testui į mobilųjį patikros punktą.
Dviejų didžiųjų miestų – Vilniaus ir Kauno – pasirinktose vietose, anot ministro, turėtų būti įrengti ir atskiri mobilieji patikros punktai, kuriuose iš karto bus paimamas ėminys.
„Bus testuojami tiek žmonės, kurie ateina į tam tikras apsipirkimo vietas, tiek tų vietų darbuotojai, vaistininkai galės būti testuojami“, – kalbėjo A.Veryga.
„Kalbame tiesiog apie įprastą populiaciją, kuri savaitgalio metu ateina į prekybos centrą, tuo pačiu dalį tyrimų atliekant ir darbuotojams“, – teigė ministras.
 
Anot jo, per savaitgalį didžiuosiuose miestuose bus išdalinti „keli tūkstančiai“ kodų tyrimams.

Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas Tumas Beinortas ketvirtadienį Vyriausybės spaudos konferencijoje sakė, kad kol nėra išrasti vaistai ar vakcina nuo koronaviruso, labai svarbu šalyje vykdyti reguliarią epidemiologinę kontrolę.
„Epidemiologinė kontrolė yra aktyvus visuomenės testavimas ir proaktyvus situacijos sekimas, koks yra užsikrėtimo dažnis tarp ne vien tik simptomus turinčių, bet ir besimptomių asmenų“, – teigė jis.
Pasak gydytojo, šiuo metu Lietuvoje testuojama pakankamai daug simptomų neturinčių valstybės tarnautojų, pareigūnų ir medikų, bet nežinoma situacija bendroje populiacijoje.
 
A.Veryga sako, kad reguliariai tirti atsitiktinius žmonės planuojama ir ateityje, tačiau viskas priklausys nuo to, ar patys gyventojai norės tą daryti.
„Aišku, žmonės turi eiti tirtis, varu nenuvarysim. Matysim, kaip seksis šį savaitgalį, kaip žmonės registruosis, kaip aktyviai dalyvaus. Pats prioritetas buvo didžiausios rizikos grupės, bet visuomenę testuoti taip pat reikia. Pradėsim nuo šio savaitgalio, matysim, ar reikės koreguoti kažką, ar ne“, – kalbėjo ministras.
Lietuvoje koronavirusas šiuo metu patvirtintas 1385 asmenims. Trečiadienį ištirti 7354 mėginiai, iš viso šalyje atlikti 125 555 tyrimai dėl COVID-19.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris