Į Lietuvą per šešerius metus neįleista beveik 4 mln. nesaugių medicinos priemonių

www.lsveikata.lt
2019-05-24
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnyba) ir Muitinės bendromis pastangomis per šešerius metus šalies rinka ir gyventojai buvo apsaugoti nuo beveik 4 mln. netinkamų medicinos priemonių.
Į Lietuvą per šešerius metus neįleista beveik 4 mln. nesaugių medicinos priemonių
„Daugiau nei pusė siuntose esančių medicinos priemonių neatitiko taikomų reikalavimų, todėl buvo neleista teikti į apyvartą apie 24 tūkst. vienetų medicinos. Dažniausiai prekės buvo siunčiamos iš Kinijos, Korėjos, JAV, taip pat Indijos, Rusijos, Turkijos“, – teigia Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės teigimu, siekiant, kad į Lietuvą būtų įvežtos tik kokybiškos medicinos priemonės, per pastaruosius 12 mėnesių atlikta apie pusę šimto gautų siuntų patikrinimų įvairiuose muitinės postuose.
„Daugiau nei pusė siuntose esančių medicinos priemonių neatitiko taikomų reikalavimų, todėl buvo neleista teikti į apyvartą apie 24 tūkst. vienetų medicinos priemonių – odontologinių priemonių ir instrumentų, ortopedinių įtvarų ir reabilitacijos priemonių, tvarsliavos, in vitro diagnostikos reagentų, trombocitais praturtintos plazmos (PRP) ruošimo mėgintuvėlių, siūlų mezoterapijos procedūroms ir kitų. Dažniausiai prekės buvo siunčiamos iš Kinijos, Korėjos, JAV, taip pat Indijos, Rusijos, Turkijos“, – teigia N.Ribokienė.

 
Akreditavimo tarnybos sprendimu neleista teikti į rinką medicinos priemonių, kurios nepaženklintos atitikties ženklu CE, neregistruotos Europos Bendrijoje, kurių gamintojai nebuvo sertifikuoti arba sertifikatai nustoję galioti. Yra nustatytų atvejų, kuomet medicinos priemonės nebuvo ženklintos apskritai jokia identifikacine informacija, tai yra nenurodytas net gamintojo pavadinimas ir kilmės šalis, galiojimo laikas, nebuvo pridėtos naudojimo instrukcijos.
 
Vieno tikrinimo metu buvo aptikta siunta su nenurodyto gamintojo mezoterapiniais siūlais. Šie siūlai invazinės procedūros metu įterpiami į poodį, dažniausiai veido srityje, ir suyra per maždaug 4–6 mėnesius. Atsižvelgiant į tai, kad šie siūlai priskiriami aukštai rizikos klasei, jų atitikties vertinime turėjo dalyvauti notifikuotoji įstaiga ir gamintojas turėjo gauti atitinkamą sertifikatą. Tačiau pagal prekės ženklinimą ne tik nebuvo įmanoma nustatyti gamintojo ir kilmės šalies, nebuvo nurodytas nei galiojimo laikas, nebuvo informacijos apie gaminio sterilumą, taigi tikėtina, kad jie buvo nesterilūs. Panaudojus tokias priemones yra didelė komplikacijų bei infekcijos rizika.
 
Akreditavimo tarnyba įspėja tiek medicinos priemonių platintojus, tiek specialistus, prieš įsigyjant medicinos priemones įsitikinti, kad jos yra tinkamai paženklintos, o gamintojai turi būtinus atitikties dokumentus ir yra registravę savo medicinos priemones Europos Bendrijoje. Gyventojai taip pat raginami atsakingai rinktis specialistus, kurie atlieka procedūras su medicinos priemonėmis, nesivaržyti ir paprašyti parodyti, ypač vienkartinio naudojimo ar sterilių medicinos priemonių, pakuotes, kuriose turi būti nurodomas gamintojas, galiojimo laikas, atitikties ženklas CE, paskelbtosios įstaigos numeris (jei medicinos priemonė yra sterili, skirta chirurginiam naudojimui).
 
Vykdydama rinkos priežiūrą Akreditavimo tarnyba siekia užtikrinti, kad įstaigoms ir vartotojams nepatektų nesaugios medicinos priemonės, tačiau dėl nesąžiningų, neatsakingų rinkos dalyvių veiksmų, pavojingos medicinos priemonės gali atsidurti naudotojų rankose. Todėl medikai bei vartotojai turi būti budrūs, nenaudoti nesaugių medicinos priemonių, o kilus abejonių dėl jų, kreiptis į Akreditavimo tarnybą.
„Akreditavimo tarnybos specialistų ir muitinės pareigūnų bendradarbiavimas patvirtino, kad tai viena iš efektyviausių ir pigiausių kontrolės formų. Taip pavyko apsaugoti mūsų pacientus ir medikus nuo nesaugių medicinos priemonių bei išvengti galimų neigiamų pasekmių ir komplikacijų. Primename, kad visi medicinos priemonių rinkos dalyviai gali konsultuotis su Akreditavimo tarnybos specialistais, jei kyla klausimų dėl tinkamo medicinos priemonės ženklinimo, gamintojų registravimo, sertifikatų galiojimo ir kitais, su medicinos priemonių sauga susijusiais klausimais“, – ragina N.Ribokienė. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris