Į koronaviruso patikros punktus registracija dar nevykdoma, vietų skaičius bus ribotas

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS
2020-03-19
Karštąją koronaviruso liniją 1808 administruojantys Kauno greitosios medikai pabrėžia iki ministerijos sprendimo dar nevykdantys registracijos į mobiliuosius koronaviruso patikros punktus, įspėja, kad vietų skaičius juose bus ribotas.
Į koronaviruso patikros punktus registracija dar nevykdoma, vietų skaičius bus ribotas

„Mes dar neregistruojame. Apie punkto atidarymą turi oficialiai pranešti Sveikatos apsaugos ministerija ir kai tai bus padaryta ir mums bus duota žalia šviesa, mes iš karto pradėsime registraciją“, – BNS ketvirtadienio rytą sakė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis.
Jis taip pat pabrėžia, jog visų norinčių patikrai medikai tikrai neužregistruos: tiek dėl to, kad registruojami tik žmonės su tam tikrais simptomais, tiek dėl to, kad vietų skaičius punktuose yra ribotas.
 

„Tiek, kiek mums bus duota vietų, tiek mes ir užregistruosime“, – pabrėžė jis.
Pasak greitosios vadovo, žmonių susidomėjimas yra milžiniškas: nuo penktadienio, kai karštoji linija pradėjo dirbti, jau gauta beveik 43 tūkst. skambučių.
„Skaičius yra pakankamai didelis. Kiekvieną dieną sulaukiame labai daug žmonių skambučių, kurie klausia, kur galima išsitirti, stengiamės jiems išaiškinti, kad tikrai visiems nereikia tirtis ir ne visi bus tiriami, o tik tam tikra kategorija žmonių, kurie yra grįžę iš užsienio arba turėję tiesioginį kontaktą su patvirtintu atveju ir prie viso šito turi bent vieną iš trijų simptomų: temperatūrą, didesnę nei 37,3 laipsnio, kvėpavimo diskomfortas arba kosulys“, – sakė N.Mikelionis.
 
„Tokie žmonės bus registruojami į tuos mobilius punktus išsityrimui. Bet jų skaičius nebus begalinis. Prašome žmonių supratimo ir suvokimo, kad tikrai negalime visų registruoti ir kad ne numeris 1808 nustato, kokį skaičių registruoti“, – kalbėjo jis.
Pasak jo, žmonės skambina tiek dėl testų, tiek norėdami pasitarti dėl kitų klausimų. Tikimasi, kad iki ketvirtadienio pabaigos pradės veikti nukreipimas į skirtingas institucijas, kai paskambinę žmonės galės pasirinkti, koks klausimas juos domina.
Mobilūs koronaviruso patikros punktai įrengiami Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Tauragėje ir Telšiuose.
 

Visų šių miestų savivaldybės jau numačiusios vietas, tačiau laukia leidimo pradėti veiklą iš ministerijos.
Vilniuje trečiadienį atidarytas pirmasis mobilus koronaviruso patikros punktas „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje Savanorių pr. 124, tačiau jis trečiadienį veikė testavimo režimu.
Punktuose surinkti ėminiai bus tiriami laboratorijose.
Šiuo metu mėginių tyrimus dėl koronaviruso atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).
Sveikatos apsaugos ministerija tyrimus taip pat leido daryti Santaros klinikų, Kauno klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės laboratorijose, tačiau kol kas jie turi būti siunčiami pertikrinti į NVSPL.
 
Planuojama, kad ligoninių laboratorijos pradžioje atliks kasdien minimalius tyrimų kiekius, po keliolika ir keliasdešimt, o vėliau tyrimų apimtys plėsis. 
Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros (NVSPL) laboratorija bus pagrindinė šalies laboratorija, t. y. referentinė laboratorija, kuri teikia galutinius, oficialius ir patvirtintus tyrimų rezultatus, atliktus pagal tarptautinius reikalavimus. 
NVSPL bus koordinuojanti, kuri koordinuos naujųjų laboratorijų veiklą, tad visi ligoninių laboratorijų veiksmai turės būti derinami su centrine laboratorija. 
„Vadinasi, tyrimų rezultatai, atlikti didžiosiose šalies ligoninių laboratorijose, yra tik tarpiniai, o ne galutiniai, rezultatai. Tais atvejais, kai ligoninių laboratorijose atlikti tyrimai bus teigiami, jie privalės būti siunčiami pakartotiniam tyrimui į NVSPL, kur ir bus galutinai oficialiai patvirtinti. Tuo atveju, jei ligoninėse atliktų tyrimų rezultatai bus neigiami, jų kartoti nereikės siųsti į centrinę šalies laboratoriją“, – skelbia SAM. 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris