Gydytojas V.Kasiulevičius: ateinančios dvi savaitės bus lemtingos

www.lsveikata.lt
2020-02-24
Koronavirusui toliau plintant Europoje Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius institucijas ragina imtis veiksmų, kad virusas neišplistų šalyje. Pasak profesoriaus, artėjančios dvi savaitės bus lemtingos.
Gydytojas V.Kasiulevičius: ateinančios dvi savaitės bus lemtingos
Prof. V.Kasiulevičius

Gydytojo komentaras „Facebook“:

Valdžiai
Klausimas atsakingiems asmenims apie veiksmų strategiją VNO oro uoste (Termovizoriai jau veikia? Italijos srauto keleiviams jau matuojame temperatūrą? Šių priemonių efektyvumas apie 40 proc., bet visgi geriau negu nieko. Koks planas dėl skrydžių ribojimo ir laikinos valstybės sienų kontrolės įvedimo?). SARS-CoV-2 plitimo nesustabdysime, bet sulėtinti įmanoma.

 
Visuomenei
Šiandien COVID-19 atvejų Lietuvoje NĖRA REGISTRUOTA, bet mūsų laukia nervingas išbandymų mėnuo. Jeigu viruso plitimas apims Lenkiją, Latviją (ten didesni oro uostai) ir Baltarusiją (intensyvus pasienio rajonų bendravimas), tuomet mes jo neišvengsime irgi. 50:50. Turime dvi savaites. Pamatysime.
Visgi JEIGU virusas įžengs, daugelis susirgimų bus lengvi. Neneigsiu, bus ir mirčių, bet jeigu klausysite medikų ir valdžios rekomendacijų, pasekmės bus lengvesnės.
Šturmuoti ligoninių ir poliklinikų nėra prasmės, nes ten užsikrėsti yra didžiausi šansai. Kinija šį mano teiginį įrodė, dabar sėkmingai įrodinėja Italija. JEIGU infekcija ims plisti Lietuvoje, įtarus sau susirgimą COVID-19 geriau skambinti 112 ir / ar informuoti savo gydymo įstaigą. Rekomendacijos gali keistis augant pacientų srautui.
 
Jeigu tik karščiuojate ir kostite, bet nesergate blogai kontroliuojamu cukriniu diabetu, sunkia širdies, galvos kraujotakos ar inkstų liga, greičiausiai jūsų būklė kontroliuojama, nepanikuokite. Tiesiog laikykitės gydytojų nurodymų.
Jeigu nuo susirgimo pradžios praėjus kelioms dienoms būklė negerėja, o prisidėjo dusulys ir didelis silpnumas (kokio nesate patyrę), didelė tikimybė, kad jums reikia stacionarinės pagalbos. Bet DĖMESIO – DUSULYS DAŽNAI BŪNA PSICHOLOGINĖS KILMĖS. Pabandykite nusiraminti ir dar kartą įvertinti, ar tikrai jūs dūstate, ar tiesiog jaudinatės. Nepamirškite, kad vaikai, paaugliai ir jauni žmonės serga lengviau. Realiai vertinkite riziką.
 
Gali būti, kad protrūkio pradžioje didesnis krūvis (20 procentų sunkesnių ligos atvejų) teks Kauno ir Vilniaus klinikoms, bet intensyvios terapijos skyriai taip pat veikia Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Alytuje ir laikosi reikalingų standartų. Ir ne tik jie. Net mažesnės Lietuvos ligoninės turi efektyvaus stacionarinio gydymo galimybių. Kviečiu pasitikėti medikais. Jeigu jie gelbėjo sergant įprastu plaučių uždegimu, gelbės ir sergant SARS-CoV-2 sukeltu.

Kažkokių paslaptingų vaistų ar priemonių nuo šios infekcijos nėra, kokią aukštą poziciją beužimtum. Tos „stebuklingos“ priemonės yra įprasta mechaninė plaučių ventiliacija ir nedidelei daliai pacientų – ECMO, ekstrakorporinė membraninė oksigenacija. O Kinija dar tik vieną savo aprobuotą antivirusinį vaistą skiria eksperimento tvarka ir sunkiai renka pacientus remdesiviro tyrimui. Geriausiu atveju efektyvus gydymas bus prieinamas po pusės metų ar netgi metų.
 
Gydytojams
Kinai Uhano ligoninėje naudoja tokį pacientų atrankos ir gydymo algoritmą. Logiška schema, bet ateityje tikriausiai koreguotina.

Kinai Uhano ligoninėje naudoja tokią pacientų atrankos ir gydymo algoritmą (3 skaidrė). Logiška schema, bet ateityje tikriausiai koreguotina.
Šaltiniai:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://www.vilnius-airport.lt/en/
https://www.thelancet.com/…/PIIS2213-2600(20)30071…/fulltext
 
https://www.facebook.com/vytautas.kasiulevicius/posts/2011388049007453


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris