Gyduolis tu ar šarlatanas

Greta Vanagienė
2019-10-31
„Duokite delną – pažiūrėsime, kokių problemyčių turite su sveikata“, - kviečia gyduolė prie parduotuvės durų. Šiandien po sveikatinimo vėliava gali lįsti kas tik nori. Jų veikla nėra nei prižiūrima, nei licencijuojama. Savo ruožtu alternatyvios medicinos paslaugas teikiantys atstovai baiminasi, jog reglamentavus jų veiklą be medicininio išsilavinimo nebus galimybės nė mirktelti.
Gyduolis tu ar šarlatanas
Alternatyvios medicinos atstovai inicijavę jų paslaugų reglamentavimo projektą dabar suka uodegą bandydami išvengti atsakomybės, kuri nuguls įstatymui įsigaliojus. Baiminamasi, kad paslaugų teikėjų gretos dėl reikalaujamų veiklos diplomų smarkiai susiaurės.

Per daug reikalavimų
Ant Seimo Sveikatos reikalų komiteto narių stalo guli karštas Alternatyvios medicinos projektas. Sveikatos kontrolieriai mano, kad jis reikalingas, idant būtų atskirta, kas yra tikrieji gyduoliai, o kas - tik mėgėjai. Mat dabar po alternatyvios medicinos vėliava bando prisiglaust ir tie, kurie nieko bendro su sveikatinimu neturi. Tiesa, jam priešinasi alternatyvios medicinos paslaugas teikiantys atstovai. Jų nuomone, minėtame įstatymo projekte gausu perteklinių reikalavimų. Tai, girdi, tik kova su vėjo malūnais.
 
„Šarlatanų ar apsimetėlių visada buvo ir bus. Vieną dieną juos galima vadinti kenkėjais, o kitą – gyduoliais, netikėtai padedančiais įveikti sunkias ligas. Laisvoje Lietuvoje laisvės po truputį vis mažėja. Reikėtų jos duoti tiems, kas nėra kenkėjai nei valstybei, nei nacionaliniam saugumui, nei žmonijai“, - mano tarptautinės Tai Chi Chuan ir Chi Kung asociacijos vadovas Romualdas Petkevičius.

 
Suka uodegas
Projekto rengėjai į tai žvelgia kiek griežčiau. Nėra reikalo duoti peno sukčiams. Taigi jogai, masažuotojai, kvėpavimo technikos ekspertai ir kiti gyduoliai, ruoškite medicinos diplomus. Jūsų paslaugos turi atitikti aukščiausius standartus, o ne būti iš serijos „kaimynė pamokė“.
Vos iš pasitarimo su alternatyvios medicinos šalininkais išėjusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė tikina, kad reglamentuoti šią sveikatos sritį yra ypač svarbu. Anot jos, kartais pasitaiko ir kriminalo, kai laikomos narkotinės medžiagos aiškinant neva tai reikalinga gydymui. Be to, įstatymas leis identifikuoti, kas šioje vietoje ir už ką atsakingas.
 
Pirmininkė stebisi, kad alternatyvios medicinos atstovai, inicijavę projektą, dabar suka uodegą bandydami išvengti atsakomybės, kurią apibrėš įsigaliojęs įstatymas. „Atrodo, jie nori įstatymo, bet iš tiesų nenori jokios kontrolės. Kai pradedi klausinėti, ima aiškinti, kad ir įstatymo nereikia. Dabar jie siekia nuvilkinti projektą. Neva tai neišdiskutuota su visuomene. Žodžiu, padiskutuokime dar dvidešimt metų. Mes tikrai nesiruošiame to daryti, - griežtai nukerta A.Kubilienė. - Viena aišku, kas jiems netinka – reikalaujamas aukštasis medicininis arba kitoks išsilavinimas. Jie mano, kad užtenka vos pusės metų kursų. O juk įstatymo tikslas, kad pacientams paslaugos būtų teikiamos kokybiškos. Dabar nuogąstaujama, kad netradicinės medicinos, smulkaus verslo atstovai neturės galimybių užsidirbti.“
Į tai Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios (papildomos ir natūralios) medicinos rūmų pirmininkas Valdas Bauža atkerta, kad iš tokių paslaugų milijonų nesusikrausi, o jiems esą rūpi, kad tokios paslaugos būtų prieinamos žmonėms.
 
Nederina interesų
Alternatyvios medicinos atstovams pikta, nes sveikatos politikai nenori girdėti jokių jų argumentų, o įstatymo projektą bando prastumti neatsižvelgdami į nieką.

„Šis įstatymo projektas paruoštas taip, kaip jau buvo atmestas ankstesnis socialdemokratų rengtas. Gal kiek ir skiriasi, bet iš esmės niekas nepakoreguota. Esame primaitinti pažadų, kad bus atkreiptas dėmesys į niuansus, o įstatymas bus pakoreguotas mūsų naudai, bet tuo, ko gero, tikėti neverta“, - teigia Papildomos ir alternatyvios medicinos iniciatyvinės grupės atstovas ir Reiki meistras Sigitas Povilaitis.
 
„Bandėme inicijuoti šio projekto sustabdymą ir vietoj jo parengti kitą. Siūlėme remtis kitų šalių teigiama patirtimi. Siūlėme savo pagalbą rengiant projektą, bet niekas nereaguoja“, - sako Reiki pradininkas Lietuvoje S.Povilaitis.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo ruožtu tikina, kad svarstymuose reglamentuoti alternatyviąją mediciną aktyviai dalyvauja potencialūs papildomų ir alternatyvių sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai. „Nuomonių yra įvairių, tad stengiamasi rasti geriausius sprendimus, kurie suderintų kiekvienos organizacijos interesus“, - patikina SAM.


 
Nuomonė
Gydytojas chirurgas, kunigas, humanitarinių mokslų daktaras Andrius Narbekovas:

- Turime pripažinti, kad šiandien tradicinė medicina gydo ne visą žmogų, o tik kūno dalį, pamiršdama, kad turi būti gydomas visas žmogus.
Tačiau netradicinė medicina, nori nenori, patenka ten pat, kur veikia ir visokie šarlatanai. Tai neteisinga tų žmonių atžvilgiu, kurie naudoja jau nuo seno taikomus gydymo metodus. Alternatyvi medicina turi teisę egzistuoti ir būti prieinama. Taigi tai, kad šiandien siekiama alternatyviąją mediciną sukontroliuoti ir sureglamentuoti, manau, turi atitikti visų interesus. Jei žmogus skelbia, kad atlieka masažus, jo paslaugos turi būti kokybiškos.
Kita vertus, paslaugų teikėjai patys turėtų būti suinteresuoti, kad tarp jų nebūtų žmonių, kurie neturi sertifikatų. Vienas šarlatanas gali padaryti blogą įtaką visam specialistų ratui. Jei, tarkime, su akupunktūra dirbantis specialistas vienas bus diplomuotas, o kitas tik šiaip mėgėjas, kils abejonė dėl tokių paslaugų efektyvumo. Kaip žmogui žinoti, pas ką jis patenka? Todėl reikalavimas pateikti atitinkamus diplomus nėra perteklinis.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris