Greitosios pagalbos medikai: mes – ne „gruščikai“

Deimantė Gruodė
2019-09-03
Greitosios pagalbos medikai skundžiasi, jog atvykę į iškvietimą dažnai randa vos judantį, per šimtą kilogramų sveriantį ligonį, nors turi tik kelias poras rankų. Artimieji irgi neskuba padėti, priešingai, nuo namiškio pernešimo į GMP automobilį išsisukinėja: man išvarža, skauda nugarą...
„Mes ne nešikai“, - piktinasi GMP medikai, įspėdami, jog dažnais atvejais iki tragedijos trūksta itin mažai.
Greitosios pagalbos medikai: mes – ne „gruščikai“
90 – tiek proc. patikrintų greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių įmonių brigadas komplektuoja iš dviejų narių, vadinasi, darbuotojai patiria ženkliai per didelius kėlimo krūvius.

Faktas
Paciento saugaus kilnojimo standarte juodu ant balto parašyta, kad darbo metu keliamas svoris neturėtų viršyti nuolat keliamų krovinių vyrams nuo 18 iki 39 metų amžiaus ne daugiau kaip 25 kg, moterims –15 kg, vyrams nuo 40 metų amžiaus ne daugiau kaip 20 kg, moterims – 10 kg; vienkartinio kėlimo – vyrams ne daugiau 30 kg, moterims – 15 kg. Jei krovinio masinė viršija leidžiamą svorio normą, krovinį turi kelti ar nešti keli žmonės.

 
Svoris perkopia šimtuką
„Vidutiniškas lietuvio vyro svoris - aštuoniasdešimt devyniasdešimt kilogramų, moters – apie šešiasdešimt. O pagal saugaus kėlimo reikalavimus darbo metu moteris gali pakelti dešimt penkiolika kilogramų, vyras – dvidešimt arba dvidešimt penkis kilogramus. Kaip žinome, jei pacientas yra vyresnio amžiaus arba gulintis, jo svoris perkopia ir šimtuką. Daugelyje GMP brigadų dirba du žmonės, tik didieji miestai turi iš trijų narių sudarytas komandas“, - sako Vilniaus rajono GMP skyriaus vedėjas Markas Barkovskis.
Anot jo, nuvykus į kvietimą dviese ne visada pavyksta pasitelkti artimųjų ir ugniagesių pagalbą pacientui pernešti. Tad nešant ligonį GMP darbuotojams tenka per dideli nešimo rankomis svoriai.
 

M.Barkovskis, kuris taip pat yra Greitosios pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, prisiminė, kuomet paciento svoris peršoko ir du šimtus kilogramų. Laimei, artimieji, pasakoja jis, susiprato, kad reikės pagalbos ir buvo sukvietę talkininkus.
„Penkiese ligonį išnešėme gana sunkiai, nes daugiabučiuose praėjimai nepatogūs“, - pridūrė greitosios pagalbos medikas.
Pasak jo, jei daugiabučio kieme pavyksta „sužvejoti“ pagalbininkų, šie dažnai nežino, kaip reikia nešti ligonį, o jei benešant atsitiktų nelaimė, kaltas būtų ne kas kitas, bet GMP ekipažas. Spaudoje buvo aprašyta istorija, kuomet artimieji dėl šeimos nario netekties kaltina Kėdainių greitosios pagalbos medikus, kurie netyčia išvertė neštuvus ant šono su juose pritvirtintu pacientu. Pastarasis galva trenkėsi į asfaltą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Du medicinos darbuotojai netrukus, rugsėjo mėnesį, dėl netyčinio sunkaus paciento sveikatos sutrikdymo stos prieš teismą.
 
Traumos ir išvaržos – kasdienybė
GMP darbuotojai pas pacientus taip pat nešasi medicininę įrangą ir gaivinimo priemones, kurių kiekis bei svoris nuolat didėja.
„Jei gauname skubų iškvietimą, kuomet žmogus guli be sąmonės, iki jo turime bėgti nešdamiesi medicinos įrangą. Ši sveria tikrai nemažai. Vien defibriliatorius - apie dvylika kilogramų. O kur dar neštuvai... Vienai moteriai, kuri svėrė nei daug, nei mažai – šimtą keturiasdešimt penkis kilogramus, diagnozavau insultą. Mums aiškina: jūs galite pasikviesti kitą brigadą, galite išsikviesti gaisrininkus gelbėtojus. Pastarieji važiuoja, kai žmogus sveria per šimtą kilogramų. Bet esant įvykio vietoje, kuomet kiekviena minutė itin brangi, dešimt, penkiolika ar dvidešimt laukimo minučių gali lemti tragišką paciento baigtį“, - sako Ukmergės PSPC Greitosios medicinos pagalbos skyriaus skubios medicinos pagalbos slaugos specialistė, medicinos įstaigų darbuotojų profesinė sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.
 
Ne vienas medikas darbo metu gavo traumą arba yra kamuojamas stuburo išvaržos. Viena medikė keldama pacientą užkliuvo už kilimo ir nuvirto su visais neštuvais. Kitąkart neblaivi kompanija šventė pirtyje, kuomet stambus vyriškis įgriuvo į rūsį. Jį iškėlė viena slaugytoja, kuri po to kelis mėnesius skundėsi nugaros skausmais.
„Kartais stebiesi, kaip galėjai pakelti tokį svorį. Užtenka pasverti, kokio svorio medikamentinis krepšys, naujasis defibriliatorius, o jeigu žmogus dūsta, turi neštis ir nelengvą deguonies balioną. Viena darbuotoja yra gavusi peties traumą. Vertė močiutę ant šono, griuvo ir aštuonis mėnesius turėjo nedarbingumą“, - pasakoja Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties bendrosios praktikos slaugytoja Eglutė Kirklienė.
  

„Į ministerijos pasiūlymą, kad jūs kvieskite dar vieną brigadą, nes trečio nario jums ne visada reikia, atrėžčiau: „Nepirkime ir policijai ginklų, argi jie visą laiką šaudo. Taigi sutaupysime turėdami vieną pistoletą visam rajonui. Kuriam pareigūnui reikės, tas ir pasiims“, - ironizuoja medicinos įstaigų darbuotojų profesinė sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė. 

 
Paciento artimieji išsisukinėja
„Mums trūksta rankų. Kartą kolegę užsipuolė paciento artimieji: „Greitoji atvažiavo, apžiūrėjo, bet nenešė!“ Mes fiziškai nepajėgūs kiekvieną pacientą nešti iki automobilio. Todėl ir klausiame, ar jūs pajėgsite nueiti patys. Juk mes – ne nešikai“, - piktinosi Gargždų PSPC Greitosios medicinos pagalbos skyriaus slaugytoja Rasa Dargevičienė. Tiesa, medikė džiaugiasi, kad darbovietė tausodama medikų nugaras parūpino specialius saugos diržus.
Medikės itin atsargiai prašo paciento artimųjų pagalbos, nes susiduria su įvairiomis reakcijomis. Kartais paprašytas pakviesti kaimyną žmogus supyksta. Sako, aš nenoriu, kad po mano butą landžiotų svetimi.
„Labai gaila, kad didžioji dalis tikisi, kad atvyks medikai, įkels į lovą, nuneš, nes esą toks mūsų darbas. Retai sulaukiame supratimo, kad namiškis - ir šeimos rūpestis. Priešingai, dažnai jiems būna staigmena, kodėl turėtų padėti. Netgi teisinasi: man išvarža, nugaros skausmai... Arba namiškiai pasikviečia kaimynus ir dažnai ateina neblaivūs asmenys. O atsakomybę vis tiek turi prisiimti medikas“, - pasakoja J.Keburienė.

 
Užsiundė Darbo inspekcija
Medicinos įstaigų profesinė sąjunga „Solidarumas“ dėl greitosios medicinos pagalbos darbuotojų darbo krūvių kreipėsi ne tik į dvi – Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo – ministerijas, bet ir į Valstybinę darbo inspekciją.
„Mes, greitosios pagalbos medikai, vaikštome peilio ašmenimis. SAM jau pasikeitė darbuotojai, o problema liko ta pati. Mums sako, dar vieną darbuotoją samdyti būtų prabanga, verskitės, kaip galite, pagal galimybes kvieskite kitą brigadą. Suprantu, kur yra didmiestis ir GMP brigados išsidėsčiusios tankiau, jos turbūt privažiuos per dešimt minučių. Bet ką gali padaryti dirbdamas rajone? Tad aukojame savo nugaras. Ir dar ko bijome – pailginto pensinio amžiaus. Neįsivaizduoju, kad sulaukusi šešiasdešimt penkerių lipčiau į penktą aukštą su visa medicinos įranga ir dar paskui išneščiau pacientą ant kupros. (Nusijuokia.)
Jei per kursus mokoma dirbti trise, o realybėje dirbame dviese, kokia tokių mokymų prasmė? O į ministerijos pasiūlymą, kad jūs kvieskite dar vieną brigadą, nes trečio nario jums ne visada reikia, atrėžčiau: „Nepirkime ir policijai ginklų, argi jie visą laiką šaudo. Taigi sutaupysime turėdami vieną pistoletą visam rajonui. Kuriam pareigūnui reikės, tas ir pasiims“, - ironizuoja J.Keburienė.


Komentaras

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas:

- Dvidešimtyje savivaldybių GMP brigados dirba trise ir keturiasdešimtyje – dviese. Tai – socialinė diskriminacija. Kaip taip gali būti! Šiuo metu pateiktas įstatymo projektas, kurio tikslas – kad GMP brigadose privalo būti trys nariai. Dabar viskas priklauso tik nuo politinės valios.

 
Ką nustatė Darbo inspekcija?
Darbo inspekciją šių metų birželio mėnesį patikrino 37 greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančios įmonės, iš jų 23 viešųjų įstaigų pirminės sveikatos priežiūros centrai ar poliklinikos, kuriuose yra GMP padaliniai, 13 viešųjų įstaigų GMP stočių ir 1 uždaroji akcinė bendrovė.
Nustatyta, kad iš 37 patikrintų įmonių krovinio (paciento) kėlimo rankomis rizika buvo įvertinta 34 įmonėse.
Daugiau kaip pusėje įmonių, atsižvelgiant į darbo organizavimo aspektus, nustatyta tiek toleruotina, tiek ir nepriimtina rizika dėl pacientų kėlimo rankomis. Toleruotina rizika dėl pacientų kėlimo nustatyta 29 įmonėse, nepriimtina - 22 įmonėse.
Iš 37 įmonių trijose (Panevėžio, Kauno, Vilniaus miestų) greitosios medicinos pagalbos stotyse GMP brigadą sudaro 3 darbuotojai, kitose įmonėse GMP brigadoje yra 2 darbuotojai.
 
Dviese pacientus kelia 35 –iose iš 37 įmonių. Trise pacientus kelia tik Kauno ir Vilniaus miestų GMP darbuotojai. Visose 37 įmonėse pacientų kėlimui, nešimui yra pasitelkiami ne įstaigos (įmonės) darbuotojai. Problemai spręsti įmonės sudaro sutartis su Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos padaliniais dėl pagalbos nešant pacientus, o Vilniaus miesto GMP papildomai pasitelkia mediciną studijuojančius studentus.
VDI turimais duomenimis, dėl krovinių kėlimo rankomis nuo 2016 m. sausio 1 d. iki  2019 m. birželio 26 d. buvo nustatytos profesinės stuburo tarpslankstelinių diskų ligos su nugaros nervų šaknelių pažeidimu 4 -iems GMP darbuotojams (2 vairuotojai, slaugytojas, slaugytojo padėjėjas), tai sudarė 0,49 proc. nuo visų asmenų, kuriems tuo laikotarpiu šalyje buvo diagnozuotos profesinės ligos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris