Greitoji medicinos pagalba - ant derybų stalo

Eimantas Šaulitis
2020-02-14
„Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų atlyginimai už tą patį darbą gali skirtis net du kartus!“ - šūkteli profsąjungų atstovai. Lygesni atlyginimai, pensija nuo 55-erių, paramedikų mokymų rėmimas – tik keletas jų reikalavimų.
Greitoji medicinos pagalba - ant derybų stalo
Sveikatos apsaugos ministerijai panorus GMP tinklą pertvarkyti pagal latvių pavyzdį, profsąjunga pareikalavo, kad Lietuvoje kaimynų modelis būtų pritaikomas su visais jo privalumais ir trūkumais. GMP darbuotojus į pensiją norima išleisti nuo 55-erių metų.

Sutarties rėmai
Vasarį medikų profsąjunga prisistatė deryboms su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) šakos kolektyvinės sutarties. Sopulių spektras – platus, bet kalbinta medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė išskyrė kelis prioritetinius klausimus. Pasak jos, būsima sutartis palengva jau įgyja rėmus. „Labai norėtume bent kiek reglamentuoti darbo krūvius, skirti bent jau specialiąsias pertraukas – fiziologines, kurios turėtų būti užtvirtintos sutarty. Dabar realybėje jų nėra. Taip pat norėtume šiek tiek suvienodinti atlyginimus. Manome, kad niekas neturėtų gauti mažiau nei dabartinis vidutinis GMP darbuotojo atlyginimas. Deja, užmokestis daugelyje mažųjų rajonų nesiekia nė to. Aišku, reikia susitarimo, per kurį laiką būtų apsvarstytos mūsų pensinio amžiaus keitimo galimybės. Manome, kad pensinis amžius turėtų būti penkiasdešimt penkeri metai“, - kertinius tikslus išvardija J.Keburienė.
Tiesa, mintį apie paskutinįjį reikalavimą profsąjungiečiams pakišo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pensinio amžiaus ankstinimas GMP darbuotojams ilgus metus neatrodė nei aktualus, nei svarstytinas klausimas. „Ministerija išsakė poziciją, kad norėtų imti Latvijos greitosios medicinos pagalbos teikimo modelį. Mes, kaip profesinės sąjungos, tam tikrai neprieštaraujame“, - sakė J.Keburienė.
 
Latviškas GMP modelis

A.Veryga turi viziją, kaip efektyvinti GMP tinklą. Vietoje šiandien veikiančių 49 įmonių siūloma įsteigti 5 centrus, kurie koordinuotų GMP paslaugas šalyje. Stambieji GMP centrai įsikurtų penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose. Jie valdytų apie 200 taškų, iš kurių būtų vykstama pas pacientus. Šiam modeliui ministrą įkvėpė Latvijos pavyzdys. Kaimynystėje šios paslaugos teikiamos centralizuotai, per vieną centrą.
„Pamodeliavome ir pažiūrėjome, per kiek laiko turėtų atvykti GMP į iškvietimo vietą. Lietuva - maža šalis, net ne visai vidutinis miestas amerikiečių masteliais. Tačiau šiandien turime penkis procentus Lietuvos, nepadengtos GMP pagal reikalavimus“, - sakė ministras. Pagal sudarytą žemėlapį šalyje turėtų būti apie 200 brigadų taškų, vietoj esamų 94.
Tinklo pertvarkos idėja atsirado netylant kalboms apie trečio nario GMP ekipaže būtinybę. „Gal ir gerai, kad įstatyme būtų įrašyta, jog ekipažą sudaro trys, o ne du žmonės, bet iš karto su įstatymu turėtų keliauti ir biudžeto pakeitimai, nes tas trečias darbuotojas iš karto kainuotų. Darbuotojų, kurie dirba regionuose, amžius jau dabar kelia nerimą ir įrašius į įstatymą jie nepajaunės ir jų neatlėks daugiau. Įsivaizduokite, kas atsitiktų, jeigu atsirastų įstatyminė nuostata turėti tuos tris darbuotojus ir kuri nors įstaiga neatitiktų to reikalavimo. Ji nebūtų akredituota paslaugoms teikti. Prarastų licenciją. Net ir įkalus tokį dalyką į įstatymą, privalėtume gerai pagalvoti, kiek reikėtų laiko tam įvykti“, - sakė A.Veryga. 
 
Penkių karalysčių nereikia
Savo ruožtu medikai centralizacijos idėją palaiko ir net pasisako už vienintelio GMP centro atsiradimą. „Ministerijos sausio viduryje pristatyto plano kertiniai akmenys mus tenkina, nes norime, kad greitoji būtų vieninga. Mūsų turbūt netenkina tie penki centrai. Pati greitosios pagalbos bendruomenė Lietuvoje yra išsakiusi nuomonę, kad centras turėtų būti vienas. Ir valdymas tuomet būtų mažiau komplikuotas. Tos penkios karalystės neatrodo tikslinga. Norėtumėm vieno centro. Penki centrai galėtų būti kaip tarpinis variantas. Šakinėje sutartyje numatytume laikotarpį, per kurį pensinis amžius ar vieninga greitoji pagalba būtų įgyvendinti“, - sako J.Keburienė.
Paspirtimi GMP medikams galėtų tapti vairuotojų pagalba, bet šie prisidėti gali menkai, nes neturi reikiamos kvalifikacijos. „Tūkstančiui paramedikų šiandien reikia kvalifikacijos kėlimo. Reikia mokymų. Suprantame, kad kiekvienas turi rūpintis savo kvalifikacija, tačiau turime daug europinių pinigų, kuriuos išleidžiame kažkur kitur. Ar negalime skirti paramos ir apmokyti tą tūkstantį vairuotojų, kurie iš tikrųjų dirba tą darbą, tačiau neturi dokumento ir dėl to negali gauti didesnio atlyginimo?“ - retoriškai klausia kita derybų dalyvė, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

 
Tarp kitko
Pavasario sesijos metu Seimą pasieks dar viena įstatymo pataisa, susijusi su GMP darbu. Siūloma, kad skubiosios pagalbos automobiliams būtų leista naudotis viešajam transportui skirta A juosta.


 
Komentarai
Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos pirmininkas Nerijus Mikelionis:

- Nei aš, nei asociacija prasidėjusiame procese nedalyvavome. Kai prasidės tikrosios derybos, įsitrauksime ir mes, darbdavių atstovai. Šakinė sutartis be mūsų niekaip negalėtų būti pasirašyta. Būtų smagu ir gera turėti GMP darbuotojams išskirtines sąlygas. Tik norėtųsi, kad tai būtų racionalu, suprantama, įstatymiškai įteisinta. Jeigu atsirastų papildoma našta, ji neturėtų gulti ant įstaigų pečių.

Asociacijos valdybos posėdyje pertvarkos principams pritarėme. Sutinkame, kad penkios didžiosios GMP įstaigos – logiškas dalykas. Viena didelė įstaiga būtų administracinis griozdas. Kelių įstaigų buvimas leistų išsaugoti sveiką konkurenciją. Be to, penki centrai atitinka teritorinių ligonių kasų, klasterinių centrų pasiskirstymą.
 
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas:

- Vasaros pabaigoje užregistravome įstatymo pataisas, kad GMP brigadą privalo sudaryti trys žmonės. Manome, GMP klausimas buvo politinės darbotvarkės nepagrįstai ignoruojamas. Tema nepakankamai aptarinėjama viešumoje. Ministerija sureagavo į mūsų pasiūlymą, išaiškino, kad problemų jis neišspręstų. Vietoj to pasiūlė GMP pastočių tinklo pertvarką.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris