Europos Parlamento rinkimus laimėjo konservatoriai

Jūratė Skėrytė, BNS
2019-05-27
Europos Parlamento (EP) rinkimuose geriausiai pasirodė opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, surinkusi 18,6 proc. balsų ir gavusi tris mandatus Europos Parlamente.
Anot pirminių Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenų, už konservatorius iš viso balsavo 245,9 tūkst. rinkėjų.
Europos Parlamento rinkimus laimėjo konservatoriai

Atsižvelgiant į pirmumo balsus, ši partija į EP siunčia Vytauto Didžiojo universiteto profesorių Liudą Mažylį, ekspremjerą Andrių Kubilių ir Seimo narė Rasą Juknevičienę.
Per EP rinkimus antrą vietą iškovojo kita opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija. Ji surinko 199,2 tūkst. arba 15 proc. balsų ir pretenduoja į du europarlamentarų mandatus.
Pagal pirmumo balsus, socialdemokratams trečią kadenciją EP atstovaus Vilija Blinkevičiūtė ir Seimo narys Juozas Olekas.

 
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 157,6 tūkst. arba beveik 12 proc. balsų ir turėtų gauti du mandatus. Europarlamente toliau turėtų dirbti Bronis Ropė, antroji vieta tenka buvusiam garsiam krepšininkui Šarūnui Marčiulioniui, nepriklausančiam partijai.
 
Ketvirtoje vietoje liko neparlamentinė Darbo partija. Už ją per EP rinkimus balsavo 113 tūkst. arba 8,6 proc. rinkėjų. EP „darbiečiams“ toliau atstovaus partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.
Penktas likęs Liberalų sąjūdis surinko beveik 82 tūkst. arba daugiau kaip 6 proc. balsų. Antrą kadenciją Europos Parlamente dirbs šios partijos atstovas Petras Auštrevičius.
Mandatą pavyko iškovoti ir pirmą kartą EP rinkimuose dalyvavusiam visuomeniniam rinkimų komitetui.
 
Nors rinkimuose dalyvavo penki komitetai, vienintelis „Aušros Maldeikienės traukinys“ surinko reikiamą balsų skaičių mandatui gauti. Už jį balsavo 80,7 tūkst. arba 6 proc. rinkėjų.

EP dirbti turėtų šio sąrašo lyderė Seimo narė Aušra Maldeikienė.
Dar vieną mandatą laimėjo „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija, sulaukusi per 69 tūkst. arba daugiau kaip 5 proc. rinkėjų palaikymo.
 
Trečią kadenciją EP pretenduoja dirbti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.
Prieš penkerius metus per Europos Parlamento rinkimus geriausiai pasirodė konservatoriai ir socialdemokratai. Tuomet už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus balsavo 16,46 proc., už Lietuvos socialdemokratų partiją – 16,3 proc. rinkėjų.
 
Trečias liko Liberalų sąjūdis su 15,63 proc. balsų, ketvirta – partija „Tvarka ir teisingumas“ su 13,46 proc. rinkėjų palaikymu. 
Visos šios keturios partijos gavo po du mandatus Europos Parlamente. 
Prieš penkerius metus po vieną mandatą laimėjo Darbo partija (12,1 proc.), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija (7,6 poc.) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (6,24 proc.).

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris