Estija paskelbė nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios, Latvija – iki balandžio 14-osios

Miglė Giri, BNS
2020-03-13
Dėl naujojo koronaviruso pandemijos ir tikėtino tolesnio jo plitimo Estijos vyriausybė vėlai ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios, o Latvijoje nuspręsta nepaprastąją padėtį paskelbti iki balandžio 14-osios.
Estija paskelbė nepaprastąją padėtį iki gegužės 1-osios, Latvija – iki balandžio 14-osios

Nepaprastosios padėties terminai prireikus gali būti pratęsti.
Estijoje sprendimas, be kitų dalykų, paveiks mokyklas, kultūrinį gyvenimą ir laivybą. Uždrausti visi vieši renginiai.
„Absoliutus vyriausybės prioritetas yra apsaugoti Estijos žmonių sveikatą susidariusioje situacijoje, – sakė premjeras Juri Ratas (Jūris Ratas). – Nepaprastoji padėtis būtina siekiant kuo efektyviau kovoti su koronaviruso plitimu Estijoje. Valstybė privalo teikti piliečiams aiškias ir, jei būtina, privalomas instrukcijas, kurios padėtų apriboti viruso plitimą.“
Premjeras nurodė, kad vien valstybės veiksmų nebepakanka krizei įveikti ir dabar „kiekvienas žmogus privalo prisidėti prie visuomenės sveikatos apsaugojimo“.

Paskelbus nepaprastąją padėtį Estijoje uždrausti visi vieši susibūrimai, nuo pirmadienio įprasta ugdymo veikla švietimo institucijose turi būti sustabdyta, visos šios įstaigos turi pereiti prie nuotolinio mokymo ir mokymo namuose.
 
Universitetuose ir mokslinėse institucijose moksliniai tyrimai tęsis. 
Dėl vaikų darželių darbo ir vaikų priežiūros spręs municipalitetai ar kiti darželių prižiūrėtojai. Bibliotekos dirbs iš dalies, bet muziejai ir kino teatrai uždaromi iki gegužės 1-osios, uždraudžiami spektakliai, koncertai, konferencijos, sporto varžybos.
Taikomų priemonių tikslingumas bus vertinamas kas dvi savaites.
Sienos perėjose bus tikrinama žmonių sveikata, į Estiją atvykstantys žmonės turės užpildyti klausimynus dėl to, kuriose vietose yra lankęsi. Tokios pačios priemonės bus taikomos oro uostuose ir uostuose.
Uždrausta pardavinėti kruizines keliones maršrutu Talinas–Stokholmas–Talinas.
Taip pat bus draudžiamas lankymas priežiūros institucijose, ligoninėse ir kalėjimuose.

 
Latvijoje darželius lankančių vaikų tėvai penktadienį turi pristatyti raštiškus patvirtinimus, kad vaikas ir šeima nesilankė šalyse ir regionuose, kur plinta COVID-19, neturėjo kontaktų su šia liga sergančiais ar kontaktų su ligoniais turėjusiais asmenimis, ir kad tėvai neturi jokių kitų galimybių užtikrinti vaiko priežiūrą.
Taip pat nutraukiamas įprastinis ugdymo procesas visose kitose ugdymo įstaigose: nuo penktadienio mokymas vyks nuotoliniu būdu, išskyrus centralizuotus egzaminus.
Latvija taip pat uždraudė visus viešus renginius, susibūrimus, eisenas, piketus, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 200 žmonių.
 
Kelionių organizatoriams pavesta esant galimybei perkelti suplanuotas turistines išvykas į COVID-19 paveiktas šalis bei regionus ir neplanuoti naujų kelionių.
Įstaigoms ir kompanijoms pavesta atšaukti visas nebūtinas komandiruotes į paveiktus regionus. Vyriausybė paragino visus latvius susilaikyti nuo kelionių į užsienį.
Žmonėms, grįžusiems iš COVID-19 paveiktų šalių ir regionų, taip pat su jais kontaktų turėjusiems asmenims nurodyta laikytis ypatingų atsargumo priemonių ir pasirūpinti, kad jie nesukeltų pavojaus aplinkiniams.
Maisto ir kitas pirmo būtinumo prekes rekomenduojama užsisakinėti internetu.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris