Epidemiologė: pusė užsikrėtusių koronavirusu – jauni asmenys

Ignas Jačauskas, BNS
2020-03-24
Pusė iš daugiau nei 200 nustatytų užsikrėtusiųjų koronavirusu yra jauni asmenys, dešimt žmonių jau užsikrėtė nuo grįžusių iš užsienio artimųjų, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.
Epidemiologė: pusė užsikrėtusių koronavirusu – jauni asmenys
D.Razmuvienė

„Didžioji dalis susirgusiųjų, per 50 procentų, yra jauni asmenys, nuo 20 iki 40 metų. Kiekvienas susirgęs asmuo turi nemažą skaičių kontaktinių asmenų“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje antradienį teigė epidemiologė.
Anot jos, šių užsikrėtusių asmenų kontaktų paieška yra sudėtinga ir ilga. Ji teigia, kad užsikrėtusių asmenų šalies viduje yra daugiau nei dešimt.

„Tų asmenų, kurie užsikrėtė jau ne išvykimo metu, o vietoje, yra apie 10-13 atvejų“, – kalbėjo D.Razmuvienė. 
Anot jos, daugiausia įvežtinių atvejų vis dar yra iš Jungtinės Karalystės.
 
D. Razmuvienė sako, kad oficialiai patvirtina 12 užsikrėtusių medikų, keli šimtai jų jau yra karantine dėl kontaktų su kolegomis. 
Anot jos, gydymo įstaigos šiuo metu organizuoja darbą grupėmis, kad vienai užsikrėtus ir medikams prireikus izoliuotis, juos visiškai galėtų pakeisti kolegos. Ji pripažįsta, kad trikdžių dėl to gydymo įstaigoms yra, bet ligoninių darbas kol kas nestoja.
Ji nesiėmė prognozuoti, kiek virusas gali išplisti, bet pripažino, kad atvejų gali būti ir „dešimtys tūkstančių“.

 
„Nenorėčiau prognozuoti, nes tų prognozių matome daug, apie tūkstančius, dešimtis tūkstančių kalbama. Bet gal geriau mes neprognozuokite tų atvejų, nes vis dėlto tokia informacija šiuo metu nereikalinga visuomenei, nes ji yra grėsmingai gąsdinanti. Geriau kalbėkime apie tai žmonėms, kad tu neik į lauką, ir jei jau yra būtinybė eiti – užsidėk kaukę“, – kalbėjo D.Razmuvienė.
 
Epidemiologės teigimu, nuo antradienio taikoma privaloma izoliacija savivaldybių patalpose yra „teisingas sprendimas“, nes savanoriška izoliacija nepasiteisino ir kai kurie žmonės jos nesilaikė. Ekspertė taip pat pabrėžė, kad gyventojai turi nešioti medicinines ar savadarbes medžiagines kaukes, kad patys žmonės toliau neplatintų viruso to nežinodami.
„Nuo viruso tai neapsaugo. Bet jei aš esu kosintis, čiaudintis arba net kalbantis, su seilių, nosies sekretais, virusas gali, jei aš jį turiu ir net jei esu besimptomis ligonis, gali išsiskirti į išorę ir išsilaikyti aeroziliniame pavidale kurį laiką. Taigi, kaukės yra privalomos“, – tvirtino D.Razmuvienė.  
Lietuvoje iki šiol nustatyti 203 koronaviruso COVID-19 atvejai. Viena moteris, užsikrėtusi šiuo virusu, mirė. Tarp užsikrėtusių yra medikų, NATO kariškių.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris