Elvinas Jankevičius: kad daugiau tokių klaidų nepasikartotų

Deimantė Gruodė
2020-07-30
„Klaida viena kita, matyt, dar gali pasitaikyti. Bet informatikai dirba, darbo tempas nesumažėjęs“, - apie užlietos e.sveikatos atkūrimo darbus kalbėjo sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius (44 m.).
Elvinas Jankevičius: kad daugiau tokių klaidų nepasikartotų
„Tai yra paskutiniai mano metai politikoje. Daugiau nepretenduosiu į jokią ministro poziciją“, - sako sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

- Šią savaitę sinoptikai vėl žada liūtis. Nebaisu, kad e.sveikatos sistema ir vėl išeis iš rikiuotės?
- Dėl liūties tikrai neišeis iš rikiuotės, priimtos papildomos apsaugos priemonės. Žinoma, kadangi sistema yra tokia didelė ir sudėtinga, visko gali atsitikti. Bet tikimės, ir informatikai, kurie sistemą sutvarkė, tikisi, kad trikdžių daugiau nebebus. Dabar itin svarbu jos neapkrauti, nes kiekvieną mėnesį vis bandoma dar papildyti duomenų. Sistemą pirmiausiai reikia sutvarkyti, o paskui daryti naujus prisijungimus.
 
- Ar tikrai visi duomenys yra saugiai atkurti?
- Neturiu tikslios informacijos. Registrų centras informavo, kad visi duomenys atkurti. Bet aš, sėdėdamas čia, kabinete, ir neanalizuodamas duomenų bazės, galiu tik pasikliauti jų žodžiais.
 
- Po liūties buvote nuvykęs į Registrų centrą, matėte rūsiuose esančius serverius?
- Viską mačiau. Buvau susitikęs su vadovu pirmadienį Teisingumo ministerijoje, antradienį iš pačio ryto lankiausi Registrų centre, viską apžiūrėjome, kalbėjome su informatikais, priiminėjome sprendimus. Iš esmės tai yra normali apsaugota serverinė. Šalia yra statomas kitas pastatas. Kai buvo kasama duobė ar vyko kiti statybiniai darbai, galbūt pastatas sujudėjo, nes man parodė, kad yra trūkusi siena. Tada lietus serverinę ir užliejo.

 
- Dėl e.sveikatos trikdžių nukentėjo daug pacientų, negalėję laiku sulaukti sveikatos priežiūros paslaugų, įsigyti gyvybiškai svarbių vaistų. Bus ieškoma kaltų?
- Mano užduotis buvo paleisti sistemą. Registrų centro direktorius įvykdė pavedimą: e.sveikata paleista netgi pusdieniu anksčiau, negu buvo numatyta. Nežinau, ar svarbu surasti kaltą. Svarbu, kad taip daugiau nepasikartotų ateityje. Šio registro valdytoja yra Sveikatos apsaugos ministerija, Registrų centras tik administruoja duomenis. Kas yra kaltas: Sveikatos apsaugos ministerija ar Registrų centras – jie turėtų išsiaiškinti tarpusavyje.
Ruošiame papildomas tvarkas. Jeigu tokios klaidos kartotųsi, kaip padaryti, jog vaistų kompensavimo mechanizmas veiktų. Tad Vyriausybėje priimsime sprendimus, kad bent jau tiems žmonėms, kuriems daugiau nei septyniasdešimt penkeri metai, nepriklausomai nuo to, e.sveikata veikia ar ne, nereikėtų mokėti priemokų vaistinėse įsigyjant medikamentus. Paskui su ligonių kasomis išsiaiškintų jau patys vaistininkai.
 
- Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kurį pavaduojate, planuoja sugrįžti iš atostogų?
- Planuoja. Kiek žinau, penktadienį jau bus ministerijoje. Kaip tik penktadienį baigiasi mano pavadavimas ir ministras perims pareigas. Šiandieną aš taip pat pavaduoju ir vidaus reikalų ministrę, praėjusią savaitę pavadavau švietimo ministrą, o kitą savaitę - užsienio reikalų ministrą.
 
- Epidemiologai kalba apie antrąją koronaviruso bangą. Kokio griežtumo priemonių grąžinimo dėl COVID-19 galime tikėtis? 
- Matome, kad Lietuvoje susirgimų skaičius didėja ir, sakyčiau, drastiškai. Ši tendencija pastebima ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, pasaulyje. Dėl mūsų pačių saugumo siūlysime reikalavimą dėvėti kaukes uždarose, viešose prekybos vietose, įskaitant ir prekybos centrus, viešajame transporte . Diskutuosime, ar panašaus reikalavimo reikėtų laikytis paslaugų sektoriuje, ir trečiadienį (liepos 29 d. – red.) priimsime atitinkamus sprendimus. Ar tai yra pirmos bangos šoktelėjimas, ar jau antra banga – kaip pavadinsime, nepagadinsime. Reikia sunerimti, reikia keisti tvarkas, delsti nebegalima.
 
- Medikai nerimauja dėl apsaugos priemonių, ar tikrai jomis bus aprūpinti visi?
- Taip, Sveikatos apsaugos ministerijoje turėjome posėdį, kuriame dalyvavo už rezervo kaupimą atsakingi specialistai. Šioks toks rezervas jau yra sukauptas, taip pat vykdomi pirkimai, sudarinėjamos sutartys. Gydymo įstaigos irgi turi tam tikrą apsaugos priemonių rezervą. Tad galvoju, kad tokios problemos, kokia buvo pavasarį dėl šių priemonių stygiaus, tikrai nebus.
 
- Skundžiamasi, kad dėl ministro įsakymo pirmiau teikti nuotolinę konsultaciją pacientai negali prisibelsti iki medikų...
- Nuotolinės konsultacijos tikrai išliks. Tiesiog jos bus abipusiu mediko ir paciento sutarimu, šiek tiek keisime tvarką, nes norime padidinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą savivaldybėse pas pirminės sveikatos priežiūros specialistus.

Kaip tik vyksta posėdis su Lietuvos savivaldybių asociacija, dalyvauja Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai, deramės, kalbamės, deriname ministro įsakymą su visuomenininkais, profsąjungomis, Lietuvos medikų sąjūdžiu. Tikiu, kad rasime bendrą sutarimą, nes tikslas yra vienas – kad sveikatos apsaugos paslaugos savivaldybėse būtų prieinamesnės. Tik mums reikės priprasti dirbti su apsaugos priemonėmis, kalbu ne tik apie sveikatos priežiūros įstaigas, o apie visą Lietuvos ekonomiką, verslą. Kadangi tokių viruso bangų, matyt, turėsime ir ateityje. Negalima stabdyti darbo, tiesiog reikia dirbti su apsaugos priemonėmis.
 
- Matėte, kiek šioje srityje degančių gaisrų. Jei gautumėte siūlymą tapti sveikatos apsaugos ministru, sutiktumėte? 
- Patikėkite, ne mažiau ir kiti ministrai turi darbų. O tiesiogiai atsakant į jūsų klausimą, ne, nesutikčiau, nes tai yra paskutiniai mano metai politikoje. Daugiau nepretenduosiu į jokią ministro poziciją. Tiesiog reikia keistis, vietą užleisti kitiems, jau reikia gyvenime naujų pokyčių. Pasaulis yra platus, yra daug galimybių.
 
- Grįšite į verslą?
- Matysime, dar anksti apie tai kalbėti.

 

Dosjė
1997 m. studijavo ekonomiką Eseno universitete. 
2004 m. įgijo Vilniaus pedagoginiame universitete ekonomikos bakalauro laipsnį. 2010 m. ten pat įgijo sociologijos magistro laipsnį.
1998–2000 m. UAB „ID-Baltic“ prekybos vadovas. 2000–2002 m. UAB „Tele 2“ prekybos ir distribucijos vadovas.
2002–2004 m. UAB „Mobilios visatos telekomunikacijos“ prekybos direktorius.
2004–2006 m. UAB „Greito maitinimo tinklas“ direktorius. 
2007–2008 m. UAB „S Projektas“ direktorius.
2008–2009 m. sveikatos apsaugos ministro patarėjas.
2009–2010 m. Lietuvos Respublikos Seimo nario Gedimino Kirkilo padėjėjas. 2010–2011 m. Vilniaus miesto savivaldybės Turto departamento direktoriaus pavaduotojas.
2011–2013 m. Varėnos rajono savivaldybės meras. 2013–2016 m. vidaus reikalų viceministras. Nuo 2017 m. teisingumo ministras.
2011–2015 m. Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys.
2009–2013 m. buvo Lietuvos socialdemokratų partijos Varėnos rajono skyriaus pirmininkas.
2013–2016 m. buvo vidaus reikalų viceministras.
Nuo 2018 m. – teisingumo ministras.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris