Detektyvas, kaip ministras prasitęsė licenciją

Deimantė Gruodė
2019-11-14
Aistros verda, kaip sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prasitęsė psichiatro licenciją. Seimo Liberalų sąjūdžio atstovai jau kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydami ištirti, ar licencija ministrui pratęsta teisėtai. Savo ruožtu sveikatos teisės advokatas tvirtina, jog šis klausimas teisiniu požiūriu pakankamai keblus, todėl į jį atsakyti, ko gero, galėtų tik teismas.
Detektyvas, kaip ministras prasitęsė licenciją
Liberalai suabejojo, ar sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai psichiatro licencija išduota teisėtai.

Apskundė komisijai 
„Pagal Konstituciją parlamentaras negali dirbti kito, ne Seimo nario darbo, o gydytojo licencija pratęsiama tik turint darbdavio pažymą, patvirtinančią bent trejų metų teisėtą medicinos praktiką per praėjusį penkerių metų laikotarpį“, - rašoma Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai.
Kaip rodo viešai prieinami įrašai Valstybinėje akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyboje prie SAM, gydytojo psichiatro licencija ministrui buvo pratęsta šių metų spalio 29 d. Kaip žinia, A.Veryga Seimo nariu yra nuo 2016 m. lapkričio 14 d., o sveikatos apsaugos ministro pareigas eina nuo tų pačių metų gruodžio 14-osios.
 
„Neaišku, kokius dokumentus pateikė ponas Veryga Akreditavimo tarnybai ir ar jie atitinka tikrovę, nes akivaizdu, kad tinkamo darbo stažo ministras neturi. Keturiasdešimt ketvirtas licencijavimo taisyklių punktas numato, kad atstovaujamosios institucijos nariui į gydytojo praktiką galėtų būti įskaičiuotas darbas, jeigu jam yra būtinas medicininis išsilavinimas. Seimo nariui medicininis išsilavinimas nėra būtinas. Juolab kad Seime ministras dirba Audito, o ne Sveikatos reikalų komitete. Parlamentaro darbas pagal Konstituciją gali būti tik ministro arba ministro pirmininko. Tad dabar bandoma išvedžioti, kad jis, kaip Seimo narys, tapo ministru, o ministro darbas gali būti prilygintas mediko praktikai“, - sako liberalas Eugenijus Gentvilas.
 
Maža to, besiaiškinant A.Verygos gydytojo licencijos detektyvą, paaiškėjo, kad licencijavimo taisyklėse yra išlyga, kuri leidžia licenciją pratęsti neturint medicininės praktikos, bet dalyvaujant, kaip gydytojui profesiniuose tobulinimo kursuose. Kai tvirtinama, ministras norėdamas gauti licenciją turėjo išklausyti bent 72 valandų psichiatrijos kursą.

„Kada ir kokiu būdu ministras išklausė papildomus kursus medicininės praktikos? Kaip Seimo narys ir ministras jis negalėjo to padaryti. Tad kokius dokumentus jis pateikė Akreditavimo tarnybai?“ - stebėjosi parlamentaras.
 
Europarlamentarams laisviau 
Tokia situacija nustebino ir europarlamentarą Juozą Oleką.
„Mano licencija pasibaigė 2004 metais ir aš jos daugiau niekad nepratęsiau. Tuo metu buvo priimta, kad Seimo nariai negali užsiimti nei klinikine, nei pedagogine veikla. Todėl niekaip negalėjau atitikti tų reikalavimų. Mano supratimu, to padaryti negalėjo ir ministras. Net nežinau, kokias jie surado landas įstatymuose. Tai turėtų išsiaiškinti teisininkai. Gal netgi kreiptis į Konstitucinį Teismą, ar čia nėra pažeidimų“, - sakė Europos parlamente dirbantis J.Olekas.
Pasak jo, kaip bebūtų, reikėjo aiškiai deklaruoti, ar ministras paima kokias nors kūrybines atostogas ar lankosi tam tikrose konferencijose, kur surenka reikalingas tobulinimosi valandas.

„Mes iki šiol negirdėjome, kad ministras būtų tai daręs, ar klinikinį darbą atlikęs, kas yra draudžiama, ar informavęs, kad jis vyksta į tobulinimosi renginius. Girdėjome apie poną Liną Pernavą, buvusį generalinį komisarą, kuris mokėsi ir anglų kalbą, ir sportavo, kad laimėtų kūno grožio varžybas. Jis patobulino anglų kalbą ir išvažiavo dirbti atašė. Bet apie tokią ministro veiklą nesame girdėję. Reikia išgirsti ministro paaiškinimą, kuo remiantis ir kada jis rašė kokius darbus, kur tobulinosi ir kodėl jo licencija yra pratęsta“, - sakė J.Olekas.
Pasak jo, europarlamentarams šiuo atveju daug laisviau – jie gali turėti tam tikras pareigas. Nėra tokių draudimų kaip Lietuvoje, nes yra taikomas kitas teisinis reguliavimas.
 
Ministro atstovė: viskas teisėta
Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė tvirtina, kad viskas yra teisėta, remiantis Lietuvoje galiojančiais teisės aktais.
„Svarbu paminėti ir tai, kad opozicijos atstovai turėtų žinoti, jog tokia tvarka galioja daugybę metų, kuri, beje, patvirtinta ministrais esant dabartiniams opozicijos atstovams, pavyzdžiui, J.Olekui, R.Šukiui ir kitiems“, - žurnalistams aiškinosi L.Bušinskaitė. Pasak jos, vykdant šią procedūrą, ministrui reikėjo darbdavio, tai yra Vyriausybės, o ne gydymo įstaigos pažymos, kurioje buvo patvirtina, kad jis eina sveikatos apsaugos ministro pareigas. Taip pat reikėjo daugybės dokumentų, kuriuos jis pats privalėjo sukelti į sistemą vertinimui.

„Yra kiti teisės aktai, kuriais darbas sveikatos sistemoje prilyginamas medicinos praktikai. Ir tai galioja ne tik ministrui, bet ir Seimo nariams medikams, kitiems medikams, dirbantiems sveikatos sistemoje, pavyzdžiui, Valstybinėje ligonių kasoje, Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, Akreditavimo tarnyboje ir kai kuriose kitose. Pavyzdžiui, tas pats galiotų ir Seimo nariams medikams, dirbantiems Sveikatos reikalų komitete, jei jie norėtų tęsti licenciją ir dirbti mediko darbą“, - tvirtino L.Bušinskaitė.
 

Tobulinasi tarp sesijų
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas neslepia, kad jis, kaip gydytojas akušeris ginekologas, turi galiojančią licenciją.
„Labai teigiamai vertinu, kad medikai gali išlaikyti licencijas, jeigu jie lanko ir dalyvauja kursuose. Aš irgi stengiuosi dalyvauti konferencijose, kurios man pasiekiamos, idant neprarasčiau kvalifikacijos. Manau, kad konferencijose dar išgirsti iš kolegų, kuo jie gyvena, kas ypač naudinga dirbant Sveikatos reikalų komitete“, - sakė parlamentaras.
 
Jo žiniomis, licencijas prasitęsę ir kiti kolegos medikai, dirbantys Sveikatos reikalų komitete.
„Kai konferencijos vyksta tarpsesijiniu laikotarpiu, problemų nekyla. O Seimo sesijų laikotarpiu... Jeigu tai vyksta penktadieniais arba pirmadieniais laisvu nuo darbo metu, irgi ištaikau. Gaila, būna įdomių konferencijų, kurios sutampa du plenariniais posėdžiais, tuomet dalyvauti nebegaliu“, - sakė D.Kaminskas.

 

Komentaras
Akreditavimo tarnybos vadovė Nora Ribokienė:

- Net nemačiau ministro pateiktų dokumentų. Bet bendrąja prasme tai, ką girdžiu viešumoje, ministrui nereikėjo medicininės praktikos, nes jo dabartinis statusas prilyginamas medicininei praktikai. O dokumentai tai ne tik kvalifikacinės valandos, bet ir straipsniai bei pranešimai konferencijose. Jie irgi „užskaitomi“. Esu visiškai tikra, kad darbuotojai kaip ir visiems objektyviai ir aiškiai viską įvertino. Iš ministro buvo prašoma ir darbdavio pažymos kaip ir iš visų besikreipiančių.
Akreditavimo tarnybos atsakymas, kokius dokumentus ministras jiems pateikė:
Gerb. Aurelijus Veryga, kaip medicinos praktikos licencijos MPL-00174 verstis medicinos praktika pagal gydytojo psichiatro profesinę kvalifikaciją turėtojas, licencijuojamos veiklos sąlygų laikymuisi patvirtinti pateikė dvi darbdavių pažymas apie pastarųjų 5 metų laikotarpiu eitas pareigas – UAB ,,Romuvos klinika“ direktoriaus pažymą, patvirtinančią, kad laikotarpiu nuo 2014 m. gegužės 2 d. iki 2016 m. lapkričio 14 d. dirbo gydytoju psichiatru, ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos pažymą apie nuo 2016 m. gruodžio 13 d. einamas Sveikatos apsaugos ministro pareigas, kurios, vadovaujantis Medicinos praktikos licencijavimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gegužės 27 d. įsakymu Nr. V-396 „Dėl Medicinos praktikos licencijavimo taisyklių patvirtinimo”, 44 p. nuostata prilygintinos medicinos praktikai ir 33 dokumentus, patvirtinančius profesinės kvalifikacijos tobulinimą atsiskaitomuoju pastarųjų 5 metų laikotarpiu. Pateikti profesinės kvalifikacijos dokumentai patvirtina daugiau kaip 120 val. privalomąjį tobulinimą atsiskaitomuoju laikotarpiu.
Atkreiptinas dėmesys į tai, kad didžioji dalis tobulinimo atlikta atsiskaitomojo laikotarpio pradžioje, tai yra 2015 m.


Teisininko komentaras
Sveikatos teisės advokatas Arūnas Žlioba:

- Tiesą sakant, klausimas teisiniu požiūriu pakankamai keblus, todėl atsakyti į jį, matyt, galėtų tik teismas, kuris nagrinėtų Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnybos (VASPVT) prie SAM sprendimo dėl konkrečios licencijos pratęsimo teisėtumą. Visų kitų asmenų ar institucijų samprotavimai – tik nuomonės. Tačiau teismas šį kartą smalsumo netenkins ir dėl licencijos pratęsimo teisėtumo nepasisakys, nes jau praėjo tokio sprendimo apskundimui numatytas 1 mėn. terminas, o ir apskundimo teisę turintis asmuo – šiuo atveju ministras Aurelijus Veryga - nėra suinteresuotas skųsti VASPVT prie SAM sprendimo.
Savo ruožtu Seimo Liberalų sąjūdžio iniciatyvą kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją su prašymu ištirti, ar teisėtai sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai buvo pratęsta gydytojo licencija, vertinčiau kaip gryną politikavimą, kadangi ši institucija nekompetentinga vertinti VASPVT prie SAM sprendimo teisėtumo. Todėl iš anksto žinotina, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nespręs licencijos pratęsimo teisėtumo klausimo, o ministras A.Veryga ir toliau bus licencijuotas psichiatras.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris