Dėmesys žmogui į Šeškinės polikliniką pritraukė visą būrį naujų specialistų

Deimantė Gruodė
2022-09-19
Prasidėjusį rudenį Šeškinės poliklinikoje, kaip savo naujoje darbo ir profesinio tobulėjimo vietoje, pasitiko net 40 naujų darbuotojų. Pirmą kartą poliklinikos istorijoje komanda beveik visiškai suformuoja, netrūksta ir šeimos gydytojų.
Dėmesys žmogui į Šeškinės polikliniką pritraukė visą būrį naujų specialistų
„Įsigiję naują optinės koherentinės tomografijos aparatą (OCT), dabar galime tiksliau diagnozuoti įvairias tinklainės ligas ir, jeigu reikia, paskirti tikslingą gydymą. O naujoje operacinėje galėsime daryti nedideles vokų operacijas, šalinti įvairius smulkius darinius“, – darbo aktualijomis dalijasi gydytoja oftalmologė Rūta Beinoravičiūtė.

Rinktis polikliniką motyvuoja ir geri kolegų atsiliepimai
Per pastaruosius mėnesius poliklinikos kolektyvą papildė net 6 šeimos gydytojai, 3 kardiologai, 3 oftalmologai, 6 odontologai, po vieną neurologą, geriatrą, akušerį ginekologą, vidaus ir vaikų ligų gydytoją, taip pat 6 bendrosios praktikos slaugytojai.
 

„Šie metai pirmieji, kai mums nebetrūksta šeimos gydytojų. Pasiteiravus, kodėl jauni specialistai pasirinko būtent mūsų polikliniką, smagu išgirsti, kad labai pasitarnavo gražūs kolegų atsiliepimai. Vadinasi, mūsų pastangos darbuotojams sukurti geras darbo sąlygas pasiteisino su kaupu“, – džiaugiasi Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė.

 
Ne mažiau džiugu, kad jau ne pirmi metai Šeškinės poliklinika yra tapusi šeimos gydytojų rezidentų ruošimo baze. Pasak direktoriaus pavaduotojos gydymui, rezidentų skaičius įstaigoje kasmet auga dvigubai, be to, baigę mokslus dauguma jų savo profesinį kelią nusprendžia tęsti Šeškinės poliklinikoje. Daliai gydytojų rezidentų poliklinika apmoka rezidentūros studijas, prioritetą teikiant specializacijoms, kurių gydytojų labiausiai trūksta. O norint paruošti gerus specialistus, rezidentams sudaromos visos sąlygos mokytis ir semtis praktinių žinių. Todėl jiems suteikiama galimybė dalį laiko dirbti savarankiškai, ne tik su gera šeimos gydytojo priežiūra aptarnaujant tos pačios apylinkės pacientus.
Anot poliklinikos direktorės Daivos Kanopienės, jų įstaigoje paruošti specialistai ir daug greičiau adaptuojasi, prisitaiko prie darbo tvarkos poliklinikoje, perpranta informacinės sistemos subtilybes.
 

„Net ir tuomet, kai poliklinikoje trūko šeimos gydytojų, pacientai nebuvo palikti likimo valiai, tačiau šeimos gydytojams teko dirbti didesniu krūviu. Džiaugiamės, kad priėmus naujų darbuotojų dabar visos apylinkės yra užpildytos. Esame įsitikinę, kad ženkliai pagerės pacientų aptarnavimo kokybė ir, kas yra svarbiausia, bus daug greičiau patenkama pas šeimos gydytoją. Kitas žingsnis – optimizuoti apylinkes, mažinti jų dydį, kadangi dalis gydytojų dirba didesniu nei vieno etato krūviu. Ne mažiau svarbu ir surasti poliklinikai vis dar trūkstamus kraujagyslių chirurgus bei gydytojus dermatologus“, – sako Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė.

 

Padidėjusiu darbo krūviu personalo skyriaus darbuotojai nesiskundžia. „Smagu paplušėti ir daugiau, kai žinai, kad įstaigoje dirbs nauji specialistai ir pacientai gaus kokybiškas paslaugas. Turbūt pirmą kartą poliklinikos istorijoje išėmėme didžiąją dalį darbo skelbimų, kadangi beveik visiškai suformavome komandą. Per mano darbo praktiką šeimos gydytojų visada ieškodavome. O dabar net pačiam sunku patikėti, kad gavus dar vieną pas mus pageidaujančio dirbti šeimos gydytojo CV, nebėra jam ko pasiūlyti, kadangi visos apylinkės jau turi savo gydytojus“, – džiaugiasi Personalo ir teisės skyriaus vadovas Linas Juozulynas.
 

Pasak Personalo ir teisės skyriaus vadovo Lino Juozulyno, kokį gražų skelbimą beįdėtum, vis tiek naujus darbuotojus labiausiai pritraukia jų kolegų iš lūpų į lūpas perduodami geri atsiliepimai apie įstaigą bei kolegišką ir pilietišką bendruomenę. Smagu, kad Šeškinės poliklinikoje saugų profesinį prieglobstį atrado ir darbą čia pradėjusi gydytoja iš karo niokojamos Ukrainos.

 
Modernus oftalmologijos centras
Šį rudenį poliklinikos administracija gali pasidžiaugti dar vienu įgyvendintu projektu – duris atvėrusiu moderniu oftalmologijos centru.
„Šviesiuose, gražiai suremontuotuose kabinetuose įkurdinti gydytojai oftalmologai, aprūpinti visa būtina įranga, iš kurios paminėtini optinis koherentinis tomografas, modernus refraktometras. Turime ir operacinę, kur bus atliekamos nesudėtingos ambulatorinės operacijos“, – pasakoja D.Kanopienė ir priduria, jog ateityje šiame centre planuojama teikti ir dienos chirurgijos paslaugas. Dar viena administracijos brandinama idėja – panašų centrą ir operacinę įsteigti ir gydytojams dermatologams.
 
Kaip buvo minėta, šiemet prie kolektyvo prisijungė ir trys gydytojai oftalmologai. Dviem iš jų rezidentūros studijas apmokėjo Šeškinės poliklinika.
„Įsigiję naują optinės koherentinės tomografijos aparatą (OCT), dabar galime tiksliau diagnozuoti įvairias tinklainės ligas ir, jeigu reikia, paskirti tikslingą gydymą. O naujoje operacinėje galėsime daryti nedideles vokų operacijas, šalinti įvairius smulkius darinius“, – naujovėmis džiaugiasi jauna gydytoja oftalmologė Rūta Beinoravičiūtė.
 

„Oftalmologai, kurie svarsto prisijungti prie mūsų kolektyvo, pirmiausia klausia: ar jūs turite OCT aparatą, ar turite operacinę? Tikiu, kad mūsų modernus oftalmologijos centras privilios dar daugiau jaunų, perspektyvių specialistų, o jų suteikta profesionalia pagalba džiaugsis pacientai“, – savo kolegei pritaria Konsultacijų skyriaus vedėja Teresa Volosevič.

 
Senstant visuomenei geriatrų reikės vis daugiau
Šiemet Šeškinės poliklinika įsigijo licenciją geriatrijos paslaugoms teikti. Prie medikų komandos prisijungė ką tik rezidentūrą baigusi gydytoja geriatrė Eglė Sadauskaitė. Gydytoja savo pacientams pasiryžusi skirti kuo daugiau dėmesio. Jai apmaudu, jog senyvo amžiaus žmonių nusiskundimai neretai tiesiog nurašomi senatvei.
 

„Per ketverius rezidentūros metus mačiau daug pacientų, kuriems galima padėti ambulatoriškai ir kurių nereikia guldyti į ligoninę. Geriatrijos tikslas – kad žmogus kuo ilgiau liktų savo gyvenamojoje aplinkoje ir galėtų gyventi kokybiškai. Mes, geriatrai, į pacientą žvelgiame ne per ligų prizmę, bet kompleksiškai vertindami jo fizinę būklę: kaip jis apsitarnauja namuose, kokia jo socialinė padėtis. Ir tik tuomet nusprendžiame dėl reikiamos pagalbos“, – pasakoja gydytoja geriatrė Eglė Sadauskaitė.

 
Pasak E.Sadauskaitės, Lietuvoje geriatrija – ganėtinai nauja ir dar nepakankamai populiari specialybė, nors senstant visuomenei jos poreikis milžiniškas. Todėl ir Šeškinės poliklinikoje geriatrus planuojama pasitelkti į pagalbą šeimos gydytojams. Konsultacijų skyriaus vedėja T.Volosevič pirmiausia nurodo tokių pacientų amžiaus cenzą – daugiau nei šešiasdešimties metų asmenys, sergantys ne mažiau kaip trimis ligomis. Tokių pacientų nebereikės siųsti pas atskirus specialistus – neurologą ar kardiologą, dažnu atveju juos galės apžiūrėti gydytojas geriatras, suderinti vaistus, ypač tiems, kuriems jų išrašoma daugiau nei penki ar šeši. Be to, poliklinikoje dirbančiam geriatrui bus sudaryta ir galimybė nuvykti pas sunkios būklės, iš lovos nepakylantį pacientą į namus.
 

Naujos reabilitacijos paslaugos

 „Skyriuje per dieną atliekama nuo septynių iki aštuonių šimtų įvairių procedūrų, įskaitant kineziterapijos, ergoterapijos bei fizioterapijos užsiėmimus, masažus. Ir drįsčiau teigti, kad pasinaudoti mūsų skyriaus specialistų teikiamomis paslaugomis pravartu vos ne kiekvienam pacientui, kuris ateina į polikliniką pas gydytoją“, – sako poliklinikos Fizinės medicinos ir ambulatorinės medicininės reabilitacijos skyriaus vedėja Audronė Rimeikienė.


Būtent todėl skyriaus personalas savo pacientams vis pasiūlo naujovių. Visai neseniai įstaiga gavo licenciją netradicinės medicinos veiklai ir pradėjo teikti akupunktūros paslaugas. Akupunktūra, kuri paprastai yra kompleksinio gydymo dalis, gydoma nemiga, nerimas, skausmas, įvairios odos ligos, priklausomybės, stiprinamas imunitetas.
 
Akupunktūros paslaugas Šeškinės poliklinikoje teikia licencijuotas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros akupunktūros specialistas. Pirmiausia konsultacijos metu yra aptariama paciento sveikatos būklė, nusiskundimai ir lūkesčiai, atliekama diagnostika. Nuo to priklauso paskiriamų procedūrų skaičius ir dažnis.
 
Dar viena ganėtinai nauja, bet jau spėjusi išpopuliarėti paslauga – sausas hidromasažas. Šios procedūros skiriamos pacientams, kuriuos vargina nugaros, sąnarių, raumenų ir viso kūno skausmai, įtampa ir nuovargis.
„Sauso hidromasažo metu pacientas guli ant tento ir vandens srovė pasirinktu intensyvumu masažuoja visą jo kūną – nuo kaklo iki pėdų. Tokiu būdu pagerinama kraujotaka, sustiprinami ir atpalaiduojami raumenys“, – apie dvidešimties minučių trukmės procedūrą pasakoja skyriaus vedėja.

 
Nors paslauga pradėta teikti neseniai, ją jau spėjo įvertinti poliklinikos pacientai. „Ši procedūra – geriausia iš visų! Man patinka, kaip masažuojamas visas kūnas – nuo galvos iki kojų. Rezultatą pajuntu iš karto, po sauso hidromasažo būnu tarsi naujai gimusi“, – įspūdžiais sutiko pasidalyti prie kabineto sutikta viena iš pacienčių.
„Kaip matote, reabilitacijos paslaugos mūsų įstaigoje teikiamos įvairios ir tikrai turėtų patenkinti bet kurio paciento norus bei pageidavimus. Visada siūlome ne vienos rūšies procedūras, o kelių iš karto. Jas galima derinti – atlikti tą pačią dieną. Arba, jei procedūros tarpusavyje nedera, vieną savaitę rinktis vienokias, kitą – kitokias. Kadangi dar šalia skiriama ir kineziterapija, ergoterapija, mankštos, manau, kad pacientas tikrai gauna visapusišką pagalbą“, – sako skyriaus vedėja A.Rimeikienė.
 
Ruošiasi naujų energijos kainų šuoliui
Augančios elektros ir šildymo kainos neabejotinai didina ir gerokai didins gydymo įstaigų išlaidas. Šeškinės poliklinika taip pat svarsto galimas priemones, padėsiančias mažinti elektros ir šilumos energijos suvartojimą.
 

Pasak direktorės pavaduotojos valdymui Danutės Junevičienės, siekiant dar labiau mažinti poliklinikos elektros energijos bei šilumos naudojimo sąnaudas, buvo atlikta tikslinė energijos suvartojimo analizė, peržiūrėtos jau taikomos efektyvaus energijos naudojimo priemonės ir parengtas priemonių planas, įtraukiant tiek esamas, tiek naujas priemones,  įvertinant poliklinikos galimybes, taip pat atsižvelgiant ir į Energetikos ministerijos rekomendacijas.

 
„Planas apima tiek techninius sprendinius, tiek darbuotojų elgsenos priemones. Plane numatytas tausojančių elektros šaltinių naudojimas (pvz., elektros lempučių keitimas į LED tipo lemputes), judesio daviklių įrengimas, elektros prietaisų naudojimo optimizavimas ir net naudojamų liftų skaičiaus mažinimas ir kt. Tačiau būtina nepamiršti, kad tuo pačiu turi būti laikomasi higienos normose nustatytų šviesos, šilumos ir kitų reikalavimų. Tikimės sąmoningumo ne tik iš darbuotojų, bet ir iš pacientų, tačiau turime įvertinti ir tai, kad poliklinikoje lankosi silpnesnės sveikatos, jautresni, sunkiau judantys žmonės, todėl taikytinos priemonės turi būti adekvačios, pvz., liftų skaičiaus mažinimas galimas tik tokiu atveju, jeigu tai labai neapsunkins pacientų. Pagrindiniai taupymo principai nesikeičia, tačiau kai kurios priemonės turės būti taikomos platesne apimtimi“ – situaciją apibūdino pavaduotoja valdymui.
 
Energijos išteklių taupymas ir išlaidų mažinimas poliklinikai nėra nauja kryptis. Poliklinika šiais metais įsigijo naują elektromobilį, įvertinusi šios ekonomiškos transporto priemonės privalumus. Aplinkos projektų valdymo agentūrai paskelbus kvietimą skirtą atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimui elektros energijos poreikiams, Šeškinės poliklinika buvo viena pirmųjų užpildžiusi paraišką dalyvauti šiame projekte. Tikimasi, kad naujų energetinių išteklių įrengimas dar labiau sumažins gydymo įstaigos elektros sąnaudas.
 
Poliklinika su dideliu nerimu ruošiasi artėjančiam šildymo sezonui. Vilniaus miesto savivaldybei, poliklinikos steigėjai, teikiami duomenys, informacija apie esamą situaciją ir numatomas vykdyti taupymo priemones. „Kadangi savivaldybė irgi rengia elektros bei šilumos taupymo planą, matysime, kokios rekomendacijos bus pateiktos, kaip poliklinikos taikomos priemonės galėtų būti koreguojamos.  Pradiniame etape sunku numatyti priemonių efektyvumą finansine išraiška, poveikį darbo ir pacientų priėmimo sąlygoms, taigi stebėsime situaciją ir vertinsime“ - sako direktorės pavaduotoja valdymui D.Junevičienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris