Dėl viruso pasieniečių ketinama prašyti stebėti atvykstančius automobilius

Ignas Jačauskas, BNS
2020-01-27
Dėl naujojo koronaviruso protrūkio Kinijoje Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nori stebėti į šalį atvykstančius automobilius bei suteikti informacijos jų vairuotojams. Per SAM pirmadienį vykusį Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdį nuspręsta kreiptis pagalbos į Valstybės sienos apsaugos tarnyba, informavo SAM.
Dėl viruso pasieniečių ketinama prašyti stebėti atvykstančius automobilius
„Nuspręsta, kad nedelsiant reikia kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą, kuri saugo sienas, nes oro uostai, laivai nėra vienintelis patekimo kelias: yra geležinkeliai, atvykstama automobiliais. Bandysime išsiaiškinti, kokių priemonių gali imtis ir kitos tarnybos, kad koronaviruso atvežimas į Lietuvą būtų užkardytas“, – žurnalistams po posėdžio sakė Ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis pabrėžė, kad situacija Kinijoje kol kas negerėja, todėl aktyvuotas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centras – jo aktyvavimas esą buvo reikalingas „pasiruošti galimai ekstremaliai situacijai“.
 
Viceministras neatmetė, kad bus kreipiamasi ir į šalies muitinę. Jis ramino laukiančiuosius siuntų iš Kinijos, A.Šešelgio teigimu, kol kas nėra informacijos, jog virusas galėtų plisti ir per siuntas. Esant poreikiui, centras nusprendė pasitelkti ir daugiau institucijų.

A.Šešelgis sakė, kad tarnybos pačios turėtų apsispręsti, kaip vykdyti automobilių kontrolę.
„Jei mes žinotumėme, kaip tą reikia daryti, mes į juos nesikreiptumėme. Užtat dabar yra sprendimas telkti tas pajėgas, greičiausiai, ir į muitinę teks kreiptis, kadangi pro juos pravažiuoja didelė dalis automobilių, kad jie pasižiūrėtų pagal savo tvarkas, kaip galėtų būti bendrų pastangų dalimi“, – dėstė jis.
 
Ministerijoje susirinkę specialistai konstatavo, kad Europoje viruso paplitimo rizika yra žema, o tiesioginės grėsmės Lietuvai nėra. Vis dėlto Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai nuo šeštadienio budi visuose trijuose šalies oro uostuose bei Klaipėdos jūrų uoste.
Ministras Aurelijus Veryga tvirtino, kad Lietuva yra pasiruošusi infekcijai, o siekiant neskleisti nereikalingos panikos, komunikaciją dėl koronaviruso perima ministerija. Iki šiol tai darė Užkrečiamų ligų ir AIDS centras, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir kitos įstaigos.
„Visa komunikacija vyks per ministeriją, kad neišeitų kokių nors skirtingų žinučių, nebūtų sėjama panika. Centras operatyviai rinks informaciją, stebės, kas vyksta pasaulyje, Europoje, operatyviai visuomenę informuos“, – sakė A.Veryga.
 

Anot A.Šešelgio, to reikia norint išvengti papildomos gaišaties stengiantis paneigti sklindančią galbūt nepagrįstą informaciją.
Kaip informavo SAM atstovai, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija jau yra inicijavusi reikalingų reagentų įsigijimą naujajam koronavirusui nustatyti.
Visiems šiemet Kinijoje keliavusiems ir pajutusiems negalavimo simptomų asmenims rekomenduojama paskambinti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, tačiau nevykti patiems. 
Gydymo įstaigos, greitosios pagalbos stotys taip pat informuotos apie naujausią situaciją, joms pateiktos rekomendacijos, kaip nustatyti galimus susirgimus nuo minėtos infekcijos.
 
„Įtarus galimą atvejį, ligonis būtų transportuojamas į Santaros klinikas, kur taikomos itin pažangios priemonės ligonio izoliavimui“, – teigia SAM.
Užsienio reikalų ministerija atnaujintose rekomendacijose siūlo piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Kiniją, o čia jau esantiems – pranešti apie savo buvimą šioje šalyje.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė prašo gyventojų be reikalo nesikreipti į medikus ir netrikdyti jų darbo. Ji sakė, kad sunerimti dėl sveikatos reikėtų tik tuo atveju, kai asmuo per pastarąsias savaites keliavo Kinijoje ir pajuto panašius į gripą simptomus.
Kinijos valstybinio sveikatos komiteto duomenimis, per pastarąsias 24 dienas Kinijoje nuo plaučių uždegimo, kurį sukėlė naujo tipo koronavirusas, mirė 24 žmonės, o bendras mirčių skaičius perkopė 80.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris