Dėl apsaugos priemonių trūkumo – ministro kaltinimai įstaigų vadovams

Augustas Stankevičius, BNS, www.lsveikata.lt
2020-03-23
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad dėl apsaugos priemonių medikams trūkumo kai kuriose gydymo įstaigose yra atsakingi jų vadovai, kurie laiku jomis nepasirūpino. Ministro teigimu, iš valstybės rezervo apsaugos priemonės duodamos greitosios pagalbos ir infekcinių ligoninių medikams, o kiti medikai centralizuotai bus aprūpinti, kai Lietuvą pasieks didelė siunta iš Kinijos. 
Tuo metu Lietuvos medikų sąjūdis išplatino pareiškimą, kad nepasitiki A.Veryga.
Dėl apsaugos priemonių trūkumo – ministro kaltinimai įstaigų vadovams
A.Veryga

Laukia siuntos iš Kinijos
„Yra visokių istorijų, kur vadovai neatsakingai pasižiūrėjo į raginimus ar nurodymus turėti tų apsaugos priemonių, nes esu minėjęs – koronavirusas nėra vienintelė infekcija, su kuria gali susidurti medikai ir įstaigos privalo turėti asmens apsaugos priemonių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Veryga.
„Jei jos jų neturėjo dar iki prasidedant viruso plitimui, kai buvo tikrai realu ir įmanoma įsigyti rinkoje, nes tikrai nebuvo apribojimų, tai reikia klausti įstaigų vadovų, kodėl jie to nepadarė“, – pridūrė jis.

„Jos nuolat iš rezervo duodamos. Pirmiausia, duodamos greitosios pagalbos medikams, medikams, kurie dirba infekcinėse ligoninėse. Jie yra aprūpinami. Visiems kitiems medikams mes šiandien neturim galimybės tų priemonių pateikti, – kalbėjo A.Veryga.
 
Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuva iš Kinijos už neįvardijamą sumą perka beveik 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. vienkartinių kaukių, 810 tūkst. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, tiek pat vienkartinių chalatų (nesterilių), 1,05 mln. vienkartinių kombinezonų su gobtuvais (sterilių),15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. vienkartinių antbačių.
Sekmadienį sveikatos apsaugos ministras Algirdas Šešelgis tikino, kad pirmoji apsaugos priemonių siuntą šalyje turėtų būti „trečiadienį ar ketvirtadienį“.
 
Nerimas dėl užsikrėtusių medikų
A.Verygos teigimu, vis daugiau medikų užsikrečiant koronavirusu, gydymo įstaigos priverstos reorganizuoti savo darbą ir tai yra „nerimą keliantis reiškinys“.

Tai jau buvo daroma Vilniuje, Klaipėdoje, Ignalinoje, Ukmergėje ir Panevėžyje.
Naujausias fiksuotas medikės užsikrėtimo koronavirusu atvejis – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Ji, įtariama, galėjo užsikrėsti nuo savo vyro, kuris grįžo iš užsienio. Iš viso dėl to izoliuotas 21 medikas.
Pasak A.Verygos, ministerijoje ruošiamos specialios mobiliosios grupės, kurios tikrins, kaip gydymo įstaigos pasiruošusios tokioms situacijoms.
 
„Jos važiuos į gydymo įstaigas ir vertins, kaip įstaigos pasirengusios atskirti pacientų srautus, kaip pasirengusios pertvarkyti gydytojų darbo pamainas, grafikus, kad galėtų operatyviai reaguoti, kai suserga medikai, iškrenta iš darbo laikinai ir tenka pertvarkyti institucijos veiklą“, – kalbėjo ministras.
Anot jo, taip pat ruošiamasi pateikti informaciją visoms gydymo įstaigoms apie visus iš užsienio grįžusius asmenis.
„Visi registruoti asmenys yra perkeliami į mobilią platformą, prie kurios suteiksime prisijungimą tiek savivaldybėms, tiek gydytojams. Idėja, apie kurią dar vakar kalbėjomės, prie įėjimo į gydymo įstaigą, (...) turėtų būti patikrinama, ar tas asmuo nėra parvykęs iš užsienio, ar neturėtų būti izoliavęsis namuose, jei ir turėjo, ar nėra praėjęs 14 dienų terminas“, – sakė A. Veryga.
 
Tuo metu Lietuvos medikų sąjūdis paragino pašalinti A.Verygą iš operacijų vadovo pareigų ir vietoje jo paskirti Lietuvos kariuomenės atstovą, išplėsti koronaviruso tyrimus medikams ir aprūpinti juos apsaugos priemonėmis bei sugriežtinti karantino sąlygas, įpareigoti visuomenę naudoti kaukes viešose vietose.
„Medikų sąjūdis reikalauja (...) vietoje esamo Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo - sveikatos apsaugos ministro A. Verygos paskirti kvalifikuotą, kompetentingą ir patyrusį panašaus pobūdžio ir lygio krizių valdymo vadovą (atsižvelgus į kitų pasaulio šalių ir ES valstybių narių gerąją patirtį, tai gali būti ir Lietuvos kariuomenės atstovas)“, – rašoma pareiškime.
Lietuvoje kol kas patvirtinti 154 koronaviruso atvejai, atliktas 2361 tyrimas. Vienas žmogus mirė.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris