Daugumai Alytuje gaisrą gesinusių ugniagesių rimtų sveikatos sutrikimų nenustatyta

Milena Andrukaitytė, Jonas Kisielius, BNS
2019-11-11
Patikrinus didžiosios dalies Alytuje gaisrą gesinusių ugniagesių sveikatą, rimtų sveikatos sutrikimų nenustatyta, pirmadienį žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Medicinos centro vadovas Marius Buitkus. 
Daugumai Alytuje gaisrą gesinusių ugniagesių rimtų sveikatos sutrikimų nenustatyta

„Galiu pasakyti, kad dar ne visi perėjo sveikatos patikrinimą. Pirmadienį, antradienį dar atvažiuoja apie 30-40 ugniagesių, bet trys ketvirtadaliai jau praėjo“, – kalbėjo M.Buitkus. 
„Iš tų trijų ketvirtadalių galima konstatuoti, kad ūmių apsinuodijimų nenustatyta. O dėl kitų problemų, tai iš dešimties septyniems mes randame tam tikrų sveikatos sutrikimų. Iš jų kas penktam yra kvėpavimo sutrikimai, tai yra gerokai dažniau nei įprastai mes randame. Bet čia reikia vertinti, kad ruduo, tai gali būti ir peršalimo ligos“, – tvirtino Medicinos centro vadovas. 
 
Anot jo, sunkių kvėpavimo sutrikimų nerasta. Diagnozuoti keturi bronchitai, vienas obstrukcinės plaučių ligos paūmėjimas. 
„Dėl širdies ir kraujotakos sistemos susirgimų, jų irgi yra konstatuota pakankamai daug. Bet jų išskirti negalima, nes per praėjusius sveikatos patikrinimus irgi buvo jie nustatinėjami“, – tvirtino M.Buitkus.

Jis teigė, kad nustatyta ir pakitimų ugniagesių kraujyje. 
Gaisras Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.
Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis. 
 
Mėginius tirs laboratorijos užsienyje
„Mes planuojame šios savaitės pabaigoje, kai bus susirinkę visi ugniagesiai, kurie pareiškė norą būti ištirti, (...) tai tas antras etapas prasidės nuo to, kad atrenkame tam tikrą žmonių grupę, maždaug 30 pacientų, kurie turėjo tam tikrų sutrikimų. Mes planuojame tarpusavio pasitarimą ir tirsime nuo sunkiųjų metalų“, – kalbėjo Medicinos centro vadovas. 
Jis tvirtino, kad šios savaitės pabaigoje Aplinkos apsaugos agentūra praneš, ką aptiko dirvožemio tyrimuose Alytuje. 
„Kiek aš žinau, septyni (tyrimai – BNS) buvo skirti dioksinui. (...) Mes paimsime kraujo tyrimus tiems žmonėms, pas kuriuos radome kraujo pakitimų“, – sakė M. Buitkus. 
Anot jo, Lietuvoje nėra nei vienos akredituotos laboratorijos, kuri gali tirti dioksinų koncentraciją žmogaus organizme.
„Tai čia gal mūsų sveikatos apsaugos ministerijos neapsižiūrėjimas“, – pridūrė jis. 
Jis teigė, kad tyrimus atliks laboratorijos užsienyje. 

„Kai išsiaiškinsime, kurios laboratorijos tiria, tai planuojame išsiųsti (tyrimus – BNS)" – akcentavo M.Buitkus. 
 
Skyrė premijas
Gaisrą Alytuje gesinusiems ugniagesiams Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) skyrė per 250 tūkst. eurų premijoms.
Piniginės išmokos skirtos 254-iems ugniagesiams gelbėtojams.

Ministrės atstovė Božena Zaborovska-Zdanovič BNS teigė, jog premijos ugniagesiams skirtos vienodo dydžio, kiekvienam teks apie tūkstantis eurų iki mokesčių.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius teigia, kad PAGD išmokas gali skirti statutiniams pareigūnams arba darbuotojams, dirbantiems pagal sutartį.
Gaisrą gamykloje „Ekologistika“ malšinusiems ugniagesiams premijas iš suaukotų lėšų taip pat skyrė savivaldybė: daugiau kaip po 600 eurų ugniagesiams ir po šimtą eurų kursantams.
 
Savivaldybės duomenimis, gaisre dirbo 268 ugniagesiai ir aštuoni mašinistai, ekskavatorininkai. Pastariesiems taip pat skirtos tokio pat dydžio premijos kaip ir ugniagesiams.
Iš viso savivaldybė į specialiai atidarytą sąskaitą surinko beveik 212,2 tūkst. eurų, iš kurių specialiai premijoms paaukota 172,4 tūkst. eurų. Likusieji pinigai bus panaudoti gaisro padariniams likviduoti.
Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną.
Ugnis užgesinta per kelias dienas, bet gaisravietėje ugniagesiai dirbo iki mėnesio pabaigos, nes sudegusios padangos dar smilko ir teršė aplinką.
Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis. 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris