Darbų sostinėje sočiai

Margarita Meškaitė
2019-07-19
„Sveikatos komitetas visad buvo lyg našlaitė, o dabar mes, penkios moterys, tikrai gilinamės į vilniečiams suteikiamų paslaugų kokybę“, - įvertino viena minėto komiteto narių. Užmetėm akį į tuos Vilniaus miesto tarybos komitetus, kurie gvildena sostinės gyventojams itin jautrius klausimus, - entuziazmą rodantys nariai jau rikiuoja prioritetinius darbus nevengdami pabaksnoti pirštu ir į pirmtakų klaidas.
Darbų sostinėje sočiai

Nebebus našlaitė
„Manau, kad tai stipriausias, vertinant ankstesnes kadencijas, komitetas. Sveikatos komitetas visad buvo lyg našlaitė, o dabar mes, penkios moterys, tikrai gilinamės į vilniečiams suteikiamų paslaugų kokybę“, - įvertino šiame komitete dirbanti visuomenės veikėja Agnė Zuokienė.

Nuo šių metų Sveikatos reikalų komitetas vadinasi Sveikatos ir sporto, o jam pirmininkauja Renata Cytacka, buvusi Lietuvos energetikos viceministrė. Anksčiau politikė ėjo Šalčininkų rajono mero patarėjos pareigas, dirbo Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sekretore. Minėtą komitetą taip pat sudaro: Donalda Meiželytė, kuri yra pirmininkės pavaduotoja, liberalų sąjūdžiui priklausanti Vilija Gucevičiūtė, konservatorė Kamilė Šeraitė ir jau minėta Agnė Zuokienė.
„Stengiamės, kad pacientams būtų teikiamos kuo kokybiškesnės ir kuo labiau prieinamos sveikatos paslaugos, trumpėtų patekimo pas gydytoją laikas. Taip pat dirbsime toliau tobulinant e.sveikatos sistemą, plečiant paliatyviosios slaugos prieinamumą Vilniaus miesto savivaldybės sveikatos įstaigose ir pacientų namuose. Didelį dėmesį planuojame skirti pirmosios pagalbos teikimo įgūdžių formavimui ir stiprinimui.

 
Įrengsime ir 10 standartinių matmenų futbolo aikščių su dirbtine danga, prioritetą teikiant Vilniaus rajonams, kuriose tokių iki šiol nebuvo. Taip pat rekonstruosime keturiasdešimt sporto aikštelių prie švietimo įstaigų ar kitose vietose, plėtosime miesto infrastruktūrą, kad vilniečiams būtų patogu bėgioti, važiuoti dviračiu ar kitaip sportuoti lauke“, - prioritetinius darbus vardijo pirmininkė R.Cytacka.
Tiesa, paklausta, kurios savivaldybei pavaldžios įstaigos, jos vertinimu, dirba gerai, o kurios nelabai, pirmininkė diplomatiškai išsisuko sakydama, kad visos Vilniaus miesto gydymo įstaigos yra tikrai geros, jose teikiamos kokybiškos paslaugos pacientams.
 
Akcentuoja neįgaliuosius

„Socialinių reikalų komiteto nariai yra kompetentingi žmonės, puikiai išmanantys šią sferą. Džiaugiuosi, kad komiteto narė yra Monika Ošmianskienė, atstovaujanti neįgaliųjų interesams; taip pat Eglė Čaplikienė, Socialinių reikalų ir darbo ministerijos vyriausioji patarėja neįgaliųjų klausimais; taip pat Vaidotas Ilgius, „Maisto banko“ atstovas. Romualda Poševeckaja, LRS nario padėjėja, turi nemažą patirtį socialinių problemų sprendime. O mano interesų laukas yra socialiai pažeidžiami žmonės, taip pat gilinuosi ir nemažai rašau psichinės sveikatos temomis“, - prisistatė Socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rasa Baškienė.
 
Pasak jos, jau pirmajame komiteto posėdyje visi vieningai nusprendė, kad didžiulį dėmesį skirs neįgaliųjų integracijos klausimams, kuriais praėjusioje kadencijoje praktiškai nebuvo rūpinamasi.
„Šiuo metu rengiame pasiūlymą pritaikyti Vilniaus ugdymo įstaigas – pradžiai bent po vieną kiekvienoje seniūnijoje (tarp jų – ir ikimokyklinio ugdymo) – vaikams su specialiaisiais poreikiais. Taip pat rengiame sprendimus neįgalių vaikų vasaros stovykloms kitą vasarą. Šie iššūkiai pakankamai ambicingi, būtų puiku juos įgyvendinti iki 2023 metų. Bet tai tik mūsų darbo pradžia“, - sakė R.Baškienė.

 
Šalins trikdžius aplinkos sektoriuje

„Atliekų klausimas šiuo metu yra, ko gero, jautriausias vilniečiams dėl naujai tvirtinamų dokumentų miesto tarybos lygmeniu. Šiandien vykdoma atliekų tvarkymo sistema neužtikrina tinkamo paslaugų teikimo atliekų tvarkymo srityje. „Paveldėjus“ tokią situaciją teks ilgai ir kryptingai dirbti, kol galėsime vertinti teigiamai. Paskutinio konkurso sąlygos ir pasirašytos sutartys su vežėjais neleidžia efektyviai kontroliuoti nei sutarties vykdytojų, nei paslaugos kokybės, nei rinkliavos dydžio. Sistema yra ydinga ir turi būti keičiama iš esmės“, - sakė Aplinkos ir energetikos komiteto narys Aidas Gedvilas, priminus vadinamąją šiukšlių krizę, kuomet buitinės atliekos užkimšo daugiabučių kiemus.
 

Liepos 10 d. tarybos posėdyje buvo pateiktas ir pradėtas svarstyti atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimų projektas. Taip pat buvo prabalsuota „UŽ“ dėl rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymo nuostatų patvirtinimo pakeitimo projektą, kuriuo ženkliai didės rinkliava už atliekų surinkimą. „Jau prieš savaitę garsiai sakiau, kad parengtas sprendimo projektas stokoja pagrįstumo, skaidrumo ir aiškumo. Tai itin svarbu, kai siekiama ženkliai padidinti tarifą. Susidaro įspūdis, kad dėl taikyto neteisingo skaičiavimo, per pusantrų metų susidariusią virš šešių milijonų Eur skolą norima perkelti ant vartotojų pečių. Susidaro įspūdis, kad vežėjai diktuoja sąlygas savivaldybei, o pastaroji – negeba suvaldyti susidariusios situacijos. Savivaldybė turi susigrąžinti padėties šeimininko statusą, todėl būtina sėsti prie konsultacijų stalo, sudaryti veiksmų planą ir keisti sprendimą iš esmės“, - sakė jis.
 
Nusiteikęs pozityviai 
Kaip sako minėtame komitete taip pat dirbantis tarybos narys Žilvinas Šilgalis, po praėjusios kadencijos liko nemažai neišspręstų klausimų, nes nei tuometinis komiteto pirmininkas, nei miesto valdžia neskyrė aplinkosaugai pakankamai dėmesio.
„Būtina pabrėžti, jog atliekų reformos tikslas buvo pasiekti daugiau tvarkos už mažesnę kainą ir principo „teršėjas moka“ įvedimas, tačiau nė vienas tikslų kol kas nepasiektas. Esmių esmė, jog ne nuo to galo miesto valdžia pradėjo. Pirmiausia būtina sudaryti sąlygas rūšiavimui, žmonėms turi būti paskata tą daryti, būtina sutvarkyti konteinerines aikšteles, nes jei bus kaip iki šiol, atliekų svėrimas, kuris pareikalaus daug kaštų sistemai administruoti, nieko nepadės, nes žmonės mes atliekas bet kur, nebūtinai į savo konteinerius. O jei nebus paskatos rūšiuoti, visa reforma bus tik dėl reformos... Būtina ir kartu su įstatymų leidėjais pakeisti ir apmokestinimo principą, kad nebūtų skaičiuojama atliekų tvarkymo mokesčių už kvadratinius metrus, nes, kaip žinia, ne kvadratai teršia, o žmonės. Žodžiu, darbų sočiai, kad tik būtų juos dirbančių“, - sako Ž.Šilgalis.

Komiteto veiklos pradžią politikas vertina pozityviai. Iš patirties sako, jog dažnai komiteto darbo efektyvumas ir politinis svoris priklauso nuo pirmininko kompetencijos, noro aktyviai veikti siekiant rezultato ir, žinoma, gilinimosi. „Kol kas pirmininkas stengiasi gilintis, o ar to pakaks rezultatui gauti – matysime jau netrukus“, - sakė tarybos narys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris