Darbas ciklais trenkė per kišenes

Deimantė Gruodė
2020-07-10
Kol Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai džiaugiasi papilnėjusiomis piniginėmis (ministras Aurelijus Veryga sakė, kad priedus jo pavaldiniai užsitarnavo per pandemiją dirbdami iki išnaktų), medikai skundžiasi, jog dėl rekomendacijos dirbti ciklais jų pajamos sumažėjo net per pusę. „Nesuprantu, dėl ko jie tas pajamas galėjo prarasti“, - nusistebėjo sveikatos apsaugos ministras.
Darbas ciklais trenkė per kišenes
Darbo ciklais rekomendacija ne tik apkarpė gydytojų pajamas, bet ir atėmė iš pacientų, ypač gyvenančių periferijoje, gauti kvalifikuotą pagalbą vietoje.

Pajamos sumažėjo per pusę

„Mano pajamos sumažėjo daugiau nei per pusę, - atviravo Santaros klinikose dirbantis gydytojas otorinolaringologas Darius Rauba. - Dėl to, kad privačioje įstaigoje uždirbu du trečdalius pajamų, o valdiškoje – trečdalį“, - paaiškina jis, pridurdamas, kad ypač nukentėjo dirbantieji privačiame sektoriuje, kur paprastai medikai uždirba daugiau. Nors medikai pajuto smūgį per kišenes, pasak jo, dėl šios ministro rekomendacijos visgi labiausiai nukentėjo pacientai.


„Konsultuodavau Utenoje. Kai pasakiau, kad daugiau nebegalėsiu atvykti, mane stengėsi perkalbėti, mat kai atvažiuoju, rajono gyventojams nebereikia vykti į Vilnių, jie iš karto gauna aukščiausio lygio paslaugą vietoje. Vadinasi, tie žmonės jau nebepatenka pas atvažiuojančius specialistus iš Vilniaus ar Kauno ir, galima sakyti, negauna paslaugų. Vietiniai gydytojai yra kvalifikuoti, bet chirurginio gydymo srityje jie nėra tokie patyrę.
Be to, tarp konsultacijų yra pusės valandos tarpas. Vadinasi, per valandą gali pakonsultuoti du pacientus vietoj keturių. Netgi ir tų, kurie dirba vienoje įstaigoje, darbo tempas dėl tokių apribojimų sumažėjo per pusę“, - sako D.Rauba, džiaugdamasis, kad jis bent netūrįs didelių finansinių įsipareigojimų.
 
„Visų gydytojų pajamos sumažėjo, kadangi dauguma – per devyniasdešimt procentų – dirba keliuose darbuose. Mums visiems buvo rekomenduota pasirinkti pagrindinę darbovietę. O kuri yra pagrindinė, kiekvienas traktavo skirtingai. Vieniems, kurie vienoje darbovietėje dirba daugiau, o kitoje – mažiau, buvo lengviau rinktis. Bet tų, kurie po lygiai dalino darbo krūvį, uždarbis sumažėjo per pusę“, - sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata.

Kaip sako medikas, privačiame sektoriuje atlyginimai yra didesni net ir dirbant mažesniu krūviu. „Vadinasi, jei atsisakai privačios ir lieki valdiškoje ligoninėje, prarandi daugiau eurų“, - skaičiuoja T.Sveikata, pridurdamas, kad ženkliai sumažėjus pajamoms, mažo ir šešių asmenų šeimos išlaidos. Vien dėl to, kad per karantiną vaikų būreliai buvo atšaukti, buvo atsisakyta ir įvairių pramogų.
„Niekad storai ikrų netepėme ant sumuštinio, tad mums pajamų sumažėjimas nelabai ir pasijautė. Jeigu dirbame sektoriuje, kur atsakome ne tik už save, bet ir už savo pacientus, mažų mažiausiai būtų negarbinga ir net negražu kalbėti apie eurus, kai visuomenėje kalbama apie ligas ir mirtį. Tokiame fone net neetiška skaičiuoti šimtą ar tūkstantį eurų“, - sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata.

Kas kompensuos praradimus?

Pasak Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkės Živilės Gudlevičienės, medikų socialinėse grupėse būta nemažai diskusijų, kad neišleidus darbdaviui dirbti kitoje, ne pagrindinėje, įstaigoje, kas gi kompensuos patirtus finansinius praradimus. „Žinome, kad buvo įstaigų, kurios uždraudė medikams dirbti kitur. Negalime sakyti, kad sumažėjo atlyginimas, pastarasis toje darbovietėje, kur dirbo medikas, liko nepakitęs. Bet jis tiesiog nenuvyko į kitą darbo vietą ir jo pajamos automatiškai mažėjo. Kiek girdėjome, medikas buvo kviečiamas į ligoninės administraciją ir akis į akį buvo pasakoma, kad neleistina dirbti kitoje darbovietėje. Taip pat, kiek žinau, kai kurios įstaigos netgi išleido vidinius įsakymus, ribojančius darbą kitoje darbovietėje“, - sakė Ž.Gudlevičienė.


Pasak jos, šios ministro rekomendacijos laikosi penkios šešios didžiosios gydymo įstaigos, kur yra sukaupta pagrindinė darbuotojų masė. Savo ruožtu mažosios praktiškai išgyvena atvykstančiųjų medikų dėka.
Santaros klinikų gydytojų profesinė sąjungos vadovas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas pritaria kolegoms, kad ši rekomendacija sumažino medikų galimybes užsidirbti: „Mes, profsąjungos, ministerijos žmonėms sakėme, kad ši intervencija gali šiek tiek paveikti epidemiologinę situaciją, bet minimaliai. O jos poveikis sveikatos priežiūros sistemai milžiniškas. Dirbdamas vienoje vietoje esu reta išimtis, kadangi mano tokia specialybė. Bet labai daug mano kolegų dirba keliuose darbuose, ypač Priėmimo-skubios pagalbos skyriuose, reanimacijose, kur suteikiama skubi pagalba. Tad periferinės ligoninės turi daug iš centrų atvykstančių medikų. Tad į klausimą, kaip ministerija galės suvaldyti situaciją, kai medikai nebegalės išvažiuoti ir rajoninės įstaigos tiesiog nebeturės pamainų dirbti reanimacijose, nebuvo atsakyta. Bet galiausiai įsakymas pavirto rekomendacija.“
 

„Ir dabar situacija yra keista: vienos administracijos griežtai laikosi šio principo, nors pagal darbo kodeksą, pagal Lietuvos įstatymus, net Konstituciją tai yra neteisėta“, - sako Santaros klinikų gydytojų profesinė sąjungos vadovas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas.

 
Anot jo, dalis įstaigų šios rekomendacijos laikosi protingai, ją pritaikydamos tik tiems medikams, kurie dirba vadinamuosiuose kovidiniuose skyriuose. Šiems medikams, kaip siūlo V.Pečeliūnas, iš tikrųjų geriau nevažinėti kitur, bet visiems kitiems – jokio skirtumo, kadangi esminis akcentas yra būtent darbo tvarkos organizavimas ir apsaugos priemonių naudojimas.
„Tos administracijos, kurios labiausiai laikosi šios ministerijos rekomendacijos, gana stipriai spaudžia darbuotojus ir šie nelabai nori apie tai kalbėti“, - sakė V.Pečeliūnas.


Komentarai
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Turi būti panaikintos bet kokios darbo ciklais rekomendacijos, bet kokie gąsdinimai, žodiniai pavedimai ministerijai pavaldžioms įstaigoms kontroliuoti šiuos procesus ir terorizuoti gydytojus. Šiems ne tik kad sumažėjo algos, bet ir sutriko paslaugų teikimas pacientams. Rajonai džiaugiasi, kad prikalbina vieną kitą gydytoją atvykti iš didžiojo miesto padirbėti. Dabar turime įdomią situaciją, kada pati ministerija, nustačiusi reikalavimus, terorizuoja gydymo įstaigas, kad šios atnaujintų paslaugas. O jų neįmanoma atnaujinti, nes, matyt, duotas pono žodinis pavedimas didelėms įstaigoms neleisti medikams dirbti antraeilėse pareigose.
 

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius:

- Tai tikrai sudėtingas klausimas. Gaila, neprieinu prie tokios statistikos. Aišku, tie gydytojai, kurie dirbo privačiose įstaigose, ten tikrai yra reikšminga jų darbo dalis, jie negalėjo jose dirbti, nes greičiausiai rinkosi valdišką įstaigą. Tad tikėtina, kad bet kokiu atveju jie nukentėjo finansiškai, nes viešosios įstaigos vienareikšmiškai negali pasiūlyti tokių sąlygų kaip privačios.

 
P.S.
Ministras jau neberekomenduoja...
„Tokios rekomendacijos (dirbti ciklais – red.) jau nebėra ir senokai. Įstaigos yra laisvos nuspręsti, kaip jos organizuoja darbą. Matyt, jose yra visokių situacijų, kur nustatoma užsikrėtusiųjų ir rizika išlieka. Tai buvo viena iš infekcijų kontrolės priemonių. Dabar kadangi intensyvaus infekcijos plitimo Lietuvoje nėra, tai ir poreikio dabar tokio nėra. Bet jei ateity liga plistų, gali būti, kad tektų grįžti prie tokių rekomendacijų.
Nesuprantu, dėl ko jie (medikai–red.) tas pajamas galėjo prarasti. Net jeigu dirba keliose įstaigose, šios gavo vieną dvyliktąją, kur jie tas pajamas prarado. Nebent buvo privati įstaiga, kur konsultavo, ten visa planinė pagalba buvo pristabdyta. Ką padarysi. Karantinas iš tikrųjų nuskriaudė ne tik sveikatos sistemą, bet ir kitus sektorius“, - sakė ministras A.Veryga.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris