Č. Greičius: gerai, kad nepasirinkome murkdytis toliau

Greta Vanagienė
2024-02-23
Jei kai kurios rajonų ligoninės bet kokia kaina siekia išlaikyti tam tikras sveikatos priežiūros paslaugas, Šiaulių rajono savivaldybės Kuršėnų ligoninėje to be sentimentų atsisakyta prieš aštuonerius metus. „Jei būtume palikę antrinio lygio paslaugas su įvairiais skyriais, toliau murkdytumėmės. Ligoninė buvo nualinta“, – priimtu sprendimu džiaugiasi rajono meras Česlovas Greičius.
Č. Greičius: gerai, kad nepasirinkome murkdytis toliau
„Padėjome Kuršėnų ligoninei dar kartą atsistoti. Ji tapo patraukli ir stipri. Įkurtos slaugos lovos, sukomplektuotos medikų komandos. Jei būtume palikę antrinio lygio paslaugas su įvairiais skyriais, toliau murkdytumėmės nežinomybėje“, - sako Šiaulių rajono meras Česlovas Greičius.

- Reta savivaldybė pasirinko sveikatos centrą kurti kaip jūs – struktūriniu būdu. Ar daug audrų gydymo įstaigose dėl to kilo?
 
- Su medikų bendruomene pirmieji pokalbiai buvo audringi: žmonės manė neteksią darbo. Vis dėlto į finišo tiesiąją išėjome supratę, kad personalui pasikeis tik darbovietės pavadinimas. Reforma lies apskaitos skyrių, ūkinės dalies darbuotojus, kitų specialistų personalą, bet ne medicinos darbuotojus. Pritarimą gavome, žmones nuraminome. Keletas garbaus amžiaus darbuotojų pasinaudodami pertvarka pasitraukė. Katastrofos nėra.
Nežinau kito rajono, kur kaip pas mus būtų teikiamos tik pirminio lygio paslaugos. Kuršėnų ligoninėje neturėjome jokių gydomųjų skyrių, tik slaugą. Protingas sprendimas atsisakyti gydymo paslaugų buvo priimtas prieš aštuonerius metus. Sutarus su Šiaulių ligonine, Kuršėnų ligoninė virto į slaugos ir globos skyrių. Mums tie dalykai, kurie jaudina kitus rajonus dėl skyrių mažinamo, neaktualūs. Nesame medikai, bet per paskutiniuosius metus matėme, kad mūsų gydymo įstaigoms trūksta veiklos. Bloguoju neminėsiu Pirminės sveikatos priežiūros centro buvusio vadovo, bet kai palyginu jo darbą su kitais rajonais – jokio aktyvumo, vien kasdieniai reikalai, jokių profilaktikos priemonių, kur galima gauti finansavimą. Taip ir susidėliojo sprendimas. Be to, praėjusią vasarą pasitraukė Kuršėnų ligoninės ir Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovės. Jungimas struktūriniu būdu mums tikrai geras ir dėl naujos vadovybės.
 
- Štai kodėl Kuršėnų ligoninei gerai sekasi... Kituose rajonuose ligoninės, žinodamos, kad laukia jungimas, nesiryžo net elektros lemputės pakeisti, jūs gi atsinaujinote iš pagrindų.
 
- Padėjome Kuršėnų ligoninei dar kartą atsistoti. Ji tapo patraukli ir stipri. Įkurtos slaugos lovos, sukomplektuotos medikų komandos. Jei būtume palikę antrinio lygio paslaugas su įvairiais skyriais, toliau murkdytumėmės nežinomybėje. O rajonuose slauga yra reikalinga, kadangi visuomenė sensta. Savivaldybė prisidėjo prie remonto darbų išlaidų, stogo remonto, saulės elektrinės statymo. Tam skyrėme apie keturis šimtus penkiasdešimt tūkstančių eurų.

 
Į Geriatrijos dienos stacionarą pacientus atvežate ir vėliau parvežate namo. Apsimoka?
 
Geriatrijos dienos stacionaras atidarytas neseniai. Neskaičiuojame, ar ta paslauga ir pavėžėjimas atsiperka, bet jei reikės, ligoninei bandysime padėti atsilaikyti, nes rajono gyventojams ši paslauga tikrai reikalinga. Ir namiškiai pailsi nuo sunkių ligonių.
 
- Tik su gydytojais geriatrais, kurių specialybė dar nespėjo išpopuliarėti, čia, ko gero, riesta?
 
Radome kitą sprendimo būdą. Naujų specialistų neieškojome, bet adaptavome savus. Vidaus ligų gydytojai praėjo specialų mokymosi kursą ir dabar jie gali dirbti gydytojais geriatrais.
 
- Jūs ir pats medicinos sektoriaus atstovas. Pagal specialybę būdamas veterinarijos gydytojas, turbūt aktyviai stebite pokyčius Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje? Pritariate vykdomai reformai?
 
- Pertvarkos turi vykti, kadangi keičiasi laikai ir užduotys, bet ar ši pertvarka į gera, nedrįsčiau komentuoti. Su šia tarnyba turime daug kasdienių ūkinių reikalų, yra ir aštrokų kampų. Pavyzdžiui, dėl blogai prižiūrimų ar beglobių gyvūnų. Ši našta visada griūna ant savivaldos pečių. Tai esame išsisprendę, bet stambiųjų galvijų bandas, tegul šioje vietoje man atleidžia kolegos veterinarai, kur mes turime dėti? Ieškome ūkininkų, kurie tuos gyvulius priimtų geranoriškai, nes už tai kompensuoti neleidžia juridiniai dalykai.
 
- Socialinių reikalų ir darbo ministerija taip pat iš pagrindų keičia darbo struktūrą negalios srityje. Čia pagrindiniu vedliu tampa savivaldybė. Namų darbų daug užduota?
 
- Neliečiant žmonių su negalia, socialinių paslaugų spektras kasmet didėja, biudžeto procentai tam taip pat auga. Tačiau paimkime praėjusių metų kompensavimo už šildymą sistemą – įstatymai absoliučiai neparuošti, niekas neišanalizuota, su savivaldybe, kur dirba žmonės praktikai, nesitarta. Tam klausimui spręsti teko priimti net naujų darbuotojų, nes ten reikalų apgultis. Dabar Socialinių reikalų ir darbo ministerijos įsipareigojimai ir jų pažadėtos lėšos verčia mus jau trečią kartą keisti savivaldybės biudžetą, perdėlioti jo eilutes, kadangi iš šios „mylimos“ ministerijos vėluoja pinigai. Mums tai – didžiulė našta. Daug chaoso. Negerai su jais...
 

- Tada eikime prie malonesnių dalykų. Pomėgių eilutėje apie jus – sodininkystė, landšafto darbai. Turbūt organišką ūkį auginate?
 
- Kadangi vienuolika metų dirbau Naisiuose, kaimo keitimasis gulė ant mano pečių. Teko neblogai save realizuoti. Su Ramūnų Karbauskiu padarėme tikrai gerų, nebrangių sprendimų. Kai nuvažiuoju, pasidžiaugiu. Na, o meilė sodininkystei, daržininkystei, gėlėms jau nuo mažens įskiepyta tėvų. Be to, ir gyvenimas priverčia – su žmona penkti metai gyvename naujoje sodyboje. Ten didžiulis sklypas, kur savo žinias galiu realizuoti. Su žmona kartu gerai sekasi auginti levandas, šilauoges, ji turi ir bijūnų kolekciją. Fiziškai malonūs darbai padeda atsigauti.
 
- Ne be reikalo savivaldybės tinklalapyje yra TV laida „Sodžius“...
 
- Dabar tai labiau laida apie rajono gyvenimą, kultūrą, jo įžymias asmenybes. Dabar visas naujienas gyventojai patogiau gauna per Šiaulių krašto žinias.
 

- Buvote įmonės „Naisių investicijos“ direktorius. Šiaulių rajono gyventojų socialinis gyvenimas atsispindi seriale „Naisių vasara“?
 
- Kaip ir visuose kaimuose, yra visokio socialinio spektro žmonių, be abejo, ir papiktnaudžiaujančių alkoholiu. Naisių kaime nesunku susirasti darbo, aplink ūkininkai, žemės ūkio bendrovė, verslai. Naisių žmonės – šviesūs, draugiški, kadangi gyvena kurorto sąlygomis, miestelis išpuoselėtas, ten stipriai dirba seniūnija.

 
Dosjė
1986 m. baigė Lietuvos veterinarijos akademiją ir įgijo veterinarijos gydytojo specialybę
2007 m. baigė viešojo administravimo studijas Šiaulių universiteto Tęstinių studijų institute
1988-2001 m. vet. gydytojas Veterinarijos tarnyboje
2001-2005 m. Šiaulių kaimiškosios seniūnijos seniūnas
2005-2011 m. UAB „Šiaulių agrocentras“ direktorius
2011-2019 m. UAB „Naisių investicijos“ direktorius
2000-2001, 2011–2015 m. Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys
2019-2022 m. mero pavaduotojas
Nuo 2023 m. savivaldybės meras


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris