Buto pritaikymo laukite trejus metus

Rūta Kerulytė
2020-01-06
Neįgaliųjų balsas vis plačiau girdimas. Valstybei ir savivaldai sprendžiant aplinkos, būsto pritaikymo klausimus įtraukiami neįgaliųjų atstovai. Viskas lyg ir gražu, tačiau senos bėdos nedingo: štai esmingo būsto pritaikymo neįgalieji laukia net kelerius metus. Specialistai tikina, kad Lietuvoje tai – įprasta praktika.
Buto pritaikymo laukite trejus metus
Didžiuosiuose miestuose būsto pritaikymo gali tekti laukti ir trejus metus. Statybos įmonės kratosi neįgaliųjų, nes didelių sumų atlikdami būsto pritaikymo darbus nesusirinks.

Faktas
2019 m. neįgaliųjų būsto pritaikymui numatyta ir paskirstyta 1531,9 tūkst. eurų suaugusiems asmenims, ir 506,9 tūkst. eurų šeimoms, auginančioms vaikus su sunkia negalia. Ar visa suma sėkmingai panaudota, paaiškės šių metų pradžioje.


Nesulaukia kompensacijos
Dar neseniai aktyviai gyvenęs kaunietis Arvydas (57 m., vardas redakcijai žinomas), po nelaimingo atsitikimo tapo neįgalus. Į darbą Arvydas nebegrįš: visiškai nevaldo kojų. Profesinio profilio keitimo galimybes riboja ir amžius, ir patirties trūkumas. Šiuo metu vyras gyvena jam nepritaikytoje aplinkoje, o kompensacijos dėl būsto pritaikymo horizonte nematyti. „Tokia politika – pinigai turi ateiti iš Vilniaus. Ten turi kreiptis, derinti, jie turi pateikti paraiškas. Nebūtinai gausiu tuos pinigus“, – teigia Arvydas.

 
Didžiausias iššūkis pašnekovui – būsto pritaikymas. „Man priklausytų penki tūkstančiai eurų, tačiau guma tempiasi nuo liepos: iš savivaldybės atėjo komisija, jie apsižiūrėjo, nusifotkino ir skaičiuoja sąmatą. Pareiškimą paduodi, tada dvidešimt dienų, kol sprendimą priima, dar tiek pat sąmatą skaičiuoja“, - pasakoja Arvydas. Vyras turi du variantus – laukti, kol būsto pritaikymu pasirūpins atsakingos institucijos arba tvarkytis savo lėšomis ir tikėtis, kad išmokės kompensaciją.
 
Reikalus tvarkantys biurokratai leido suprasti, kad būstą pritaikys tik po kelerių metų. Savo ruožtu statybos įmonės atmeta Arvydo prašymus dėl per mažos darbų apimties. „Esu nusiteikęs atlikti darbus už savo pinigus, tačiau nėra, kas padaro. Vieni atkrito, kiti. Sako, kad geriau namą statyti nei su manimi žaisti“, - pasakoja neįgalus vyras, pridurdamas, kad yra dar viena problema – prasidėjus rekonstrukcijai, tektų rasti laikiną būstą. Tai reiškia papildomas išlaidas, kurios Arvydui nemenka našta.
Pašnekovas susiduria su mobilumo sunkumais. Iš namų išvyksta retai ir jaučiasi izoliuotas. „Naudojuosi socialinio taksi paslauga. Tačiau jos užimtumas labai didelis. Kartą reikėjo į ligoninę nuvykti dviems valandoms. Tačiau taksi gavau nepatogiu metu, ligoninėje atsidūriau dvi valandos iki paskirto laiko – vėliau atvežti negalėjo. Buvo pasakyta, kad iš ligoninės mane paimti galės tik devintą valandą vakaro, praėjus keturioms valandoms po vizito pas gydytoją“, - apie kasdienybės sunkumus atvirauja Arvydas.
 
Laukiantys pritaikymo neskuba?
Būsto pritaikymo programa finansuojama iš valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšų. Savivaldybės administracija, metų pradžioje gavusi paskirtą valstybės biudžeto finansavimą, gali organizuoti viešuosius  pirkimus statybiniams darbams bei perkėlimo įrangai pirkti. Po pirkimų einamaisiais metais savivaldybė privalo įsisavinti pritaikymui skirtas lėšas, atlikti visus darbus, sumontuoti perkėlimo įrangą.
Socialinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė, atliekanti skyriaus vedėjos funkcijas, Guoda Vaičekauskaitė teigia, kad būsto pritaikymo laukia per 80 žmonių. „Per metus pritaikome nuo 22 iki 27 būstų, tai priklauso nuo to, kokia kiekvienam būstui apskaičiuojam darbų atlikimo sąmata. Maksimali statybinių darbų pritaikymo suma asmeniui – 9500 eurų. Įvairiai perkėlimo įrangai pirkti asmeniui skiriam maksimali suma siekia 10450 eurų“, – skaičius vardijo G.Vaičekauskaitė. 
 
Specialistė tikino, kad trejų metų laukti dažniausiai netenka - asmenys eilėje laukia apie dvejus metus. Tiesa, kalbinta specialistė pasidalino įdomiu teiginiu: esą „laukiantys asmenys dažnai patys prašo perkelti darbus į kitus metus. Neįgalieji keičia būstus, tvarkosi, pavyzdžiui, socialinio būsto įgijimo dokumentus, nusiperka namą ir po to jį prašo pritaikyti. Ir vis prašo perkelti į kitus metus“.
Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorės pavaduotoja Jolanta Šliužienė pripažįsta, kad Kauno savivaldybė pastaraisiais metais išsiskiria ilgu laukimo periodu. „Vidutiniškai būsto pritaikymo tenka laukti  15 mėnesių. Laukimo ilgis nėra pastovus, tai priklauso nuo besikreipiančiųjų skaičiaus ir lėšų. Pavyzdžiui, 2018 m. trumpiausias laukimo laikas, 5 mėnesiai, buvo Panevėžio miesto savivaldybėje. Ilgiausias – 36 mėnesiai – Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėse“, – teigia specialistė.

 
Kabintis reikia patiems
Kauno miesto savivaldybės neįgaliųjų tarybos narė, neįgaliųjų integracijos klubo „Sauliukas“ prezidentė Dalia Šalkauskienė teigia, kad tokia praktika išties egzistuoja, tačiau yra priverstinė: ją lemia ne geras gyvenimas, o pinigų stygius. „Pagal dabartinę tvarką, visus darbus reikia atlikti vienu metu. Kartais tai nerealu. Paskaičiavus sąmatą, neįgalusis pamato, kad netilps į jam numatomą pinigų sumą, o savų lėšų turi ne visi. Dėl to viskas nusikelia“, - sako pašnekovė ir pabrėžė, kad dažnai trūksta lankstumo bei abipusio supratimo – statybos įmonės kratosi neįgaliųjų, nes didelių sumų atlikdami būsto pritaikymo darbus nesusirinks.
Tačiau neįgaliesiems supratingumo taip pat kartais pristinga. „Kai kurie neįgalūs žmonės pyksta ir tikisi, kad valstybė viską duos – būstą pritaikys, automobilį parūpins. Negražiai pasakysiu, bet negalima parazituoti, reikia į gyvenimą kabintis ir patiems. Žinoma, valstybė turi sudaryti palankias sąlygas žmonėms prisitaikyti, įsijungti į darbo rinką“, - teigia D.Šalkauskienė.

 

Interviu
Apie neįgaliųjų būstą ir mobilumą kalbame su Lietuvos neįgaliųjų sąjungos ryšių su visuomene specialistu Valdemaru Bagdonavičiumi.
 
- Būsto pritaikymo neįgaliesiems sunkumai – nuo nesėkmingos rangovų paieškos iki nejudančių eilių dėl kompensacijos – Lietuvoje įprasta praktika?
- Kalbant apie būsto pritaikymą, viskas priklauso nuo žmogaus negalios. Būstas pilnai pritaikomas, jei žmogaus darbingumas patenka į 0-25 procentų skalę arba turi didelę judėjimo negalią. Jei žmogaus darbingumas 30-40 procentų, jam būstas nėra pritaikomas, tik tam tikros priemonės galimos. Eilės dėl paramos didelės. Jeigu neįgalusis gyvena Vilniuje arba Kaune, gali reikėti ilgai laukti. Pavyzdžiui, treji metai – realus laukimo laikotarpis.
Kad įmonės, rangovai atsisako užsiimti neįgaliojo būsto pritaikymu dėl per mažos užsakymo apimties, irgi visiškai realu. Žinot, aš irgi bute remonto padaryti negaliu, niekas nenori apsiimti. Jei nori procesą paspartinti, neįgalusis gali kreiptis nebūtinai į įmonę, bet ir į individualų darbuotoją, tačiau reikia, kad jis turėtų patentą. Jeigu pats žmogus sutinka savo lėšomis rūpintis būsto pritaikymu, lėšos jam bus grąžintos, tačiau grąžinimų teks palaukti. Taip pat gali būti, kad atgaus pinigus tik už naudotas medžiagas. Tačiau bet kokiu atveju, jei per tą laikotarpį neįgalusis miršta, jo būsto pritaikymui skirtos lėšos nebus grąžintos.
 
- Neįgalieji skundžiasi ir mobilumo sunkumais: nuo automobilio gavimo iki kelionių mieste. Ar čia įžvelgiate problemų?
- Kompensacija dėl automobilių įsigijimo ir pritaikymo skiriama per Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą  ir Sodrą. Mūsų miestai aiškina, kad yra pritaikę visuomeninį transportą, tad neįgaliajam siūlau juo ir naudotis, mes už universalų dizainą. Žinoma, ne visur visuomeninė aplinka yra tinkamai pritaikyta. Tokiu atveju talkina socialinis taksi ir nevyriausybinių organizacijų parūpintas transportas. Tiesa, jei žmogus nori važiuoti į prekybos centrą, abejoju, ar tokia paslauga jam bus suteikta. Tačiau čia abejotinas dalykas, kiekvienam automobilis gali būti servise. Žmogus tokiais dalykais, kaip kelionė pas gydytoją turi pasirūpinti iš anksto.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris