Audra youtube dėl Zaporižės

Greta Vanagienė
2023-06-09
Nors Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) po Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimo Ukrainoje teigia nei šiam objektui, nei Lietuvai pavojaus nėra – audras stiklinėje kelia dėmesį savo pusėn pritraukti siekiantys internautai.
Audra youtube dėl Zaporižės
Radiacinės saugos centro vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė pabrėžia, kad Lietuvos gyventojai gali būti ramūs – jonizuojančių radioaktyviųjų medžiagų išmetimo iš sustabdytos atominės elektrinės tikrai nebus ir radiacija iki Lietuvos neatsklis.

„Veikėjai youtube kanaluose postringauja, kad radiacija didžiulė, reikia gerti jodą. Nelabai nusimanau, kaip veikia reklamos, bet kuo daugiau žmonių aplanko jų internetinį kanalą, tuo daugiau pinigėlių byra“, – kad tokių melagienų pastaraisiais metais ypač pagausėjo, atkreipia dėmesį Radiacinės saugos centro vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė. Anot jos, valstybinėmis institucijomis visuomenė nepasitiki.
 
Lietuvai pavojus negresia
„Nuo Ukrainoje esančios Zaporižės atominės elektrinės iki Lietuvos yra didelis atstumas – apie 900 kilometrų. Tarptautinės atominės energijos agentūros vadovas visuose pranešimuose minėjo, jie buvo talpinami ir Lietuvos spaudoje, ir tinklalapiuose, kad tos užtvankos susprogdinimas Zaporižės atominės elektrinės saugumui neturi. Visi reaktoriai buvo išjungti, todėl jų nereikėjo aušinti“, – paaiškina Radiacinės saugos centro vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

 
Specialistė pabrėžia, kad Lietuvos gyventojai gali būti ramūs – jonizuojančių radioaktyviųjų medžiagų išmetimo iš sustabdytos atominės elektrinės tikrai nebus ir radiacija iki Lietuvos neatsklis: „Mes nuolat stebime radiacinį foną Lietuvoje ir bet kuriuo atveju, jei būtų bet koks padidėjimas, kurį gali nulemti ir kiti veiksniai, dėl karinių veiksmų Ukrainos atominių elektrinių ir branduolinės energetikos objektų aikštelėse, gyventojai bus informuoti ir bus pateiktos rekomendacijos, kokių apsaugomųjų veiksmų reikėtų imtis.“
 
Klysta ir mokslininkai
Radiacinės saugos centro vadovė atkreipia dėmesį, kad tinklalapiuose sklinda daug nepatikrintos informacijos. Klysta ir mokslininkai.
 
„Dar vakar mačiau jauno mokslininko komentarą, kuris bandė aiškinti, kad Lietuvos gyventojai dėl užtvankos susprogdinimo turi pasirūpinti kalio jodidu. Tai – neteisinga skleidžiama informacija. Gyventojų nereikėtų gąsdinti. Reikėtų bent pasitikslinti ir orientuotis, ką rašai. Žmonių baimės yra didelės – mes esame psichologiškai paveikti pandemijos, dabar antri metai reaguojame į karinius veiksmus Ukrainoje, išgyvename žmogiškai“, – dalinasi R.M.Stasiūnaitienė.
 
„Čia tik jauną mokslininką aptikau, o kur dar kiti veikėjai youtube kanaluose, kurie postringauja, kad radiacija didžiulė, reikia gerti jodą. Tai bereikalingai audrina žmones. Tai, ko gero, siekis pritraukti didesnį auditorijos dėmesį. Kuo didesnis sekėjų skaičius turbūt gauna pelną didesnį iš reklamos. Nelabai nusimanau, kaip tai veikia, bet kuo daugiau aplanko jų kanalą, tuo daugiau pinigėlių jiems byra“, – neabejojanti, kad dalis žmonių taip bando gauti dėmesio, sako R.M.Stasiūnaitienė.
 

Nepasitikima institucijomis
Youtube ir kitos socialinės platformos, anot specialistės, apsunkina valstybinių institucijų darbą. Mat patikrinti dėl informacijos tikrumo gali būti sudėtinga.
„Jei chemiją dar gali užuosti, radiacijos nei užuodi, nei matai, nei girdi – atsiranda erdvė melagienoms“, – įsitikinusi RSC vadovė.
Ji prisiminė ir prieš kelias savaites paskleistą netikrą žinią apie neva Ukrainoje susprogdintas ginklų sandėlis, dėl kurio susidarė radioaktyvus debesis, kuris keliauja po Europą ir atslenka į Lietuvą.
 

„Pastaraisiais metais melagienų smarkiai padaugėjo. Žiniasklaidos atstovai padeda mums nuraminti visuomenę, nes valstybinėmis institucijomis nelabai tikima – neva biurokratai gauna atlyginimą ir slepia informaciją. Teisinga informacija ištransliuojama iš žurnalistų lūpų“, – pabrėžia R.M.Stasiūnaitienė.
 
Grasino jau seniai
L.S. primena, kad rusijos okupacinei kariuomenei susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę iš Kachovkos vandens telkinio nekontroliuojamai plūsta vanduo. Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas paskelbė dešiniojo Dniepro kranto gyventojų evakuaciją. Anot Ukrainos Pietų operatyvinės karinės vadovybės atstovų rusai nuolat baugino ukrainiečius, kad susprogdins Kachovkos vandens telkinio užtvanką.
 
„Rusijos kariuomenė įvykdė dar vieną teroro aktą – susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Po penkių valandų vanduo pasieks kritinį lygį, pradėta pavojingų rajonų gyventojų evakuacija“, – sakė pareigūnas iškart po įvykio. Jis paragino žmones skubiai susirinkti dokumentus bei būtiniausius daiktus ir laukti evakuacinių autobusų. Chersono srities karinės administracijos vadovas taip pat kreipėsi į kairiojo Dniepro kranto gyventojus, prašydamas gelbėtis ir palikti pavojingus rajonus.
 
Ukrainos karo ekspertas Mychaila Žirochovas, kalbėjęs LRT.lt portalui ukrainiečių kalba, įvykį pavadino didžiausia 21 amžiaus žmogaus sukelta katastrofa.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris